Toni Kohonen joutuu armottomaan paikkaan yrittäessään pitää Haminan Superpesiksessä

Teemu Rouhiaisen jatkosopimus oli iso asia Haminan kannalta.

Pesäpallo

Toni Kohonen joutuu armottomaan paikkaan yrittäessään pitää Haminan Superpesiksessä

Toni Kohonen on kovan paikan edessä Haminan pelinjohtajana ensi kaudella, sillä Haminan kuminauhassa ei ole yhtään varaa venyä väärään suuntaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.10.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Haminan Palloilijat

Kausi 2024

Haminassa tiedettiin kokemuksesta, kuinka haastavaa sarjanousijan on juurtua Superpesikseen.

Vaikka joukkuetta vahvistettiin viime syksynä, Hamina juuttui Superpesiksen pohjataisteluihin ja oli lopulta runkosarjassa toiseksi viimeinen tasapisteissä sarjajumbo Alajärven kanssa.

Haminan piti kohdata ylimääräisessä putoamiskarsinnassa kerrasta poikki -ottelussa Alajärvi ja ratkaista, kumpi kaksikosta putoaa ensi kaudeksi Ykköspesikseen. Seinäjoen JymyJussit suljettiin kuitenkin ennen karsintaottelua sarjasta ja yhden ottelun karsinta muuttui normaaliksi karsinnaksi.

Hävittyään Alajärvelle viiden ottelun sarjan, Hamina karsi Ykköspesiksen kakkosen Kankaanpään kanssa. Vaikka Kankaanpää antoi kunnon vastuksen, Hamina säilytti sarjapaikkansa otteluvoitoin 3-0.

Haminan kausi oli kaikkineen turbulenttinen. Syksyllä hankittu Aleksi Rantala pakkasi kassinsa kesken kauden ja muutenkin vaihtuvuus joukkueessa oli suurta. Hamina käytti kauden aikana kaikkiaan 18 eri pelaajaa.

Hamina otti kauden aikana muutaman yllätysvoiton – muun muassa Joensuusta ja Hyvinkäästä –, mutta osassa otteluissa Haminan pelaaminen repesi pahoin.

Pahiten petti ulkopeli, mitä kuvaa se, että Hamina antoi lähes sata juoksua enemmän kuin seuraavaksi eniten juoksuja antaneet Superin ulkokentät.

Sisäpeli oli aavistuksen parempaa, mutta todellisuus oli, että Haminaa vähemmän juoksuja löi koko sarjassa vain Alajärvi.

Kauden pelaaja: Lauri Rönkkö

Haminan kaudessa ei ollut yhtään ylivertaista onnistujaa. Joukkueen tuki ja turva oli karsintapelit mukaan lukien 79 juoksua lyönyt lyöjäjokeri Lauri Rönkkö.  Rönkön merkitystä kuvaa se, että toiseksi eniten juoksuja lyönyt pelaaja, toinen lyöjäjokeri Juha Leskinen löi 50 juoksua vähemmän kuin Rönkkö.

Vaikka Rönkkö oli Haminan kannalta tärkeä pelaaja, kesän onnistuminen oli vielä tärkeämpää Rönkön kannalta. 30-vuotiaalla Rönköllä on ollut viime vuosina sen verran haasteita, että monet epäilivät hänen olevan jo menneen talven lumia. Tämä kausi osoitti kuitenkin, että Hamina teki rohkean, mutta samalla elintärkeän ratkaisun hankkimalla Rönkön vuosi sitten pysyvällä siirrolla Sotkamosta.

Muutokset

Hamina muuttuu ensi kaudeksi tuntuvasti. Vallikentän jättävät Juho Hacklin, Waltteri Hämäläinen, Elmo Peltonen, Juho Toikka ja Juha Leskinen. Kesällä tärkeään rolliin noussut Akseli Pitkänen palasi lainapestinsä loppumisen myötä Kouvolaan.

Uusia kasvoja ensi kauden joukkueessa on kotiseuraansa palaava kokenut Sasu Toikka, Seinäjoen JymyJusseissa päättyneellä kaudella pelannut Juuso Vuorenmäki sekä Sotkamosta pysyvällä siirrolla tuleva Jere Heikkinen ja ensi kaudeksi lainattu Eemil Salminen.

Myös pelinjohtaja vaihtuu. Eerik Häkämiehen korvaa kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen.

Kausi 2025

Hamina tietää muiden Superpesiksen häntäseurojen kanssa ensi kauden pelin hengen. Joku putoaa Superista varmuudella ja tie takaisin voi olla hankala Ykköspesiksen kärkiseurojen vahvistumisen myötä.

Haminan ensi kauden joukkue ei välttämättä ole vielä koossa, sillä Haminassa on totuttu seuraamaan pelaajamarkkinoita vielä kauden aikanakin. Siksi pakka voi ja todennäköisesti tulee elämään, kuten tälläkin kaudella. Todennäköisin suunta on katsoa Kouvolan Ykköspesis-joukkueeseen, jonka nuorimpia pelaajia on helppo liikuttaa edestakaisin kaksoisedustussopimuksella.

Hamina

Toni Kohonen on Haminan uusi pelinjohtaja.

Haminan vahvuus on ensi kaudellakin sisäpeli, vaikka joukkue ei olekaan erityisen nopea. Teemu Rouhiaisen jatkopaperi oli tärkeä asia, sillä hän on yksi Superin parhaista ja nopeimmista kärkimiehistä.

Antti Kortteenperä oli kesällä elintärkeässä roolissa kakkosena ja Rouhiainen ja Kortteenperä muodostavat ensi kaudellakin hyvän kärkiparin.

Sen jälkeen lyöntijärjestystä voi veivata useammalla tavalla. Kokenut Sasu Toikka on monikäyttöinen pelaaja hyvänä vaihtajana ja potentiaalisena kotiuttajana.

Vahvana kotiuttajana tunnettu Jere Heikkinen saanee ensi kaudella hihaansa ykköskärjen numeron, sillä hänelle on varattu pelipaikka myös ulkona.

Kolmas hyvä pelaaja mailassa on Elias Lahti. Hänkin voi pelata sisällä kotiuttajana ja vaihtajana.

Kakkoskärkeen riittää myös Eemil Salmisen johdolla pelintekovoimaa. Nopeutta kakkoskärki kuitenkin kaipaa.

Lauri Rönkkö on edelleen joukkueen tärkein kotiuttaja. Elias Lahden rooli sisäpelissä riippuu siitä, pelaako hän myös lukkarina vai pelkästään jokerina. Etenijä- ja vaihtajajokereiksi ovat ehdolla Johannes Kiri, Henri Heikkilä ja Roope Koskelainen

Ulkona Mico Huttunen nousi kauden edetessä ykköslukkariksi, mutta myös Elias Lahti on edelleen valmis pelaamaan lukkarina.

Salminen on automaattinen valinta etukentälle. Toinen etumies vaihtotilanteissa on Perttu Toikka, joka siirtyy takatilanteissa kolmospolttajaksi. Myös Erik Lahti on vaihtoehto etukentälle.

Sasu Toikka ottaa ulkokentällä johtavan pelaajan roolin. Hän pelaa vaihtotilanteissa etulukijana ja takatilanteissa tappina.

Muille polttolinjan paikoille Kortteenperä ja Heikkinen ovat selviä valintoja. Neljättä linjan pelaajaa Hamina kuitenkin huutaa. Kesällä linjassa pelasi lainalla Akseli Pitkänen, joka onnistui erinomaisesti. Myös ensi kesänä Hamina tarvitsee Pitkäsen kaltaista linjan pelaajaa, joka pystyy ottamaan takatilanteissa vastuulleen vaativan syvän pussin.

Takakentällä Rouhiainen saa uudeksi pariksi Juuso Vuorenmäen. Myös Kiri on vaihtoehto taakse  ainakin kaksikon tuuraajana.

Pelinjohtaja Toni Kohonen on mielenkiintoinen tapaus niin upean uransa kuin Manse-myrskynkin seurauksena.

Kohonen ymmärtää varmasti peliä, mutta hänen on pystyttävä siirtämään näkemyksensä ja kokemuksensa kokonaisvaltaisesti valmennukseen ja harjoitteluun ja siltä jatkumolta kesällä myös pelin johtamiseen.

Manse palkkasi Kohosen pelinjohtajaksi osittain siksi, että se sai hänen glooriansa, mutta Haminassa Kohonen tunnetaan ja tiedetään. Siinä mielessä homma lähtee nyt terveemmältä pohjalta. Haaste on kuitenkin raaka, sillä Haminan kuminauhassa ei ole varaa venyä väärään suuntaan – olkoonkin, että sarjajärjestelmä ei välttämättä ole ensi kaudella sittenkään niin tyly, että runkosarjassa viimeiseksi jäänyt joukkue putoaisi suoraan, vaan karsisi toiseksi viimeiseksi jääneen joukkueen kanssa, kuten toissa kaudella.

Tulevaisuus

Haminassa olisi potentiaalia, sillä vaikka katsojakeskiarvo jäikin nyt niukasti alle tuhannen, kymenlaaksolaiset heräävät kyllä, jos Haminan menestys on parempi.

Suurimmat haasteet ovat menestymisen lisäksi seuraorganisaatiossa. Osa haluaisi satsata ja jopa keskittyä naispesäpalloon, osa haluaa taas pitää miesten lippua yllä.

Oman kysymysmerkkinsä muodostaa myös seurajohtaja Marko Hovin tulevaisuus Haminassa. Mitä hän tekee – ja missä seurassa?

Hovilla on omat arvostelijansa Haminassa, mutta toisaalta hän on tehnyt joukkueen kokoamisessa hyvää työtä Haminan resursseihin nähden.

Putoaminen Ykköspesikseen olisi aiempia vuosia suurempi riski, sillä Ykköspesikseen on kehittymässä jonoa Superiin pyrkijöistä. Lisäksi Haminan päällä on edelleen kysymys mies- ja naispesäpallon suhteesta. Nyt kädenvääntö ratkesi ainakin vuodeksi naisjoukkueen pudottua Superista, mutta suhdanteet saattavat muuttua nopeasti.