Petteri Alasen jatkosopimus teki Aapo Komulaisesta lukkarimarkkinoiden kuninkaan

Missä Aapo Komulainen pelaa ensi kauden jälkeen? Siinä kysymys, joka kiinnostaa kaikkia.

Pesäpallo

Petteri Alasen jatkosopimus teki Aapo Komulaisesta lukkarimarkkinoiden kuninkaan

Petteri Alasen tekemä jatkosopimus Hyvinkään kanssa sekoitti kärkijoukkueiden lukkarisuunnitelmia. Pekka Arffman avaa, miten.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.12.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Petteri Alanen teki vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen Hyvinkään kanssa, mikä sekoitti kärkijoukkueiden lukkarisuunnitelmia. Pekka, miten pakka meni sekaisin Alasen sopimuksen myötä?

Ensin on sanottava varoittava sana siitä, että nyt puhutaan kauteen 2025 ja jopa kauteen 2026 liittyvistä ratkaisuista, joten kysymys on epävarmoista asioista, lähinnä suunnitelmista ja varautumista mahdollisiin pelaajasiirtoihin.

Kulisseissa on joka tapauksessa jo nyt neuvoteltu näitä kausia koskevista siirroista. Myös nämä Hyvinkään tekemät viisi jatkosopimusta on nähtävä tätä taustaa vasten. Hyvinkäällä tiedettiin, että muut seurat olivat olleet yhteydessä sen tähtipelaajiin ja oli parempi reagoida nyt kuin jäädä odottamaan, että joku muu seura olisi ehtinyt iskeä ennen.

Etenkin Alanen oli erittäin kysytty pelaaja siirtomarkkinoilla. Kärkiseuroista häneen olivat yhteydessä Joensuu, Sotkamo ja Manse.

Vaikka Ville Väliaho onkin pelannut Joensuussa kolme hyvää kautta, JoMassa on laskettu, että markkinoilta olisi löydettävissä vielä Väliahoa parempi lukkari. Yksi tällainen lukkari olisi ollut Alanen.

Sotkamossa varaudutaan puolestaan Aapo Komulaisen mahdolliseen lähtöön Jymystä. Mansea on jo pitkään pidetty todennäköisimpänä vaihtoehtona Komulaiselle, mikäli hän oikeasti siirtyisi muualle.

Koska Komulaisen siirtyminen Tampereelle ei ole varmaa, myös Manse oli yhteydessä Alaseen ja tiedusteli tämän suunnitelmia.

Alasen tehtyä jatkosopimuksen Tahkon kanssa pöydällä on nyt yksi vaihtoehto vähemmän näiden kärkiseurojen kannalta.

Mitkä Sotkamon, Mansen ja Joensuun vaihtoehdot ovat ja mitkä ylipäätään niiden lukkarisuunnitelmat ovat?

Lukkarimarkkinoiden ehdoton kuningas Alasen tehtyä jatkosopimuksen on Komulainen. Hän on Sotkamon lisäksi myös Joensuun ja etenkin Mansen kiikarissa, ja Komulaisen ratkaisu määrittelee pitkälti sen, mitä muissa kärkiseuroissa lukkaripöydällä tapahtuu ensi kauden jälkeen.

Sotkamolla ykkösvaihtoehtona on luonnollisesti saada Komulainen jäämään Kainuuseen. Jos hän lähtisi, silloin Sotkamossa jouduttaisiin todennäköisesti miettimään jonkinlaista väliaikaista ratkaisua.

Sotkamossa ollaan kiinnostuneita Vuokatin urheiluakatemiassa opiskelleesta Topi Stillistä, mutta hänellä on sopimus Pattijoen kanssa kauteen 2025 saakka. Myöskään kiinnostus Alaseen ei katoa mihinkään, mutta hän tulisi kysymykseen Sotkamon kannalta vasta kauden 2026 jälkeen.

Jos Sotkamossa etsittäisiin väliaikaista lukkaria, silloin Jymyn vaihtoehtoina on luottaa omaan kasvattiinsa Kasperi Vehkaojaan tai etsiä lyhytaikainen ratkaisu muualta. Jymyssä on tehty ennenkin yllättäviä lukkariratkaisuja, kuten aikoinaan Kari Hakkaraisen ja Matti Iivaraisen kanssa. Nyt tällainen yllätysratkaisu voisi olla Juha Puhtimäen palkkaaminen kaudeksi tai kahdeksi.

Mansessa joukkuetta halutaan nuorentaa ja siksi Mansessa on oltu kiinnostuneita niin Komulaisesta kuin Alasesta. Ykköstavoite kaudeksi 2025 on nyt Komulainen, mutta jos häntä ei saataisi, silloin Puhtimäki olisi edelleen vahva vaihtoehto. Hän on toki 38-vuotias, mutta Puhtimäellä on halutessaan vielä monta hyvää vuotta jäljellä eliittilukkarina.

Jos Komulainen ja Puhtimäki olisivat ulkona Mansen laskuista kaudeksi 2025, silloin olisi pohdittava, löytyisikö omista junioreista vaihtoehtoa vai nousisiko nuorista lukkarilupauksista joku Alajärven Elmeri Iivosen kaltainen vaihtoehto, johon Manse uskaltaisi luottaa?

Joensuu oli kärkiseuroista kaikista kiivaimmin Alasen perässä, mutta nyt kun hän on poissa laskuista vuoteen 2026 saakka, silloin todennäköisin vaihtoehto on jatkaa ensi kauden jälkeen Väliaholla, sillä häntä parempaa vaihtoehtoa on vaikea löytää markkinoilta, varsinkin, kun Komulainen ja Puhtimäki tuskin siirtyvät Mehtimäelle.

Joensuulla on myös omissa junioreissa Ukko Schroderus, joka voisi olla vaihtoehto Väliaholle, jos hänet halutaan oikeasti vaihtaa.

Mikä on muiden kärkiseurojen lukkaritilanne?

Vimpelissä Teemu Kinnusella on sopimus ensi kauden lisäksi kaudesta 2025. Näin Saarikentällä uuden lukkarin hankinta on ajankohtaista aikaisintaan kaudeksi 2026. Vaihtoehtoina silloin on jatkaa Kinnusella, ajaa sisälle loukkaantumisista kärsinyt 18-vuotias Eemeli Lassila tai etsiä joku Stillin tai Iivosen kaltainen nuorempi lukkarilupaus.

Kempeleessä Jani Lassilalla on ensi vuoden lisäksi optio kaudesta 2025. Lassila pelasi päättyneellä kaudella uransa parhaan kauden ja todennäköistä, että hänen optionsa myös käytetään. Toki jos Puhtimäki olisi markkinoilla 2025 ja hän haluaisi jatkaa uraansa kärkiseurassa, silloin myös Kempeleessä voisi syttyä lamppu. Puhtimäki on edelleen huippulukkari ja sellainen yleisömagneetti, joka sopisi Kempeleen ajattelutapaan.

Kouvolassa Elias Pitkäsellä viime kausi meni loukkaantumisen vuoksi ohi eikä Pitkänen ole pelannut vielä yhtään täyttä kautta Kouvolan lukkarina. Pidän siksi todennäköisenä, että Pitkänen pysyy Kouvolassa ainakin lähivuodet ja vakiinnuttaa paikkansa Superin lukkarikartalla.

Miltä pienempien seurojen lukkarimarkkina näyttää ensi kauden jälkeen?

Pattijoella on Stillin kanssa sopimus kausista 2024 ja 2025, joten Raahessa tilanne on rauhoitettu ainakin kesään 2025 saakka.

Kiteellä Joona Lehtisen sopimus päättyy ensi kauden jälkeen, mutta Lehtisen jatkaminen Rantakentällä myös ensi kauden jälkeen ei olisi suuri yllätys.

Muiden pienempien seurojen kohdalla muuttujia on enemmän.

Imatralla iso kysymys on, onko se vielä 2025 tai 2026 Superissa? Rasmus Surakka on pelannut lukkarina muutaman hyvän kauden, mutta kärkiseuroissa lasketaan, että Surakan rajat ovat tulleet kuitenkin vastaan. Superin tason lukkari hän on, muttei Superin kärkilukkareita.

Imatralta lainalla Jyväskylän Lohessa ensi kaudellakin pelaavassa 18-vuotiaassa Pietu Vesterisessä on Surakkaa enemmän potentiaalia ja hän voi hyvinkin olla yksi sellainen nimi, joka nousee kohisten lukkaripörssissä. Vesterinen on pienikokoinen ja sähäkkä lukkari, jolla on hyvän taktisen silmän lisäksi huippulukkareille tyypillinen vaisto ymmärtää, mitä missäkin tilanteessa kannattaa tehdä.

Alajärven tilanne on samankaltainen kuin Imatralla. Ensin on nähtävä, millä sarjatasolla se pelaa ensi kauden jälkeen. Iivonen on kuitenkin merkitty mies muiden seurojen papereissa ja vaikka Alajärvi säilyisi Superissa, hänet viedään ennemmin tai myöhemmin muualle.

Haminassa Elias Lahdella on potentiaalia kehittyä hyväksi lukkariksi, mutta hänellä on vielä paljon todistettavaa ensi kaudella Superissa.

Miika Keski-Petäjä pelasi JymyJusseissa kohtalaisen kauden, mutta 29-vuotiaana hän ei enää ole mikään huippulupaus. Myös JymyJussien tilanne on auki sen suhteen, millä sarjatasolla se pelaa tulevaisuudessa vai pelaako millään.

Onko Ykköspesiksessä tai nuorten sarjoissa nousemassa uusia lukkarilupauksia, jotka voisivat olla jo 2025 tai 2026 jo isossa roolissa Superissa?

Ykköspesiksessä Pietu Vesterisen lisäksi kannattaa seura Seinäjoen Maila-Jussien Ville Soinin otteita. Hän on edelleen taktisesti raakile, mutta Soini täytti vasta viime kuussa 18 vuotta ja hänellä on aikaa kehittyä. Lähivuodet ovat ratkaisevia siinä, mille tasolle Soini voisi nousta. Ainesta hänessä joka tapauksessa on.

Aleksi Vainio pelasi täyden kauden Elias Pitkäsen paikalla Kouvolassa. Vainio osoitti olevansa Superin tason lukkari, mutta kärkilukkareiden kaartiin hänellä on vielä matkaa. Kouvolan kakkosjoukkueessa Ykköspesiksessä hän on kuitenkin kova nimi.

Nuorten sarjoissa mielenkiintoisimmat nimet ovat jo aiemmin mainitut Eemeli Lassila Vimpelissä, Kasperi Vehkaoja Sotkamossa ja Ukko Schroderus Joensuussa.