Pariisin varmimman kultamitalistin ylivoimaisuus perustuu kahteen asiaan
Mikä on Pariisin olympialaisten varmimpana kultamitalin voittaja pidetyn Armand Duplantisin ylivoimaisuuden salaisuus?
@JukkaRonka
Pariisin olympiakisojen varmimpana yleisurheilun olympiavoittajanana pidettävä ruotsalainen seiväshirmu Armand Duplantis aloittaa kisaurakkansa lauantaina aamupäivällä hypättävässä seipään karsinnassa.
Kaksi maailmanmestaruutta ja kolme Euroopan mestaruutta voittanut Duplantis puolustaa Pariisissa kolmen vuoden takaista Tokion olympiakultaansa. Hänen nimissään on myös seiväshypyn ME, 624.
ElmoTV:n seiväshyppyasiantuntijan ja seiväshypyn entisen Suomen ennätys -miehen Erkki Mustakarin mukaan 24-vuotiaan Duplantisin ylivoimaisuus perustuu pelkistettynä kahteen asiaan – hänen juoksunopeuteensa seipään kanssa ja hänen tekniikkaansa.
”Seiväshypyssä on toki lukuisia hienojakoisia yksityiskohtia, mutta tärkeimmät muuttujat Duplantisin kohdalla ovat, että hän juoksee seiväs kädessä monttuun nopeammin kuin kukaan muu seiväshyppääjä maailmassa ja hänen tekniikkansa on parempi kuin kenelläkään toisella.”
”Näiden ominaisuuksien seurauksena Duplantis voi käyttää hieman jäykempiä seipäitä kuin muut ja hypätä muita korkeammalla otekorkeudella. Duplantisin otekorkeus on 515, kun muilla maailman huippuhyppääjillä se on 495-500:n luokassa eli 15-20 senttiä matalammalla kuin Duplantisilla.”
”Myös Duplantisin ruumiinrakenne ja pituus ovat ihanteellisia. Kun hän lyö seipään monttuun, seiväs on täydellisessä kulmassa hyppääjän nähden.”
”Kun herran tekniikka on vielä täydellinen, niin se jälkeen fysiikan ja matematiikan lait alkavat puhua sellaista kieltä, että meillä on silmiemme edessä täydellinen seiväshyppääjä”, Mustakari sanoo.
Mustakari nostaa hetkeäkään empimättä Duplantisin jo nyt kaikkien aikojen parhaaksi seiväshyppääjäksi.
”Lähin vertailukohta Duplantisiin on tietysti Sergei Bubka, joka oli myös maaginen ja ylivoimainen seiväshyppääjä omana aikanaan.”
”Bubka oli erilainen hyppääjä kuin Duplantis. Hän oli ruumiinrakenteeltaan lihaksikkaampi ja enemmän eräänlainen voimahyppääjä. Myös Bubka oli äärimmäisen nopea seipään kanssa, mutta ero Duplantisiin tuli tekniikassa. Se ei ollut yhtä täydellinen ja jalostunut kuin Duplantisille – ja sitä kautta tuli myös se 10-15 ero herrojen hypyissä.”
”Bubka hyppäsi parhaimmillaan 615, jonka hän teki hallissa. Duplantisin ennätys on jo nyt 624 ja on varmaa, että kun hän pakkaa seipäänsä viimeisen kerran, lukemat ovat vieläkin hurjemmat”, Mustakari ennakoi.
Mustakarin mukaan myös Duplantisin ”salaisuus” isommassa kuvassa on looginen.
”Duplantis aloitti seiväshypyn harjoittelun suunnilleen samoihin aikoihin kuin oppi kävelemään. Eikä se ollut vain mitä tahansa poikien hyppelyä. Armandin isä Greg oli itse 580:n seiväshyppääjää ja osasi opettaa pojalleen seiväshypyn kannalta oikeita asioita ja oikeanlaista tekniikkaa.”
”Kun Armand hyppäsi lapsesta lähtien kesät talvet, hänen hyppyjensä eli toistojensa määrä nousi tähtitieteelliseksi. Olen varma, että kukaan ei ole hypännyt seipäällä niin montaa hyppyä elämänsä aikana kuin Armand – ja kaiken lisäksi ne ovat olleet vielä oikeaoppisia hyppyjä.”
”Käytännössä kaikille muille seiväshyppääjille tulee kisoissa niin sanottuja hutihyppyjä, jotka lähtevät kallistumaan jompaankumpaan suuntaan tai jotka on pakko keskeyttää. Duplantisille tällaisia tekniikkavirheistä johtuvia hyppyjä ei juurikaan tule. Se kertoo juuri siitä, kuinka hyvin hän hallitsee erittäin vaikean ja haastavan hyppysuorituksen”, Mustakari sanoo.
Miesten seipään karsinta on lauantaina aamupäivällä. Suomea karsinnassa edustaa Urho Kujanpää. Kujanpää on hypännyt tänä kesänä 557, mutta hänen ennätyksensä on 570.
Miesten seiväshypyn finaali on maanantai-iltana. Samana päivänä on naisten seipään karsinta.