Kauden upeimmat tähtigalleriat löytyvät Sotkamosta, Mansesta ja Kouvolasta

Aapo Komulainen juhli tulevalla kotistadionillaan Sotkamon Jymyn 21. Suomen mestaruutta.

Pesäpallo

Kauden upeimmat tähtigalleriat löytyvät Sotkamosta, Mansesta ja Kouvolasta

ElmoTV valitsi miesten pesiskauden kaksi Tähdistö-joukkuetta. Valintoja hallitsivat odotetusti Sotkamo, Manse ja Kouvola.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 21.9.2024 | KUVAT Juuso Koro

Pesiskauden tähdet 2024

Vuoden parhaiden pesäpalloilijoiden valinta ei ole yksiselitteinen asia.

Pesäpalloliitto painottaa entistä selkeämmin sitä, että tärkeimmät valinnat kohdistuvat mestarijoukkueeseen. Siinä on toki oma logiikkansa, mutta kysymys on kuitenkin henkilökohtaisista valinnoista, ei joukkuevalinnoissa.

Toinen ongelma on kriteerit. Miten paljon painotetaan pelaajien eri ominaisuuksia, pitääkö pelaajan olla vahva sekä sisä- että ulkopelissä ja miten paljon painoa pannaan pelaajan merkitykselle joukkueelle?

Roope Korhonen ei pelaa lainkaan ulkona, mutta hänen merkityksensä Sotkamon tämänkin kauden mestaruudessa on täysin korvaamaton.

Tai entä tapaus Tuomas Jussila? Vaikka Jussila ei pelannutkaan uransa parasta kautta, hän kantoi likimainen yksinään Kempeleen välieriin – osin jopa loukkaantuneena.

Jokainen voi tehdä itse omat arvotuksensa sen suhteen, millä kriteereillä vuoden parhaat pelaajat pitäisi listata. ElmoTV päätyi kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun – kahden Tähdistö-joukkueen valintaan.

Valinnat tehtiin siten, ketkä pelaajat valittaisiin tämän kauden esitysten perusteella näihin joukkueisiin. Parhaat olivat parhaiden pelaajien Tähdistö-joukkueessa ja haastajat haastajajoukkueeseen.

Valinnoissa noudatettiin Itä-Lännestä tuttua linjaa. Kumpaankin joukkueeseen valittiin kaksi lukkaria ja sitä kautta 14 pelaajaa.

Valintojen suuret linjat ovat tässä:

Lukkarit

Kauden aikana erotti selvästi neljä parasta lukkaria – Juha Puhtimäki, Aapo Komulainen, Elias Pitkänen ja Topi Still.

Erityisen ilahduttavaa lukkariruletissa oli Pitkäsen kuntoutuminen ja nousu kaikista kirkkaimpaan lukkariaateliin vaikean loukkaantumisensa jälkeen. Myös Stillin kehitys jatkui lupaavana.

Petteri Alanen oli vuosi sitten Superin paras lukkari, mutta tällä kaudella hänkin hukkui Hyvinkään apatiaan. Alasen taidot eivät ole kuitenkaan kadonneet mihinkään.

Etukenttäpelaajat

Etukenttäpelaajien tilanteelle oli myös leimallista nuorten pelaajien esiinmarssi. Valtteri Luoma ja Hannes Pekkinen ovat kauden parhaat etumiehet, mutta 20-vuotias Eemeli Laine pelasi ensimmäisen täyden kautensa Superissa ja löi itsensä heti läpi Kouvolan etukentällä. 23-vuotiaasta Tomi Lehtosesta on myös kehittynyt kahdessa kaudessa yksi valtakunnan johtavista etukenttäpelaajista – eikä Pekkinenkään ole kuin vasta 25-vuotias.

Polttolinjan pelaajat

Myös polttolinjassa entisten supertähtien rinnalle on noussut uusia nimiä. Severi Tikkakoski pelasi ilmiömäisen kauden, vaikka meno hyytyikin finaaleissa Sotkamoa vastaan. Myös 22-vuotias Kalle Kuosmanen ja 24-vuotias Elmeri Lieto ovat vakiinnuttaneet paikkansa linjan pelaajien ehdottomassa eturivissä.

Vanhoista konnista Tuomas Jussila on edelleen ulkokentän ykköshallitsija, mutta myös Niko Korhonen pelasi jälleen erinomaisen kauden, vaikka siirtyikin viime syksynä tutusta ja turvallisesta Sotkamosta Joensuuhun.

Kopparit

Koppareiden taso on ulkopelaajissa kaikista kapein, mutta myös koppareissa on tapahtunut sukupolvien vallankumous, vaikka 41-vuotias Henri Puputti kuuluukin edelleen Superin parhaiden lukkareiden aateliin. Kauden parhaista koppareista Iivari Vihanto ja Elmeri Anttila ovat 2000-luvulla syntyneitä koppareita, ja Konsta Piironen on iältään 27-vuotias.

Etenijät ja vaihtajat

Kaikki kärkijoukkueet ovat satsanneet vahvoihin ykköskärkiin, mutta useilla seuroilla on myös hyvät kakkoskärjet. Hyvistä kentällemenijöistä ja etenijöistä ei ole tänä päivänä pulaa, ja myös hyviä pelintekijöitä löytyy kärkijoukkueiden ulkopuoleltakin.

Etenijöiden ja vaihtajien korkea taso näkyy myös kahdessa Tähdistö-joukkueessa. Erot joukkueiden ykköskärkien ja kakkoskärkien välillä ovat marginaaliset – kuten ne ovat myös ykkös- ja haastajajoukkueen välillä.

Tämän kauden viisi pasta etenijää olivat Partik Vartama, Severi Tikkakoski, Iivari Vihanto, Kalle Kuosmanen ja Elmeri Purmonen.

Vaihtajien kärki on tunnetusti laveampi. Pienten taitolyönti- ja pomppuspesialistit lisäksi kauden aikana nähtiin entistä enemmän rohkeita linjanpuhkaisuja ja kovia lyöntejä rajoille.

Kotiuttajat

Kotiuttajista on sen sijaan jo pulaa jopa mitalijoukkueeksi pyrkivissä joukkueissa. Hyviä lyöjäjokereita kyllä löytyy, mutta numerolla lyövät kotiuttajat ovat kortilla. Henri Puputti ja Antti Korhonen ovat sarjan kaksi parasta numerolla lyövää kotiuttajaa, mutta siinäpä se sitten melkein ovatkin.

Roope Korhonen pysyi edelleen vallankahvassa lyöjäjokereiden vertailussa, vaikka menettikin runkosarjan viimeisellä kierroksella lyöjäkuninkuuden loistokauden pelanneelle Patrik Wahlstenille. Ja Wahlstenin lisäksi Roopen muut kärkihaastajat ovat Perttu Ruuska ja Jukka-Pekka Vainionpää.

Tähdistöjoukkue

1. Iivari Vihanto, 2K, Sotkamo: Pelasi vahvan kauden sekä sisällä että ulkona. Hoiti kopparin tontin erinomaisesti ja meni kentällä pudotuspelit mukaan lukien 79 prosentin tehoilla

2. Kalle Kuosmanen, etulukija/1V, Sotkamo: Vuotta haittasi loukkaantumiset, mutta oli kentille palattuaan ilmiömäinen sisällä ja ulkona. Valtakunnan johtavia ulkopelaajia.

3. Hannes Pekkinen, etukenttä/S, Sotkamo: Vaikka kauteen mahtui heikompiakin otteluita, Pekkinen nousi yhdeksi Sotkamon avainpelaajista ja parhaista etumiehistä koko sarjassa. Vahva myös mailassa.

4. Elmeri Anttila, 3K, Vimpeli: Kausi ulkona oli epätasainen, mutta sisällä Anttila oli elementissään, mistä kertoo kärkilyöntitilaston voitto ja ainoana pelaajana yli 200 kärkilyönnin rajan ylittäminen.

5. Patrik Vartama, 3V, Kouvola: Huippunopea etenijä, jolla on myös hurja heittokäsi käsi. Huippumies myös ulkona. Kouvolan ehdottomia selkärankapelaajia.

6. Tuomas Jussila, takalukija/2P, Kempele: Pelaa edelleen uskomattomalla tasolla niin sisällä kuin varsinkin ulkona. Jos mukaan lasketaan sisä- ja ulkopeli, Jussila on valtakunnan paras pesäpalloilija. Edelleen.

7. Niko Korhonen, 2V, Joensuu: Pallovarma ulkopelaaja, mutta suurin vahvuus edelleen sisällä. Takuuvarma pomppu. Runkosarjan kärkilyöntitilaston kakkonen 195 kärkilyönnillään. Joensuun kantava voima.

8. Juha Puhtimäki, L, Manse: Jätti jäähyväiset Manselle pelaamalla loistokauden lukkarina. Mailassa parhaimmillaan mitalipeleissä.

9. Valtteri Luoma, etukenttä/3P, Kouvola: Sisällä rooli kapeampi, mutta nousee jokaiseen tähtimiehistöön loistavan ulkopelinsä ansiosta. Vaihtotilanteissa etumies, siirtyy takatilanteissa polttolinjaan.

10. Roope Korhonen, Sotkamo: Edelleen Superin kylmäpäisin ja oman joukkueensa kannalta tärkein kotiuttaja ja otteluiden ratkaisija. 43-vuotiaana!

11. Patrik Wahlsten, Kouvola: Palannut vaikeiden Joensuu-vuosien jälkeen takaisin huipulle. Lyö kovaa ja suoraviivaisesti. Kauden lyöjäkuningas.

12. Mikko Kanala, Vimpeli: Pelasi jälleen kanalaimaisen kauden, rautaa niin sisällä kuin ulkonakin. Pystyy etenemään, vaihtamaan ja tarvittaessa myös kotiuttamaan.

13. Aapo Komulainen, Sotkamo: Puhtimäen ja Elias Pitkäsen kanssa kauden paras lukkari. Olisi potentiaalia myös kotiuttajana, mutta rooli kaventunut Sotkamossa.

Pelinjohtaja: Iiro Haimi, Sotkamo: Oli välillä kovien paineiden ja epäilyjen polttopisteessä, mutta sai Sotkamon pelaamaan lopulta oman näköistään ja voittavaa pesäpalloa.

Kakkospelinjohtaja Sami Partanen, Kitee: Kauden pelinjohtajakomeetta. Nosti Kiteen sarjan heikommalta puoliskolta yhdeksi kahdeksasta kärkijoukkueesta rohkealla ja ennakkoluulottomalla peli.

Haastajajoukkue

1. Severi Tikkakoski, takalukija/S, Manse: Yksi kauden komeetoista. Huippunopea etenijä, kasvanut myös ulkona kovan luokan tekijäksi. Hyytyi hieman kauden ratkaisuhetkillä Sotkamoa vastaan.

2. Konsta Piironen, 2K, Joensuu: Pelasi aiemmin pitkään kärkenä, mutta sopeutunut erinomaisesti uuteen rooliinsa kakkosena. Pelasi myös hyvän kauden kopparina.

3. Elmeri Lieto, etulukija/3P, Manse: Liedon ura on ollut viimeiset vuodet tasaisessa nousussa. On jo nyt sisällä Superin parhaita ja varmimpia vaihtajia. Ulkona pallovarma, hyvä käsi.

4. Henri Puputti, 3K, Manse: Edelleen hurjassa vedossa niin sisällä kuin ulkona. Jäi usein Mansen sisäpelin yskimisen takia työttömäksi. Pelannut paljon myös lyöjäjokerina.

5. Tomi Lehtonen, etukenttä/2P, Manse: Toinen Manse suurista löydöistä Ykköspesiksestä. Pelaa tärkeässä roolissa ulkona edessä ja syvässä pussissa. Sisällä nopea ja hyvä etenijä ja kakkoskärjen veturi.

6. Eemeli Laine, etukenttä/3V, Kouvola: Oli pelannut ennen kautta vain 12 Superpesis-ottelua, mutta nousi kesällä yhdeksi Kouvolan avainpelaajista. Tärkeässä roolissa vaihtajana ja etukentällä.

7. Elias Pitkänen, L, Kouvola: Toipui vakavasta käsileikkausta ja pomppasi suoraan lukkarieliittiin. Yksi keskeinen syy Kouvolan loistavaan ulkopelikauteen. Isossa roolissa myös sisällä numero kolmosena.

8. Antti Korhonen, 3V/1V, Kempele: Superin parhaita numerolla lyöviä kotiuttajia ja siksi korvaamaton pelaaja. Ulkona ei enää vetreimmillään. Mielenkiintoista nähdä, miten menestyy Mansessa

9. Ville Kotro, 2V, Sotkamo: Tässä joukkueessa pelkästään ulkopelinsä ansiosta, sisäpelissä likimain rooliton. Pallovarma ja nopeakätinen heittäjä, iso osa Sotkamon huippupitävää polttolinjaa.

10. Perttu Ruuska, Manse: Superin ykköskermaa lyöjäjokerina. Kun pallo ottaa mailaan, pitelemätön. Ailahtelevaisuus laskee kokonaisarvosanaa.

11. Jukka-Pekka Vainionpää, Vimpeli: Kuuluu edelleen lyöjäjokereiden raskaimpaan sarjaan. Runkosarjassa ei vielä parhaimmillaan, mutta suoristi selkäänsä ja löi viidessä pudotuspeliottelussa 17 juoksua

12. Elmeri Purmonen, Sotkamo: Aloitti kauden ulkona, mutta siirrettiin kesän aikana etenijäjokeriksi. Etenijänä eliittiä. Röyhkeä ja huippunopea. Suuressa roolissa finaaleissa.

13. Topi Still, L, Pattijoki: Johtavia nuoria lukkareita, joka kruunasi hienon kautensa loistamalla Itä-Lännessä. Ollaan viemässä kovaa vauhtia Sotkamoon kaudeksi 2026.

Pelinjohtaja: Jani Komulainen, Manse: Luottaa omaan kiven hakattuun prosessiinsa ja peluuttamiseensa – ja tulokset seuraavat Komulaista. Vei Manse askeleen päähän Suomen mestaruudesta.

Kakkospelinjohtaja: Petri Tuuva, Kouvola. Monet epäilivät Tuuvan valintaa Iiro Haimin seuraajaksi. Osoitti epäilyt vääriksi. Johti joukkueensa pronssille – kuten teki viime vuonna myös Kempeleen pelinjohtajana.