Adrian Neweylla on edessään uransa suurin haaste – tehdä kyvyttömästä maailmanmestari

Aston Martin saa johtavaksi takapirukseen itsensä Adrian Neweyn.

Formula 1

Adrian Neweylla on edessään uransa suurin haaste – tehdä kyvyttömästä maailmanmestari

Aston Martin vahvisti tiistaina palkanneensa itsensä Adrian Neweyn vetämään auton kehitystyötä. Loistouutinen Aston Martinille, karmea Red Bullille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.9.2024 | KUVAT All Over Press

Aston Martin nimitti odotetusti F1-sarjan kovimman teknisen velhon, Adrian Neweyn, tiimiinsä tiistaina. 65-vuotiaan Neweyn palkkaus tuskin oli halpa operaatio, mutta se tulee nostamaan tallin mukaan kärkikahinoihin.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan nousu mestaruustaistelijaksi ei kuitenkaan tapahdu vuodessa – tuskin kahdessakaan.

”Newey on ollut F1-sarjassa mukana pian nelisenkymmentä vuotta. Hän on rakentanut voittaja-autoja niin March Leyton Houselle, Williamsille, McLarenille kuin Red Bullillekin. Mika Häkkinen voitti molemmat mestaruutensa McLarenilla Neweyn suunnittelemalla menopelillä”, Mustakari muistelee.

”Neweylla on aina riittänyt kysyntää. Red Bull osasi poimia hänet oikeaan aikaan. Ferrari houkutteli häntä myös, mutta Newey halusi pysyä lähellä perhettään Englannissa.”

Newey on erityisesti aerodynamiikan ymmärtäjä ja hänen suunnittelemillaan autoilla on voitettu yhteensä 12 valmistajien mestaruutta ja 13 kuljettajien mestaruutta.

”Red Bullilla hän on valjastanut mestareiksi niin Sebastian Vettelin neljästi kuin Max Verstappenin tähän mennessä kolmasti. Epäilen, että Red Bullilta hänet irrotti johtoportaan kukkotappelut, jotka eivät häntä kiinnostaneet ja hän jopa vierasti niitä.”

”Väitän, että Red Bull maksaa jo tällä hetkellä hintaa Neweyn lähdöstä. Auto putosi aallonharjalta aallon pohjaan nopealla ryminällä, kun varikon velho ei enää ollut valvomassa menoa tarkalla silmällä.”

”Toiset suunnittelijat ymmärtävät aerodynamiikkaa paremmin ja jotkut heikommin. Neweyn ideoita ovat muut tallit usein yrittäneet matkia. Sekin tiedetään, että kopiot ovat usein heikompia kuin alkuperäinen, koska tärkeä kokonaisuuden ymmärtäminen puuttuu.”

Aston Martin osoittaa hankinnallaan, että se haluaa tulevaisuudessa mitellä mestaruudesta.

”Se ei tapahdu ihan heti. Ehkä kahden tai ennemmin kolmen vuoden päästä. Muutosvuosi 2026 on Aston Martinin kohdalla nyt hyvin mielenkiintoinen.”

”Tallin omistaja Lawrence Strollilla on hyvin iso ego ja Neweyn hankinta on isän mahtailua, mutta kertoo samalla hänen halustaan tehdä pojastaan maailmanmestarin tai ainakin antaa hänelle mahdollisuuden taistella F1-maailmanmestaruudesta. Strollit eivät halua jäädä F1-historiaan vain osallistujina. Jotain pitää jäädä käteenkin ja aikainkirjoihin.”

Lance Stroll ei ole varikon kyvykkäin kuski, joten auton on oltava aika kova peli, jos hän mestaruuden joskus kuittaa. Voisi sanoa, että Neweylla on edessään uransa suurin haaste, jos hän rakentaa sellaisen auton, jolla poika-Stroll voittaisi maailmanmestaruuden.”

Poika-Strollia pidetään tuittupäisenä kuljettajana, mutta Mustakari ei usko sen aiheuttavan ongelmia Neweyn ja Strollien väleissä.

”Newey on myös tottunut tuittupäisiin kuljettajiin enkä usko suksien menevän ainakaan heti ristiin. Newey on niin kova osaaja, että hänen sanomisiaan kuuntelevat kovimmatkin mahtailijat.”

”Yksi joka taputtelee tyytyväisenä käsiään on sarjan tähtikonkari Fernando Alonso. Uskon, että Alonsolla on jättimäinen rooli auton kehittäjänä. 43-vuotias kuski on ajanut montaa peliä ja osaa kommunikoida insinööreille näkemyksiään. Hänelle yhteinen aika Neweyn kanssa voi lukeutua uran huippuhetkiin.”

Medioissa on uutisoitu Neweyn saavan tähtitieteellistä palkkaa Aston Martinilla. Arviot kulkevat jossain 20 – 35 miljoonan euron tienoolla vuodessa.

”Näkisin, että Newey valitsi Astonin pelkästä uteliaisuudesta. Aston Martin on jo tähän astikin tehnyt hyvää työtä, vaikka viimeinen askel on jäänyt ottamatta nousussa vakivierailijaksi palkintopalleilla. Neweylle silläkin on yhä merkitystä, että hän saa työskennellä koti-Englannissa ja vieläpä Silverstonen radan kupeessa.”

”Raha ei ole Neweylle iso motivaattori. Jo nyt hänellä on niin paljon fyrkkaa, ettei hän pysty sitä tässä elämässä tuhlaamaan ja sinne rajan taakse se ei mukana siirry. Hänelle palkka taitaa kuitenkin olla myös sitä, että saa toteuttaa itseään ja keksiä taas jotain mullistavaa uutta”, Mustakari uskoo.