Manchester Cityn oikeusprosessi alkaa – näillä näytöillä sille tulee lähtö Valioliigasta

Erling Hålandin ilme voi muuttua vielä moneen kertaan tämän kauden aikana.

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn oikeusprosessi alkaa – näillä näytöillä sille tulee lähtö Valioliigasta

Manchester Cityn taloudellisia väärinkäytöksiä koskevien 115 syytteen käsittely alkaa maanantaina. Jukka Rönkä avaa, missä skandaalissa mennään ja mitä siinä tulee tapahtumaan,

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.9.2024 | KUVAT All Over Press

Manchester Cityn talousrikkomuksia koskevien 115 syytteen käsittely alkaa tänään maanantaina. Jukka, joko tiedetään, millainen kohtalo Citya odottaa?

Ei tiedetä.  Kysymys on nyt kuulemisesta, jonka odotetaan kestävän kymmenen viikkoa.

Sen jälkeen kuulemisesta vastaava Valioliigan ulkopuolinen kolmihenkinen paneeli puntaroi näyttöjä ja vastanäyttöjä, ja antaa oman ratkaisunsa, jonka odotetaan tulevan vuoden 2025 alkupuolella, mahdollisesti jo tammi-helmikuussa.

Mutta eikö Englannissa pidetä kuitenkin selvänä, että City tulee saamaan tuntuvan rangaistuksen?

Manchester City on vakuuttanut pelaajille, ettei se häviä oikeudenkäyntiä, mutta kaikki ei ole samaa mieltä. Cityn mahdollisista rangaistuksista on alettu käydä Englannissa eräänlaista huutokauppaa. Kysymys ei ole ollut vain pelkästään kannattajista, vaan myös tunnetut talous- ja lakiasiantuntijat ovat arvioineet, millaisia rangaistuksia City tulisi saamaan.

Arvostettu talousanalyytikko Kieran Maguire arvioi talkSPORT:in haastattelussa, että jos syytteet pystytään näyttämään toteen,  Citya odottaa todennäköisesti 60-100 pisteen menettäminen. Maguiren ajattelutavan takana on se, että rangaistus olisi oltava niin tuntuva, että Citya putoaisi tuollaisen rangaistuksen jälkeen Valioliigasta.

Jalkapallojuridiikan asiantuntija Dan Chapman ennakoi puolestaan The Evening Standardissa, että Citya odottaa todennäköisesti lievempi, arviolta 30 pisteen luokassa oleva rangaistus.

Valioliigan säännöt mahdollistavat vieläkin kovemmat rangaistukset. Se voi pudottaa Cityn suoraan ulos Valioliigasta, määrätä massiiviset sille sakot, vähentää Citylta enemmänkin kuin 100 pistettä ja se voi jopa riistää siltä vuosina 2009-2018 voittamat neljä liigamestaruutta.

Jos City saisi pisterangaistuksia, vaikuttaisivatko ne jo tähän kauteen?

Kaikki riippuu aikataulusta. Jos kolmihenkisen paneelin ratkaisu tulisi tammi-helmikuussa tai kesään mennessä, silloin rangaistus kohdistuisi lähtökohtaisesti tähän kauteen.

Evertonilta ja Nottinghamilta vähennettiin viime kaudella pisteitä saman tien ja kun niiden valitukset oli käsitelty, Evertonille lisättiin pisteitä uuden päätöksen jälkeen.

Cityn tapauksessa ongelmana on kuitenkin se, että jos City häviäisi ja valittaisi ratkaisusta, sen ainoa mahdollinen valituskanava olisi Ison-Britannian Korkein oikeus, kun Evertonin ja Nottinghamin valitukset käsitteli tapauksia varten perustettu riippumaton komitea.

Korkein oikeus voi toki käsitellä asioita nopeutetulla aikataululla, mutta tällaisissa tapauksissa Korkein oikeus päättää yleensä pika-aikataululla vain toimenpidekiellosta eli se kieltäisi pisteiden vähentämisen, sakot tai Cityn heittämisen ulos Valioliigasta ennen kuin Korkein oikeus on tehnyt oman ratkaisunsa.

Varsinaisen valituksen aikataulu riippuisi toteen näytettyjen syytteiden määrästä ja niitä koskevien valitusten määrästä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jos City tekisi valituksen, Korkeimman oikeuden mahdollinen päätös ei ehtisi käynnissä olevan kauden aikana muuten kuin mahdollisen toimenpidekiellon suhteen.

Mikä on arviosi, miten tässä tarinassa tulee käymään?

Valioliiga menettäisi täysin uskottavuutensa, jos se olisi nostanut nämä 115 syytettä niin heppoisin perustein ja niin heikoilla näytöillä, että kaikki syytteet kaatuisivat. On paljon mahdollista, että osa syytteistä kaatuu, mutta siihen en tältä istumalta usko, että Cityn saisi kumottua kaikki syytteet.

Nyt puhutaan kuitenkin varsin rankoista syytteistä – laittomista maksuista, taloudellisten dokumenttien ja tietojen vääristelystä ja kulujen pimittämisestä sekä lisäksi siitä, että City ei olisi tehnyt riittävästi yhteistyöstä asian selvittämisessä.

Eikä kysymys ole yhdestä tai kahdesta kerrasta, vaan Valioliigan mukaan systemaattisesta toiminnasta kausien 2009-2018 aikana – sekä noiden selvittämissyytteiden osalta vuosista 2018-2023.

Pidän selvänä, että City tulee saamaan jonkinlaisen ja mahdollisesti jopa tuntuvan rangaistuksen.

Miten tuntuvan?

Sitä on mahdoton arvioida ennen kuin on nähty, mitkä syytöksistä pystytään näyttämään toteen.

Kriittinen vedenjakaja mahdollisissa rangaistuksissa oli se, missä on kynnys sille, että City pudotettaisiin Valioliigasta – joko suoraan tai riittävän tuntuvan pistevähennyksen kautta.

Jos kaikki syytökset tai suurin osa niistä voidaan näyttää toteen, silloin Cityn pudottaminen Valioliigasta on täysin mahdollista. Itse asiassa jopa todennäköistä.

Jos taas iso osa syytteistä kaatuu, silloin puhutaan selvästi lievemmästä rangaistuksesta – ehkä 20-30 pisteen luokassa. Sekin olisi Citylle kova rangaistus, sillä se romuttaisi sen mestaruushaaveet ja lisäksi se voisi jäädä rannalle Mestarien liiga -paikoilta.

On myös muistettava, että vaikka nyt kyse on Valioliigan nostamista syytteistä, myös UEFA seuraa Cityn tapausta tarkkaan ja jos Valioliiga pystyy todistamaan nyt esittämänsä syytteet tai edes osan niistä, UEFA tulee todennäköisesti myös rankaisemaan Citya esimerkiksi sulkemalla sen määräajaksi ulos Mestarien liigasta tai jopa kokonaan ulos eurocupeista.

BBC nosti myös lähteisiinsä viitaten sen mahdollisuuden, että osapuolet päätyisivät asiassa sopuratkaisuun. Mitä se tarkoittaisi?

Käytännön tasolla sitä, City suostuisi juridisen prosessin loppuun asti katsomisen sijasta esimerkiksi 30-40 pisteen rangaistukseen, joka maksaisi sille tämän kauden liigamestaruuden ja pudottaisi sen ulos Mestarien liigasta ensi kaudella.

Teoriassa myös UEFA voisi suostua tällaiseen kompromissiin.

Mutta tätäkin asiaa on vaikea ennakoida ennen kuin tiedetään, miten vahvoja Valioliigan näytöt näissä syytteissä ovat.