Max Verstappen nousee kaikkien aikojen TOP-listalle, muttei ykköseksi

Lewis Hamilton on Erkki Mustakarin papereissa kaikkien aikojen F1-kuljettaja.

Formula 1

Max Verstappen nousee kaikkien aikojen TOP-listalle, muttei ykköseksi

Kuka on kaikkien aikojen F1-kuljettaja - ja monesko Max Verstappen on listalla? Erkki Mustakari vastaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.10.2023 | KUVAT All Over Press

Kolmannen maailmanmestaruutensa viikonloppuna varmistanut Max Verstappen nousee kaikkien aikojen F1-kuljettajien listalla kärkipäähän – mutta ei Erkki Mustakarin mukaan vielä ohi kaikista kovimmista F1-niskoista.

”Verstappenista on kasvanut vuosien myötä oikea maailmanmestari ja kuka tietää, mihin hän vielä urallaan yltää. Nyt hän minun papereissani kyllä viiden listalla, mutta siitä ylöspäin askelmat alkavat jyrketä, joten Verstappenilla pitää olla vielä monet tähdet kohdallaan ennen kuin hänestä voidaan puhua kaikkien aikojen F1-kuljettajana”, Mustakari sanoo.

Mustakari myöntää, ettei TOP-listan tekeminen ole helppoa.

”Viiden parhaan kuljettajan laittaminen paremmuusjärjestykseen teetättää työtä, mutta vielä enemmän teetättävät työtä ne, jotka eivät mahdu listalle. Jos pitäisi viiden sijasta valita useampi kuljettaja, sanoisin suoraan, että kuudennen sijan jakavat Mika Häkkinen, Fernando Alonso, Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Nelson Piquet ja Jackie Stewart. He kaikki olivat upeita voittajia ja väriläiskiä eri aikakausina.”

Kaikkien aikojen TOP5-kuljettajat by Erkki Mustakari

1. Lewis Hamilton

Brittikuski on kerännyt mahtavat seitsemän mestaruutta kahden eri tallin autolla. Ensimmäinen tuli McLarenilla ja loput Mercedeksellä. Hamiltonin kuuluisi olla kahdeksan kertainen mestari, mutta kahdeksas mestaruus ryöstettiin häneltä epäreilun tuomaroinnin vuoksi. Mestaruuksia voisi jopa olla yhdeksän, sillä Hamilton oli lähellä voittaa mestaruuden jo ensimmäisellä F1-kaudellaan. Sen hän hävisi lopulta Kimi Räikköselle yhdellä pisteellä 2007.

2. Michael Schumacher

Yhä monien muistossa The Driver. Muutti F1-kulttuuria nousemalla maailmanlaajuiseksi megastaraksi. Schumacher ajoi yhteensä seitsemän mestaruutta Benettonin ja Ferrarin ratissa. Kolme niistä tuli kovan taistelun jälkeen Mika Häkkistä ja Damon Hilliä vastaan. Suomalaisten mielissä usein punainen vaate juuri niiden mahtavien taisteluiden vuoksi, joita kävi radalla Häkkistä vastaan. Oli kuskina konemaisen varma suorittaja, jolla oli taito hallita kokonaisvaltaisesti kisaviikonloppuja.

3. Ayrton Senna

Monien mielestä yhä tämän listan ykkönen, mutta kolmen mestarin mies jää nyt nuorempiensa jalkoihin. Senna on silti omalla tavallaan omassa luokassaan, oli hän millä sijalla hyvänsä. Kymmenen vuotta kestäneen uransa aikana hän ajoi Tolemanilla, Lotuksella, McLarenilla ja Williamsilla. Senna kuittasi 41 GP-voittoa. Brasilialainen oli supernopea F1-kuski, jonka valtakausi ja elämä katkesivat traagisesti auton hajoamiseen vappuna 1994.

4. Alain Prost

Neljä maailmanmestaruutta urallaan kerännyt ranskalainen muistetaan professorina, joka kehitti autoaan väsymättömästi insinööriensä kanssa. Ajoi urallaan McLarenilla, Renaultilla, Ferrarilla ja Williamsilla. Voittoja kertyi uralla 51. Sennan kovin kilpakumppani ja rakastettu vihamies.

5. Max Verstappen

Nyt kolminkertainen mestari, joka sai ensimmäisen mestaruutensa kuitenkin kyseenalaisesti tuomarien avustuksella 2021. Supernopea kuski, jolla on loistava racecraft, poikkeuksellinen kyky lukea ja hallita kilpailua kokonaisvaltaisesti. Verstappenin voidaan odottaa voittavan lisää mestaruuksia, sillä hollantilaisella on ikää vasta 26 vuotta. Saanut nauttia Adrian Neweyn loistavasta suunnittelutaidosta Red Bull -urallaan.