Manchester Unitedia odottaa uusi katastrofi katastrofien pitkällä tiellä

Cristiano Ronaldon hymy on todennäköisesti tiukassa Stamford Bridgella sunnuntaina.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedia odottaa uusi katastrofi katastrofien pitkällä tiellä

Manchester United on tiukassa paikassa sunnuntain herkkupalassa Stamford Bridgella. Ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.11.2021

Chelsea ja Manchester United lähtevät Valioliigan sunnuntaiseen herkkupalaan erikoisista asetelmista. Vahvan syksyn pelannut Chelsea johtaa Valioliigaa, kun Manchester United totuttelee samaan aikaan elämään ilman Ole Gunnar Solskjæria.

Norjalaisluotsi sai potkut viime sunnuntaina Unitedin kärsittyä musertavan 1–4-tappion Watfordille. Hänen paikalleen on tulossa väliaikaiseksi manageriksi kokenut saksalainen sateentekijä Ralf Rangnick, mutta sunnuntaina Manchester Unitedin peliä johtaa Solskjærin esikuntaan kuulunut Michael Carrick.

Viiden jäätävän trillerin kierros Valioliigassa sunnuntaina. Ja tässä sille Expektin kertoimet!

Thomas Tuchel on tehnyt Chelseassa kovaa jälkeä. Hän muutti viime kaudella lyhyessä ajassa Chelsean pelaamisen kovalle tasolle. Positional playhin nojaava pelitapa johtikin viime keväänä Mestarien liigan voittoon.

Kesän ykköshankinta oli Romelu Lukaku, joka tuli maalintekonsa kanssa tuskailleen Timo Wernerin korvaajaksi.

Chelsea kontrolloi pelejään pallolla. Sitä kuvaa myös lontoolaisten pallonhallintaprosentti, joka on Valioliigassa yli 59 prosenttia. Joukkue hyökkää monipuolisesti murtaen vastustajan linja kerrallaan. Pitkiä palloja on alle 10 prosenttia syötöistä.

Mateo Kovačić elää uutta kevättä Tuchelin alaisuudessa ja on syöttänyt tällä kaudella jo viisi maalia. Maalintekovastuu on jakautunut tasaisesti monelle pelaajalle ja Valioliigassa on osunut jo 15 eri pelaajaa. Lukakulla osumia on Valioliigassa koossa vasta kolme.

Iso ero viimeistelyssä

Chelsea on ollut todella tehokas viimeistelemään. Heidän 68:sta maalia kohti suuntautuneesta viimeistely-yrityksestä 30 on mennyt maaliin. Prosenteiksi muutettuna se tarkoittaa 44 prosenttia. Toki joukkue on myös missannut paikkoja laukomalla katsomoon, mutta tilasto kertoo, että Chelsea pääsee laukomaan hyvistä paikoista ja viimeistelyissä löytyy laatua.

Ero Manchester Unitediin on tuntuva, sillä Unitedin vastaava prosenttilukema on 33. Paholaiset ovat tehneet 60 paikasta vain 20 maalia.

Toinen iso ero maalinteossa liittyy erikoistilanteisiin, joissa Chelsea on myös ollut hyvä ja Manchester United heikko varsinkin hyökkäyssuuntaan. Chelsea on iskenyt jo kuusi maalia erikoistilanteista, kun United ei ole tehnyt yhtään erikoistilannemaalia ja omissa on soinut jo kolmesti vastustajan erikoistilanteesta.

Mahdollista?

Asetelma illan otteluun on ennakolta selvä. Chelsea voittaa suurella todennäköisyydellä ja Manchester United pyrkii välttämään taas yhden katastrofin.

Onko Manulla mitään tehtävissä?

Jalkapallossa on aina toivoa.

Todennäköisyydet voi hinata puolelleen hyvällä valmennuksella ja hyvillä pelaajilla, mutta jalkapallossa nähdään silti datan vastaisia tuloksia ja ’’ulkoilemassa’’ oleva joukkue saattaa joskus päihittää hyvin valmennetun joukkueen. Tässä on myös Manchester Unitedin ainoa toivo sunnuntaina.

Michael Carrick oli pelaajaurallaan laadukas pallollinen keskikenttäpelaaja, eikä hän ei olisi ensimmäinen pelaaja, josta kuoriutuu loistava valmentaja. Manchester United on vain nyt niin epämääräisessä tilassa, että Carrickin on vaikea tehdä mitään ihmeellisiä taikoja. Myöskään aikaa siihen ei ole, sillä Carrickin tilalle on tulossa uusi mies mahdollisesti jo ensi viikolla.

Siksi Carrick voi tehdä vain pieniä siirtoja. Uskoisin, että Manchester United tuleekin sunnuntaina todennäköisesti puolustamaan matalassa blokissa pitkiä aikoja ja hakee vastaiskuja Chelsean wing-backien selustaan.

Urakkaa helpottaa Chelsean muutamat loukkaantumiset. Mikäli pakastimessa ollut Marcos Alonso tekee paluun vasemman wing- backin paikalle loukkaantuneen Ben Chilwellin tilalle, se voisi olla Manchester Unitedin paikka iskeä.

Chelsean on kuitenkin pelattava huomattavasti alle oman tasonsa, jos sunnuntai-iltana Stamford Bridgella johtaa vierasjoukkue.