Lee Carsleylla ei ole Huuhkajia vastaan pelissä miljoonapanoksia, sillä melkein on metri maalista

50-vuotias Lee Carsley pelasi omalla urallaan 40 maaottelua Irlannin maajoukkueessa.

46 Denton RoadHuuhkajatJalkapallo

Lee Carsleylla ei ole Huuhkajia vastaan pelissä miljoonapanoksia, sillä melkein on metri maalista

Englanti katsoo sunnuntai-iltana Suomeen ja Olympiastadionille. Kysymys kuuluu, ratkaiseeko ottelu Englannin maajoukkueen seuraavan päävalmentajan nimen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.10.2024 | KUVAT All Over Press

Nyt olisi helpon otsikon paikka. Kertoa, millaiset panokset Englannin maajoukkueen väliaikaisella päävalmentajalla Lee Carsleylla on illalla Olympiastadionin pelipöydällä.

Englannin edellisen päävalmentajan, kesän EM-kisojen jälkeen eronneen Gareth Southgaten vuosipalkka oli yleisen arvion mukaan viisi miljoonaa puntaa eli pyöreät kuusi miljoonaa euroa vuodessa.

Carsleyn palkka ei todennäköisesti olisi aluksi samaa tasoa, mutta sopimus olisi vuositasolla joka tapauksessa jossain 3-4 miljoonan euron välimaastossa.

Seuraava kysymys kuuluisi, miten pitkä Carsleyn sopimus olisi?

Siihen on helppo vastata, että ainakin se ulottuisi kesän 2026 MM-kisoihin – ja ehkä jopa seuraaviin EM-kisoihin, jotka pelataan kesällä 2028.

Päästään siis varsinaiseen laskutoimitukseen. Jos Carsley nimitettäisiin Englannin pysyväksi päävalmentajaksi kesän 2026 MM-kisoihin saakka, hänellä olisi sunnuntaina pöydällä 5-6 miljoonan euron panokset – ja jos siihen lyötäisiin vielä kaksi vuotta päälle, silloin panokset olisivat jo noin 11-14 miljoonaa euroa.

Tarkat summat voisivat todellisessa tilanteessa toki heittää jonkin verran, mutta suuruusluokka on tuossa.

Jopa Carsleylla.

***

Jos kysymys olisi Suomi-ottelun tuloksesta, miljoonapanoksia hehkuttava otsikko voisi olla perusteltu.

On kuitenkin kysyttävä kolme kysymystä:

Onko Suomi-ottelulla oikeasti merkitystä Carsleyn jatkon kannalta?

Haluaako Carsley edes ylipäätään koko tehtävää?

Ja onko päätös Southgaten pysyvästä seuraajasta jo tehty?

Vielä viikon alussa tilanne näytti siltä, että Carsleylla voisi olla erinomaiset mahdollisuudet tulla valituksi Southgaten seuraajaksi. Tilanne on kuitenkin muuttunut viikossa nopeasti päälaelleen.

Ensin Englanti hävisi Kreikalle Kansojen liigan ottelussa Wembleylla 1-2. Englantilaiset rakastavat historiantilastoja ja niiden mukaan Englanti ei ole koskaan hävinnyt niin huonolle Brittein saarten ulkopuolelta tulevalle joukkueelle Wembleylla. Huonouden määritteli tässä tapauksessa Fifa-ranking,

Englannin esitys Kreikkaa vastaan oli luokaton. Sitä on kuvailtu taktisesti koulupoikamaisen naiiviksi ja yhdeksi huonoimmin organisoiduista Englannin peliesityksistä mustavalkoajan jälkeisenä aikana.

Kreikka sai illan aikana pallon viidesti Englannin maaliin. Kolme Kreikan maalia hylättiin kuitenkin paitsiona ja yhden maalivahti Jordan Pickfordin ultramuniman tilanteen Lee Colwill sai juuri ja juuri kurotettua, kun pallo oli menossa tyhjään maaliin.

Englannissa oli syyskuussa pelattujen Irlanti- ja Suomi-otteluiden jälkeen syntynyt Carsleyn valintaa puoltava pienimuotoinen huuma, joka kuitenkin haihtui torstai-iltana Wembleyn tuuliin.

Jos Carsleyn jatko riippuisi Englannin esityksistä Kansojen liigassa, panokset Suomea vastaan pelattavassa ottelussa voisivat ollakin Carsleyn kannalta valtavat. Englannin olisi kaadettava Suomi vakuuttavan peliesityksen jälkeen ja mieluusti vielä useammalla maalilla, jotta Carsley saisi päävalmentajajunansa takaisin raiteilleen.

***

Mutta onko Suomi-ottelulla oikeasti mitään merkitystä Carsleyn valinnan kannalta?

Carsley sanoi Kreikalle kärsityn ottelun jälkeen, että hän on sopinut vetävänsä Kansojen liigan ottelut ja ”toivottavasti voin sitten palata takaisin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi”.

Toivottavasti voin palata U21-maajoukkueen päävalmentajaksi!

Carsley yritti korjata sanomaansa ilmoittamalla heti perään, että toki hän on edelleen kiinnostunut myös Englannin maajoukkueen päävalmentajan pestistä, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Carsleyn toivottavasti-lausunto olisi helppo tulkita siten, että hän tietää jo, mitä kulisseissa on päätetty ja mitä päävalmentajan valinnan suhteen tulee tapahtumaan – ja ettei hän itse ole The Chosen One.

Tätä tukevat myös maailmalta tulevat viime päivien uutiset. Saksalainen Bild uutisoi perjantaina, että Englannin Jalkapalloliitto neuvottelisi vapailla markkinoilla olevan Borussa Dortmundin, PSG:n, Chelsean ja Bayern Münchenin entisen valmentajan Thomas Tuchelin kanssa.

Bildin mukaan neuvottelut olisivat jo pitkällä ja päätös voitaisiin tehdä hyvinkin nopeasti. Myös saksalainen WELT on kertonut Englannin Jalkapalloliiton ja Tuchelin neuvotteluista.

Englannissa on hehkutettu edelleen myös Pep Guardiolan nimeä Englannin Jalkapalloliiton ”unelmavalintana”, mutta unelmoiminen ja sopimukseen pääseminen ovat kaksi eri asiaa.

***

Englannissa kannattaa joka tapauksessa alkaa oikeasti valmistautua siihen, että Three Lionsia komentaa jatkossa kolmannen kerran ulkomaalainen valmentaja.

Ikijään rikkoi ensimmäisenä Sven-Göran Eriksson ja seuraavana Fabio Capello – ja nyt Tuchelista on tulossa mahdollisesti kolmas kotiharjun päällä tanssiva ulkomaalainen valmentaja.

Carsleysta on sen sijaan turha puhua Englannin maajoukkueen pysyvänä päävalmentajana, sillä vanhan jalkapalloviisauden mukaan ”melkein on metri maalista”.