Real Madridin maaginen vetovoima vie todennäköisesti kaksi supertähteä Valioliigasta

Tottenhamin argentiinalaistoppari Cristian Romero olisi looginen hankinta Real Madridilta.

JalkapalloMestarien liiga

Real Madridin maaginen vetovoima vie todennäköisesti kaksi supertähteä Valioliigasta

Real Madrid on noussut otsikoihin jo nyt ensi kesän tähtihankintojensa suhteen, mikä ei ole uutta ja ihmeellistä. Kysymys kuuluu enää, kuka tai ketkä maailmantähdet siirtyvät ensi kesänä Santiago Bernabeulle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.9.2024 | KUVAT All Over Press

Real Madrid on ollut viime päivinä otsikoissa mielenkiintoisesta syystä – siksi, ketä pelaajia se aikoo kaapata ensi kesänä Santiago Bernabeun tähtigalleriaan.

Otsikoissa on puhuttu ennen muuta neljästä pelaajasta – Manchester Cityn Rodrista, Arsenalin William Salibasta, Tottenhamin Cristian Romerosta ja Liverpoolin Trent-Alexander Arnoldista.

Rodri on puolustava keskikenttäpelaaja, Saliba ja Romero toppareita ja Alexander-Arnold laitapuolustaja ja wing-back.

Siinä, että Real Madrid on siirto-otsikoissa vain reilut kaksi viikkoa kesän siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen, ei ole uutta ja ihmeellistä.

Real Madrid pitää itseään perustellusti maailman vetovoimaisimpana jalkapalloseurana, joka on tottunut saamaan suunnilleen kaikki pelaajat, jotka se vain suinkin haluaa.

Real Madrid ei kaihda tätä asettaan hyväkseen juuri sillä tavalla, kuten se nytkin tekee. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, Real Madrid on vuotanut luottomedioilleen sen, keitä pelaajia se ensi kesänä tavoittelee riveihinsä.

Real Madridin tavoitteena on kylvää sen kiikarissa oleviin pelaajiin ajatuksellinen siemen, joka alkaa kypsyä ja kehittyä kauden aikana. Ja kun hedelmät ovat kypsiä, Real Madrid käy poimimassa haluamansa hedelmät kesällä.

***

Real Madridin vetovoima pelaajien keskuudessa on helppo ymmärtää, mutta monet ovat ihmetelleet, miten se pystyy taloudellisesti haalimaan lähes kaikki maailman suurimmat tähtipelaajat Madridiin, kun Barcelona tarpoo samaan aikaan vuosikausia kestäneen talouskurimuksen keskellä.

Vastaus on yksinkertainen. Real Madrid on hoitanut omaa talouttaan viime vuosina erinomaisesti, kun taas Barcelona teki etenkin 2010-luvun loppuvuosina toinen toistaan järkyttävämpiä ratkaisuja siirtomarkkinoilla ja ajautui sellaiseen ahdinkoon, ettei La Liga antanut sille lupaa tehdä kesällä 2021 jatkosopimusta Lionel Messin kanssa.

Real Madrid on Deloitten mukaan maailman tuottoisin jalkapalloseura. Sen tulot olivat edellisellä tilikaudella 831 miljoonaa euroa.

Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään tuloista. 800 miljoonan euron tulorajan ylittivät myös Manchester City, PSG ja Barcelona. Manchester United ja Bayern München olivat noin 740 miljoonan euron tuloillaan vertailussa sijoilla 5 ja 6.

Oleellista on myös se, miten rahaa käytetään etenkin siirtomarkkinoilla. Esimerkiksi Manchester United on käyttänyt viimeisen kymmenen kauden aikana nettona rahaa uusien pelaajien ostamiseen 1,4 miljardia euroa, kun Real Madrid on käyttänyt vastaavana aikana nettosummina pelaajaostoihin 260 miljoonaa euroa.

***

La Liga ilmoitti kesän siirtoikkunan jälkeen, kuinka paljon kukin La Ligassa pelaava seura voi käyttää rahaa uusien pelaajien ostamiseen ja edustusjoukkueen palkkoihin ilman, että ne ylittäisivät La Ligan kulurajoitukset.

Real Madridilla tuo summa on 755 miljoonaa euroa – ja jopa Barcelonalla 204 miljoonaa euroa.

Summat elävät kauden aikana, mutta jo nyt on selvää, että Real Madrid on ensi kesän siirtoikkunan avautuessa sellaisessa taloudellisessa iskussa, ettei yhdenkään nyt otsikoissa olleen tähtipelaajan hankinta kaatuisi rahaa – jos kysymys olisi pelkästään rahasta.

Jotta siirto toteutuisi, tarvittaisiin kaksi asiaa: se, että pelaajan nykyinen seura olisi valmis myymään pelaajan ja että pelaaja itse haluaisi siirtyä Real Madridiin.

Valioliigassa nähtiin kesällä entistä vahvemmin ilmiö, jossa jopa kärkiseurojen oli myytävä pelaajia pysyäkseen Valioliigan kulurajoitusten sisällä.

Aston Villa selvisi uhkaavasta tilanteesta myymällä Douglas Luizin 50 miljoonalla eurolla Juventukseen, mutta Chelsea joutui myymään vajaalla 90 miljoonalla eurolla omalle tytäryhtiölleen kaksi hotellia, jotta se pysyi kesäkuussa päättyneellä tilikaudella kulurajoitusten puitteissa.

Manchester United teki päättyneellä tilikaudella 2023-2024 yli 300 miljoonan euron tappiot, mutta seurajohto on vakuuttanut, että kun tappioista tehdään sallitut vähennykset, se pysyy – ilmeisesti juuri ja juuri – Valioliigan kulurajoitusten rajoissa.

***

Real Madrid kannalta ongelmana on, että se tavoittelee nyt pelaajia seuroista, jotka eivät ole lähelläkään Valioliigan kulurajoitusten ylärajaa. Näin olleen niistä yhdenkään ei ole pakko myydä pelaajia pysyäkseen kulurajoitusten raameissa.

Helpoin iskunkohde nyt esillä olleista nimistä on Alexander-Arnold, sillä hänen sopimuksensa loppuu ensi kesänä ja hän voisi halutessaan sopia siirrosta Real Madridiin jo vuodenvaihteen jälkeen. Lisäksi Alexander-Arnold voisi kuitata kohtalaisen jäätävän allekirjoituspalkkion, kuten Kylian Mbappé, koska Real Madridin ei tarvitsisi maksaa hänestä lainkaan siirtosummaa.

Toiseksi potentiaalisin liikutettava nelikosta oli Romero – varsinkin, jos ja kun Tottenham jää rannalle myös ensi kaudella Mestarien liigasta.

Romero puhuu argentiinalaisena espanjaa, joten siinäkin mielessä sateisen ja sumuisen Lontoon vaihtaminen aurinkoiseen Madridiin ei olisi mikään hyppäys pimeään.

Kaiken lisäksi Romeron sopimus loppuu vuonna 2026, joten jos Tottenham aikoisi rahastaa Romeron, hänet pitäisi saada tekemään jatkosopimus tai myydä hänet nimenomaisesti vuosi ennen sopimuksen päättymistä, kuten tapahtui Harry Kanen siirtyessä vuosi sitten Bayern Müncheniin.

***

Myös Rodri voisi hyvinkin olla saatavilla. Hän täyttää ensi kesänä jo 29 vuotta ja espanjalaisena Rodri voisi hyvinkin haluta pelata uransa viimeiset vuodet synnyinkaupungissaan Madridissa.

Rodrin sopimus ulottuu vuoteen 2027, mutta Pep Guardiola on sanonut, että jos joku pelaaja haluaa siirtyä muualle, hän ei sitä estä.

Lisäksi Madridissa tiedetään, että Manchester Cityn kohutussa 115 casessa tuomioiden on määrä tulla jo vuoden 2025 alkupuolella, joten tilanne saattaa muuttua sen kannalta yhdessä yössä enemmän kuin suosiolliseksi.

Saliba on nelikoista vaikeimmin hankittava pelaaja. Ranskalaisen sopimus ulottuu kesään 2027 ja Arsenal on niin vahvassa taloudellisessa iskussa ja sen nykyinen projekti sellaisessa nousuvaiheessa, ettei Arsenal päästä vapaaehtoisista yhtään palapelin palaa lähtemään, ellei se itse niin halua.

On myös hyvä kysymys, haluaisiko myöskään Saliba hypätä nousevalta aallolta nyt – vai vasta esimerkiksi 4-5 vuoden päästä, jolloin hän silloinkin on vasta 27-28-vuotias.

***

Mitä siis ensi kesän siirtomarkkinoilla tapahtuu ja ketä Real Madrid saa?

Tavoitteet ehtivät toki muuttua lähikuukausien aikana, mutta jos nyt pitäisi lyödä vetoa, todennäköisimmät hankinnat esillä olevasta nelikosta ovat Rodri ja Cristian Romero.

Ei vain jompikumpi vaan molemmat.