Tässä ovat uuden Valioliiga-kauden mestariehdokkaat, yllättäjät, floppaajat ja putoajat

Tuttu taistelupari. Arsenalin Williams Saliba ja Manchester Cityn Erling Håland ottavat yhteen myös alkavalla kaudella.

JalkapalloValioliiga

Tässä ovat uuden Valioliiga-kauden mestariehdokkaat, yllättäjät, floppaajat ja putoajat

Kuka vie Valioliigan mestaruuskannun? Mitkä seurat yllättävät, mitkä floppaavat? Putoajista tuskin tarvitsee äänestää.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.8.2024 | KUVAT All Over Press

Valioliiga-kauden 2024-2025 ranking

1. Arsenal

Prosessi vie Mikel Arteta purtta eteenpäin. Niin pelin ja pelaajien kehittämisen kuin uusien hankintojen kautta. Suurimmat haasteet mestaruuden tiellä: Manchester City, loukkaantumiset ja tiukoissa paikoissa maalinteko.

2. Manchester City

Edelleen Valioliigan suurin koira, mutta Erling Hålandin hyytyminen, Kevin De Bruynen ikääntyminen ja 115 syyteet uhkaavat sen kautta. Suurin uhka tulee kuitenkin Pohjois-Lontoosta.

3. Liverpool

Jürgen Kloppin aikakauden päättyminen on iso riski ja haaste. Sitä se on myös Feyenoordista tulevalla päävalmentajalle Arne Slotille. Liverpool ei hae myöskään pikavoittoja, vaan tähtein on tulevissa vuosissa. Voi olla alempanakin sarjassa.

4. Manchester United

Parhaimmillaan Mestarien liigaan menevässä junassa, mutta manageri Erik ten Hagilla on vielä todistettavaa – myös uudelle seurajohdolle. Jos tulokset eivät seuraa ten Hagia, hänelle tulee lähtö kesken kauden.

5. Newcastle

Jos saa pidettyä suurimmat tähtensä St. James’ Parkilla ja välttää viime kauden kaltaiset massiiviset loukkaantumisen ja poissaolot, Magpies palaa Nick Popen torjunnoilla takaisin Mestarien liiga -paikkojen tuntumaan.

6. West Ham

Tehnyt uuden managerinsa Julen Lopeteguin johdolla mielenkiintoisia hankintoja Niclas Fülkrugista, Jean-Clair Todibosta ja Max Kilmannista alkaen. Voi olla kauden musta hevonen.

7. Tottenham

Tottenhamin toinen silmä katsoo tähän kauteen ja toinen tulevaisuuteen. Niiden väissä Ange Postecoglou yrittää pitää Spursin kautta kasassa. Viime kauden loppu nosti suuria kysymysmerkkejä. Arvoitus.

8. Aston Villa

Useimmissa veikkauksissa TOP4:ssä, mutta joukkue ei ole juurikaan viime kaudesta vahvistunut ja loppukaudella alkoi näkyä Unai Emerylle tyypillinen laskeva käyrä. Voi olla matkalla tuskaiseen kauteen.

9. Chelsea

Juuri kun Mauricio Pochettinon taika alkoi edes hiukan purra, hänet pantiin lankulle ja tilalle palkattiin riskivalinta Enzo Maresca. Italialainen on Chelsean hullunmyllyssä tekemättömässä paikassa.

10. Bournemouth

Andoni Iraola teki loistotyötä Dean Courtilla ja tahmean syksyn jälkeen Bournemouth suorastaan lensi loppukauden. Domic Solanke vie mukaan 19 liigamaalia, mutta Portosta tulossa oleva Evanilson voi osoittautua yhdeksi kauden löydöistä.

11. Brighton

Brighton on Roberto De Zerbin jälkeisessä murroskohdassa, miestä tullut ja mennyt. Uusi manageri, 31-vuotias Fabian Hürzeler on kuitenkin oivallinen yllätyskortti jatkamaan De Zerbin työtä.

12. Crystal Palace

Pelasi erinomaisen loppukauden Oliver Glasnerin johdolla. Nyt odotukset ja paineet ovat kuitenkin eri luokkaa, eikä Michael Olisen lähtö helpota haasteisiin vastaamista. Lisäksi Marc Guehi on lähtökuopissa.

13. Fulham

Marco Silva on tehnyt Mökissä hyvää työtä, mutta joukkue heikentynyt viime kaudesta. Eniten kipeää tekevät Joao Palinhan ja Tosin Adarabioyon lähdöt. Ei helppo kausi.

14. Everton

Pelasi vahvan loppukauden ja piti sarjapaikkansa 8 pisteen vähentämisestä huolimatta. Ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla, mutta menetti jo Amadou Onanan eikä Jarrad Branthwaitenkaan jatko ole varmaa. Kysymysmerkkejä.

15. Brentford

Thomas Frank saa tehdä jälleen taikojaan, jos aikoo saada pakettiin säällisen kauden. Joukkueen materiaali riittää alempaan keskikastiin. Vaaraa putoamisesta ei kuitenkaan ole, vaikka Ivan Toney vielä lähtisikin.

16. Wolverhampton

Wolvesin kulutusjuhlat ovat takana ja nyt suuria summia maksavat vain Wolvesin pelaajia kuppaavat seurat. Pahiten suonta iskevät Pedro Neton ja Max Kilmanin lähdöt.

17. Nottingham

Nottingham on ollut samanlainen tivoli kuin Chelse, ja toissa kaudella sillä luiskahti tilit sen verran pitkiksi, että Forestilta vähennettiin viime kaudella 4 pistettä. Haastava kausi edessä. Joukkue ei ole ainakaan vahvistunut viime kaudesta.

18. Ipswich

Ipswich on yrittänyt rajalliselle resursseillaan vahvistaa joukkuetta – ja onnistunut siinä. Lisäksi metsästys jatkuu edelleen. Kieran McKenna saa tehdä kuitenkin kaikkensa, että hän saisi pidetty sarjanousijan Valioliigassa.

19. Southampton

Elää sarjanousijan karua arkea, jossa rahaa pitää käyttää maltilla. On vahvistanut joukkuetta viime kaudesta. Vaikka rahaa hankintoihin on käytetty 60 miljoonaa, laatu on keskinkertaista. Säilyminen vaatii ihmeen.

20. Leicester

Nousujuhlat päättyivät manageri Enzo Marescan siirtymiseen Chelseaan. Steve Cooper tietää, mitä veitsi kurkulla pelaaminen vaatii, mutta tieto ei auta. Menetti ykköstähtensä Kiernan Dewsbury-Hallin ja lisäksi sitä uhkaavat pistemenetykset. Lähtee varmasti.