Leijonat teki historiaa. Venäjä kaatui Pekingin olympiakisojen finaalissa 2-1.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.2.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat kirjoitti uuden kultaisen luvun suomalaisen jääkiekon historiaan, kun Suomi kaatoi Venäjän Pekingin olympiaturnauksen finaalissa 2-1 (0-1,1-0, 1-0).

Finaali oli jälleen mestarillinen taktinen työnäyte Jukka Jaloselta ja hänen valmennustiimiltään. Leijonat pelasi jo viidennen ottelunsa peräkkäin, jossa Suomea vastaan ei tehty viisi vastaan viisi -tasakentällisin maalia. Myös vuoden 2019 sensaatiomainen maailmanmestaruus perustui samaan jaloslaiseen logiikkaan, jossa ottelut pidettiin vähämaalisina niin sanottuina maalin otteluina.

Leijonat aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi ensimmäistä erää. Erän ainoan maalin teki kuitenkin Venäjä. Hannes Björninen sai korkeasta mailasta kahden minuutin jäähyn, jota oli ehditty pelata vain 18 sekuntia, kun Mihail Grigorenko ampui kiekon Suomen maaliin. Ottelua oli pelattu tuolloin 7.17.

Suomen ensimmäisen erän pelillisestä hallinnasta kertoo myös laukaisutilasto, jonka Leijonat voitti 15-7.

Leijonien tasoitusmaali syntyi toisessa erässä tasakentällisin ajassa 23.28, kun Ville Pokan siniviivan kulmasta lähtenyt veto meni helposti Ivan Fedotovin jalkojen välistä maaliin. Fedotov ei nähnyt kiekkoa kunnolla Saku Mäenalasen erinomaisen maskin takia. Syöttöpisteen maaliin kirjasivat Björninen ja Atte Ohtamaa.

Olympiakullan ratkaissut 2-1-osuma syntyi kolmannen erässä. Sitä oli ehditty pelata vain 31 sekuntia, kun Björninen ohjasi Marko Anttilan kovan laukauksen ohi Fedotovin. Myös tässä maalissa Ohtamaa kirjasi itselleen syöttöpisteen.

Suomella oli ennen Pekingin olympiakultaa kaksi olympiahopeaa, jotka tulivat 1988 ja 2006. Lisäksi Leijonilla on olympialaisista neljä pronssia. Maailmanmestaruuden Suomi on voittanut kolmesti, 1995, 2011 ja 2019.

Olympiakulta oli uusin meriitti Jukka Jalosen huikealla valmentajauralla. Jalonen oli Leijonien päävalmentajana vuosien 2011 ja 2019 maailmanmestaruuksissa. Lisäksi hän luotsasi Nuoret Leijonat maailmanmestariksi U20-kisoissa 2016.