Seurat haluavat perustaa Superpesis Oy:n kaltaisen organisaation – mallista kokous viikonloppuna

Uuden Superpesis Oy -tyyppisen organisaation siemenvilja on valtaosin peräisin Sotkamosta.

Pesäpallo

Seurat haluavat perustaa Superpesis Oy:n kaltaisen organisaation – mallista kokous viikonloppuna

Miesten huippuseurat pohtivat viikonloppuna Viron risteilyllä Superpesis Oy:n kaltaisen organisaation perustamista. Pekka Arffman tervehtii hanketta ilolla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.3.2023 | KUVAT All Over Press

Pesäpallon sisäpiirissä on puhuttu muutama vuosi sitten lakkautetun Superpesis Oy:n kaltaisen organisaation perustamisesta mahdollisesti vielä tämän kevään aikana. Pekka, missä tässä hankkeessa mennään?

Ensiksi on sanottava, että tästä asiasta ei joko tiedetä kovin laajalla tai sitten on sovittu, että tästä suunnitelmasta ei puhuta.

Tilanne on joka tapauksessa se, että Superin seurat ja ainakin miesten Ykköspesiksen seurojen edustajat kokoontuvat viikonloppuna ja käyvät Viron risteilyllä tätä hanketta läpi. En usko, että risteilyn aikana tehdään vielä mitään virallisia päätöksiä, vaan kysymys on enemmänkin suunnitteluseminaarista, tiettyjen suuntaviivojen linjaamisesta ja siitä, miten asiaa edistettäisiin suhteessa Pesäpalloliittoon.

Vaikka kysymys on vasta suunnitteluseminaarista, hanke on kuitenkin ymmärtääkseni pitkällä ja olisi yllätys, jos tämä hanke ei lähtisi etenemään mahdollisesti hyvinkin nopealla aikataululla.

Joko tiedetään, millainen organisatorinen asema uudella Superpesiksellä olisi ja mikä olisi sen suhde Pesäpalloliittoon?

Nämä kysymykset ovat varmasti niitä asioita, joista Viron risteilyllä keskustellaan. Tällä hetkellä vahvimpana esillä on ollut malli, että miesten huippuseuroille tulisi oma Superpesis Oy:n kaltainen organisaatio, mutta kysymys ei ainakaan ensimmäisessä vaiheessa olisi erikseen perustettavasta erillisestä yhtiöstä.

Malli olisi se, tälle organisaatiolle määriteltävät tehtävät ostettaisiin ostopalveluna esimerkiksi pesäpallossa jo nyt vahvasti mukana olevan Lecklen kaltaiselta ulkopuoliselta yritykseltä ja toimintaa linjaisi seurojen puolelta jo nyt toimiva huippupesäpallon ohjausryhmä.

Tämä hanke henkilöityy tällä hetkellä ennen muuta kahteen henkilöön, Joensuun Mailan Ari Monoseen ja Sotkamon Jymyn Juha Tanskaseen. Molemmat edustavat huippuseuroja, mutta sen lisäksi Mononen on Pesäpalloliiton puheenjohtaja ja Tanskanen johtokunnan jäsen.

Näin ollen tässä ei ole kysymys mistään kapinaliikkeestä, vaan hankkeella on Monosen ja Tanskasen kautta myös Pesäpalloliiton siunaus. Tässä mielessä hanke on myös erittäin vahvalla pohjalla ja asiat voivat edetä maaliin hyvinkin nopealla aikataululla.

Olet ottanut lukuisia kertoja kantaa siihen, että huippuseurat tarvitsisivat tämän kaltaisen organisaation. kutsuttiinpa sitä sitten millä nimellä tahansa. Onko tämä nyt sitä, minkä perään olet huutanut?

On ja pidän siksi tämän hankkeen jalakselle pistämistä tämän talven ylivoimaisesti parhaana pesäpallouutisena.

Superpesis Oy oli parhaimmillaan erittäin toimiva ja erinomaisesti hoidettu organisaatio, mutta 2010-luvulla sen toiminta alkoi hyytyä. Tässä kohtaa on turha enää kaivelle menneitä ja etsiä syyllisiä, mutta kun Superpesis Oy lakkautettiin vuosia jatkuneen osaamattoman johtamisen seurauksena, huippupesäpallo jäi Pesäpalloliitossa lapsipuolen asemaan. Tätä kriisiä syvensi Mikko Huotarin ja Jonne Kempaisen kaltaisten uuden sukupolven osaajien lähtö Pesäpalloliitosta.

Pesäpalloliitto tekee omalla sarallaan erittäin arvokasta työtä, mutta sen resurssit ja osaaminen eivät selkeästi ole riittäneet huippupesäpallon hoitamiseen sillä tasolla, johon huippuseurat olisivat olleet tyytyväisiä. Siksi seuroissa on jo pitkään kytenyt sellainen henki, että näin tämä asia ei voi jatkua vaan huippuseuroille on saatava oma organisaatio.

Nyt tällä ongelmalle ollaan viimeinkin tekemässä kauan kaivattu korjausliike. Toki Superpesis Oy:n viimeiset vuodet osoittivat, ettei pelkkä malli ratkaise vielä mitään. Tarvitaan myös osaamista ja osaajia, mutta tämän hankkeen taakse myös niitä on erinomainen mahdollisuus saada.