Xavi on tehnyt Barcelonassa naiivia ratkaisuja, mutta häntä on liian aikaista tuomita

Robert Lewandowski piti Clement Lengletin selkänsä takana, vaikkei mestari tehnytkään maalin maalia keskiviikkona.

JalkapalloMestarien liiga

Xavi on tehnyt Barcelonassa naiivia ratkaisuja, mutta häntä on liian aikaista tuomita

Barcelona romahti Bayern Münchenin käsittelyssä maalein 0-3 ja se lähtee tutustumaan kokonaan uuteen tuttavuuteen, Eurooppa-liigaan. Jussi Leppälahden mukaan Xavin ratkaisuissa näkyvät samat ongelmat kuin Mikel Artetalla Arsenalissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.12.2021 | KUVAT All Over Press

Jussi, Bayern München paketoi Barcelonan Mestarien liigassa tylyn esityksen jälkeen numeroin 3-0. Mitä tämä ottelu kertoi Barcelonasta ja ennen kaikkea Xavin prosessista?

Tämä ottelu kertoi sen, mitä osattiin aavistella jo ennen kuin Xavi aloitti työnsä: Barcelonan pitää rakentaa edustusjoukkuetta uudestaan sekä pelaajiston, pelimallin että toimintakulttuurin suhteen. Barcan tapauksessa emme tule näkemään nopeita korjausliikkeitä, sillä seuran kassa on aika tyhjä. Lisäksi joukkueen pelaamisen kulttuuri on kerennyt näivettyä ja homehtua muutamina viime vuosina niin pahasti, että voi kestää aikaa ennen kuin Xavin prosessissa päästään oikeasti kiinni barcelonalaiseen pelaamisen DNA:han niin, että se tuo tulosta.

Expekt tarjoaa HJK:n vierasvoitolle LASKista kerrointa 7.00. Kiinni?

Bayern on jotain sellaista, mistä Barcelona on tällä hetkellä todella kaukana. Xavi miettii varmasti, että muutamien vuosien kuluessa Barcelonan pitäisi päästä sellaiselle tasolle, jolla Bayern tällä hetkellä on.

Xavi nimitettiin Barcan päävalmentajaksi kuukausi sitten. Jos vertaat Xavin kädenjälkeä tässä ajassa esimerkiksi Ralf Rangnickin viikon mittaisen kädenjälkeen ManU:ssa, mitä tästä voidaan päätellä?

Tässä pitää nyt erottaa monta asiaa.

Ensinnäkin tilanteet valmentajilla ovat erilaisia. Rangnick meni valmiiseen pöytään. Manchesterin punaisilla on niin hurja pelaajamateriaali, että tarvitaan vain hyvää perusvalmennustyötä tulosten aikaansaamiseksi. Xavi on mennyt Barcelonaan, jolla on oikeasti aika heikko pelaajamateriaali. Jos mietitään, kuinka monta Barcan pelaajaa mahtuisi juuri nyt lähellekään Manchester Unitedin avauskokoonpanoa, niin emme löydä kovin montaa nimeä. Se kertoo paljon.

Toinen merkittävä asia on se, että Rangnick on kokenut valmentaja. Hän on hionut pelimalliaan sekä metodiaan 30 vuoden ajan. Hänellä on perspektiiviä monenlaisista seuroista ja tilanteista. Rangnick tietää, mitä hän tekee. Xavi on vielä kokematon valmentaja. Pelissä näkyy asioita, joita on harjoiteltu, mutta siirtovaikutus harjoituskentältä peliin on vain yksinkertaisesti pienempi kuin Rangnickilla. Vertaisin Xavia ja Barcelonaa aika paljon Mikel Artetaan ja Arsenaliin. Uudelleenrakennus käynnissä, kokematon valmentaja ja voittamisen kulttuuri kateissa. Nämä ovat Artetalle ja Xaville vaativia prosesseja.

Miten syvällä Barcelona tällä hetkellä ui? Näetkö että Barca voi nousta näiltä jalansijoiltaan takaisin huipulle vai pitääkö joukkuetta ja jopa valmennusta remontoida isommallakin kädellä?

En osaa sanoa, miten syvällä Barcelona seurarakenteiden, talouden ja muiden tällaisten makroasioiden suhteen ui. Ja nämä asiat eittämättä vaikuttavat siihen, mitä tapahtuu kentällä. Barca on todennäköisesti kokonaisuutensa näköinen – sekalainen nippu seuran omia nuoria pelaajia, höystettynä muutamalla heikosti mietityllä pelaajahankinnalla.

Barcelonan tulevien vuosien kehityskulkua seurana on hyvin vaikea arvioida täältä käsin.

Uskotko, että Xavi saa Barcan takaisin jaloilleen?

Todennäköisyydet ovat valmennusta arvioitaessa mielestäni suurin piirtein samat kuin Artetalla ja Arsenalilla. Näen asioita, joita Xavi on yrittänyt saada joukkueen pelaamiseen sisään, mutta jotkin valinnat ovat olleet naiiveja. Samaa oli Artetalla. Joihinkin asioihin Arteta toi syvyyttä ja balanssia, niin tulokset paranivat. Xavi on nyt kulttuurin muuttamisen vaiheessa, joten hän on tehnyt osin naiiveja ja äärimmäisiä valintoja – ja sitten hän on elänyt sen kanssa, että ne ovat lyöneet muutaman kerran päin naamaa.

Kysymysmerkkejä on paljon. Esimerkiksi Barcan puolustusvaiheen organisointi on ollut kyllä luvalla sanoen todella heikkoa Xavinkin aikana, eikä siinä ole näkynyt edes mitään muutosta. Ehkä jopa muutos heikompaan päin. Ymmärrän sen, että Xavi haluaa ajoittain todella pelaajaorientoitunutta prässiä – jopa vartiointiin perustuvaa prässiä – mutta tämän strategian toteutus on ollut hieman väljää. Enkä ole ihan varma, sopiiko joukkueen pelaajamateriaali tällaiseen puolustamiseen.

Xavi puhuu paljon proaktiivisuudesta ja pallonhallinnasta, mutta Mestarien liigan tasolla jokainen joukkue osaa myös puolustaa. Kuten esimerkiksi Bayern. Barcelona piti palloa Saksassa 47 prosenttia ja heidän syöttöprosenttinsa oli vain 83. Miksi? Koska Bayern tekee todella synkronoidusti työtä kaikissa eri pelin vaiheissa. En ole toistaiseksi varma, miten Xavi pystyy viemään kaikkia eri pelin vaiheita eteenpäin, vaikka hän pallollisen vaiheen tuet saisikin kuntoon.

Xavilla on ollut töissä toki vasta tosi vähän aikaa. Asiaa voidaan Xavin osalta arvioida mielestäni vasta ensi kaudella. Tämän pelaajaryhmän valmentaminen vaatii aikaa. Joukkue on nuori. Joukkue on uusiutuva. Lisäksi se on hankintojen osalta heikosti kasattu. Xavin on saatava aikaa valmentaa tätä ryhmää, tai vaikuttaa siihen, miten sitä muovataan.