Lähiviikot kertovat, lähteekö Manchester United Chelsean vai Liverpoolin tielle?

JalkapalloValioliiga

Lähiviikot kertovat, lähteekö Manchester United Chelsean vai Liverpoolin tielle?

Sir Jim Ratcliffe sai viimeinkin maaliin 25 prosentin kaupat Manchester Unitedista. Jukka Rönkä sanoo, että vasta teot osoittavat tuleeko Sir Jimin mukana pelastus vai ei?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.12.2023

Jouluaattona saatiin viimeinkin selkeys Manchester Unitedin myyntisaagaan, kun Glazerit pääsivät sopimukseen 25 prosentin siivun myymisestä Sir Jim Ratcliffelle. Jukka, joko painajainen Old Traffordilla on ohitse?

Pakkasyössä hiljaisella tiellä metsän keskellä autoa odottavan silmissä jokaisen näköpiiriin tulevan auton valot nostavat toiveita, mutta lopulta vain se lämmittää, jos sieltä tulee oikea auto.

Nyt United saa osaomistajaksi yhden Britannian rikkaimmista miehistä, Sir Jim Ratcliffen. Unitedin nykyisessä pakkasyössä jokainen uusi valo nostaa toiveita, mutta vasta tulevat kuukaudet ja tulevat vuodet näyttävät, onko kyse pelastuksesta vai ei.

Ehkä asian voisi kääntää niin päin, että Glazereilla on jo niin vakuuttavat näytöt jatkuvasta epäonnistumisesta, että heidän johdollaan Unitedin kaaoksen päättyminen olisi ollut epätodennäköistä. Nyt siihen on sentään mahdollisuus.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Glazerit ovat edelleen seuran pääomistajat ja Sir Jim omistaa vain 25 prosenttia seurasta. Sir Jim saa toki vastuulleen jalkapallotoiminnan eli hän käyttää jatkossa suurinta valtaa jalkapallopuolen organisoimisesta, managereista ja siirroista.

Malli on kuitenkin jo itsessään varsin erikoinen ja sen sisälle on rakennettu valmiiksi paikat räjähdyspanoksille.

Glazereille United on edelleen ensisijaisesti vain ja ainoastaan sijoituskohde ja jos Sir Jimin johdolla Unitedin menestys kentällä heikkenisi entisestään, se vaikuttaisi Glazereiden omistuksen arvoon. On vaikea uskoa, että Glazereiden kaltaiset hait katsoisivat kovin pitkään sitä, että heidän omistuksensa arvo sulaisi Sir Jimin mahdollisen tunaroinnin seurauksena.

Emme toki tiedä kaikkia klausuuleja Glazereiden ja Sir Jimin sopimuksessa, mutta jos meno menee rumaksi, pääomistaja on edelleen pääomistaja ja osaomistaja osaomistaja – ja niin pitkään kun Glazerit omistaa yli 50 prosenttia Unitedin osakkeista, heillä on myös suurin valta.

Joko nyt tiedetään yhtään enemmän, mitä Unitedissa tulee oikeasti tapahtumaan tämän kaupan toteutumisen myötä?

Kauppaa ei ole vielä virallisesti allekirjoitettu, siitä on vasta sovittu. Kun asia venyi vielä viimeisilläkin metreillä näin pitkälle, Sir Jimistä tulee virallisesti Unitedin osaomistaja vasta helmikuussa eli tammikuun siirtoikkunan vasta umpeutettua.

Monet ovat pitäneet tätä takaiskuna, mutta asialle ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Unitedilla on kentän puolella edessään niin suuri remontti, että sitä ei yhdellä tai kahdella hätäostolla pelasteta. Kaiken lisäksi Erik ten Hagin myllyssä lähes jokainen hankinta on epäonnistunut. Pelaaja on helppo julistaa flopiksi, mutta ehkä jonkun kannattaisi Old Traffordilla jo kysyä, onko vika pelaajissa vai ten Hagissa?

Minä äänestäisin useimpien epäonnistuneiden hankintojen kohdalla mieluummin ten Hagia.

Sitten on tietenkin kysymys ten Hagista itsestään. Kun Unitedin kaaoskurssin korjaamista aletaan miettiä, silloin on katsottava kokonaisuutta – manageria, valmennusjohtoa, pelaajamateriaalia. Avainkysymys on nyt se, kuka ja kenen aivoilla näitä asioita aletaan ratkaista.

Sir Jim tuo omia miehiään Unitedin organisaatioon, mutta he ovat enemmän kivikovia bisnesosaajia tai pyöräilyjohtajana huikean menestyksen myötä ritariksi lyödyn Sir Dave Brailsfordin kaltaisia urheiluosaajia. Jalkapallo on kuitenkin jalkapalloa ja jos organisaation huipulla ei ole huippuluokan jalkapalloilullista ymmärrystä, silloin ollaan ongelmissa.

United on palkkaamassa uutta jalkapallojohtajaa. Tehtävään on vahvimmin ehdolla Tottenhamin, Southamptonin ja Monacon entinen jalkapallojohtaja Paul Mitchell. United on ollut kiinnostunut myös Brightonissa loistotyötä tehneestä Dan Ashwothista, mutta hän on nykyään Newcastlen urheilujohtaja ja hänen saamisensa irti St. James’ Parkilta ei ole helppoa. Kuka siis on uusi jalkapallojohtaja ja milloin hänet saadaan taloon?

Siksi on todennäköisempää, että Unitedissa otetaan nyt aikalisä. En sano, että tämä kausi unohdetaan, mutta pahin virhe olisi tehdä hätäpäissään sellaisia nopeita ratkaisuja, että vaikuttaisivat ensi kauteen ja jopa tuleviin kausiin.

Chelsea on loistava esimerkki, miten ei kannata toimia. Tarvitaan järkeä, malttia ja ennen kaikkea jäätävää osaamista, miten Unitedin jalkapallopuoli organisoidaan, miten sitä johdetaan ja ketkä sitä johtavat. Vasta sen jälkeen tulevat pöydälle kysymykset managerista, valmennusjohdosta ja pelaajista.

Rahaa ja resursseja Unitedilta kyllä löytyy taistella joka vuosi liigamestaruudesta ja Mestarien liigan voitosta, mutta löytyykö siltä osaamista rakentaa huippuluokan kokonaisuus. Se on nyt se kysymys.

Voidaanko lähiviikkojen ratkaisusta lukea joitakin ennusmerkkejä, miten taitaviin käsiin Unitedin jalkapallopuoli on siirtymässä?

Ensimmäinen iso kysymys on, millaisen roolin Sir Jim itse ja hänen lähimmät adjutanttinsa ottavat. Alkavatko he huseerata samalla tavalla kuin Todd Boehly Chelseassa?

Tällaisia esimerkkejä ylisuuren roolin ottamisesta voisivat olla ten Hagin pikaiset potkut ja jonkun Graham Potterin kaltaisen hätäkortin palkkaaminen hänen tilalleen. Tai Kylian Mbappén ostaminen tammikuun siirtoikkunassa. Tai ten Hagin pakottaminen sopimaan riitansa Jadon Sanchon kanssa.

Korostan, että nämä ovat vain esimerkkejä, jotka antaisivat ensimmäisiä viitteitä Sir Jimin regiimin tavasta käyttää valtaa.

Paljon parempi uutinen Unitedin kannalta olisi se, että mitään hätäratkaisuja ei tehtäisi, vaan nykyistä painajaista siedettäisiin rauhassa tämä kausi – ja uutta tulevaisuutta kentällä alettaisiin rakentaa vasta sitten, kun United olisi saanut palkattua huippuluokan jalkapallojohtajan ja tämä itselleen oman tiiminsä tai ainakin sen avaintekijät.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että remontti suunniteltaisiin ja liikkuvista elementeistä neuvoteltaisiin ja sovittaisiin kevään aikana ja niitä alettaisiin panna käytäntöön kesän siirtoikkunassa ja tulevissa siirtoikkunoissa.

Mikä on oma arviosi. Onko Unitedin painajainen nyt takana?

Tilanne on nyt toiveikkaampi kuin toissa päivänä, mutta todellisuudessa emme vielä tiedä, millaisen jalkapallopuolen seurajohdon Sir Jim Ratcliffe esikuntineen muodostaa? Lähteekö Old Traffordille rakentumaan uusi Chelsea vai uusi Manchester City, Liverpool tai Arsenal?