Red Bullin kriisi syvenee sellaisella vauhdilla, että se uhkaa romuttaa koko dynastian

Ma Verstappenin on sanottu harkitsevan hieman pitempää loikkaa Red Bullin autosta kauden 2025 jälkeen.

Formula 1

Red Bullin kriisi syvenee sellaisella vauhdilla, että se uhkaa romuttaa koko dynastian

Red Bull on menettänyt asemansa MM-sarjan kärkitallina tallia repivä sisäisen riitelyn vuoksi, arvio Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.9.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Kova turbulenssi Red Bullin ympärillä jatkuu.

Yksi elintärkeä osaaja, strateginen johtaja Will Courtenay, ilmoitti viime viikolla siirtyvänsä McLarenille. Lisäksi tähtikuljettaja Max Verstappenilta kämähti totaalisesti pinna koko F1-sarjaan Azerbaidzhanin GP:n kiroiluepisodin jälkimainingeista Fia:n kanssa.

”Välillä F1 on kyllä oikea lastentarha. Toiset pönkittävät omaa egoaan ja toiset ovat niskavillat pystyssä ja ärähtelevät takaisin”, ElmoTV:n F1-analyytikko Erkki Mustakari puuskahtaa.

”Tämän vuoden tapahtumat ovat osoittaneet, että Red Bullilla on jotain pahasti vialla, kun kaikki osaajat haluavat tavalla tai toisella jättää laivan. Tämä dynastia uhkaa nyt maa täristen murentua.”

Vielä viime kaudella Red Bull oli niin ylivoimainen, että se piti muita lähes pilkkanaan. Verstappen voitti kuljettajien mestaruuden 290 pisteen erolla ja valmistajien mestaruus tuli kotiin peräti 451 pisteen erolla Mercedekseen.

”Tällä kaudella on tullut aivan uskomaton romahdus edelliskauteen verrattuna, mutta tässä täytyy taas katsoa myös isoa kuvaa. Red Bullin konsernissa on ollut paljon eripuraa ja se oireilee myös formuala ykkösiin asti – ehkä myös muuallekin.”

”Formula-puolella Christian Horner -case synnytti Red Bull -talliin ihmeellisen ilmapiirin, joka vaikuttaa kauden edetessä muotoutuneen sellaiseksi, ettei siellä kukaan enää viihdy ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän takajaloillaan. Yhteishenki tuntuu rakoilevan yhä pahemmin, kun yksi sun toinen avainhenkilö tutkailee muita työmahdollisuuksia.”

”Myös Verstappen pohtii uransa jatkoa. Max riehaantui Fia:n vallankäytöstä häntä kohtaan lehdistötilaisuuden sanavalintojen vuoksi. En itse pidä kirosanoista lehtien otsikoissa tai niiden turhasta käytöstä urheilussa, mutta toisaalta ymmärrän, että kuskit, jotka pistävät henkensä alttiiksi joka toinen viikko ajaessaan kolmeasataa radalla, tuntevat joskus tarvetta käyttää voimakkaampaa sanavarastoa varsinkin tiimiradiossa. Tunteet ovat näillä jätkillä välillä hyvinkin pinnassa eri syistä ja painetta puretaan rähisemällä kisainsinöörille.”

”Myös Sebastien Ogierilla on oma kampanjansa Fia:a vastaan, kun hän sai 30 000 ehdollisen sakon Kreikan MM-rallissa kommenttiensa vuoksi. Jotenkin tuntuu, että tässä nyt jostain syystä suitsitaan suita. Tähtikuskit eivät siihen taivu. Verstappen ja Ogier tuntevat arvonsa.”

Etuoikeutettu asema

Sotkuisessa tilanteessaan Red Bull ei saa paljoa muilta talleilta empatiaa. Siihen on Mustakarin mukaan selvä syy.

”Red Bullin kohdalla on ilmassa leijunut jo pidempään iso puhkeamaton kateuskupla. Red Bullilla on F1-sarjassa kaksi tallia, eikä muut sarjan tallit siitä juuri pidä. Se tuo yhdelle tallille kilpailuetua, jota muille ei ole suotu, vaikka se onkin kovin kallis etu.”

”Red Bullin kakkostalli, joka tällä kaudella kulkee nimellä Racing Bull, on esitellyt monia talentteja sarjaan, mutta onhan se tuonut muutakin etua emotallille”, Mustakari näkee.

”On enää ajan kysymys kauanko muut tallit tämän hyväksyvät. Sekin on hyvä kysymys kuinka kauan  juomajätin pääkonttorissa halutaan hyväksyä laskuja maksuun kahdesta tallista. F1 ei ole juuri nyt parhaassa huudossa firman strategioissa. Joistakin otsikoista on jo saatu lukea, että RB halutaan jopa myydä.”

”Red Bull on juuri nyt erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa. Urheilun megasponsorina sen tekemiset kiinnostavat suurta yleisöä ja myös sen kriisiratkaisuja seurataan tarkkaan.”

”Red Bullin F1-tallissa yhteishenki on nyt kuitenkin totaalisen kadoksissa ja siellä selvästi käydään vain töissä. Se näkyy tuloksissa. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä dynastian äänekäs ja näkyvä natiseminen johtaa. Tuhoon vai uuteen nousuun?”, Mustakari miettii.