Ilveksen päätös erottaa Toni Kallio oli oikea, mutta se olisi pitänyt tehdä jo aiemmin

Toni Kallio nimitettiin Ilveksen päävalmentajaksi kesällä 2021 Jarkko Wissin saatua potkut.

JalkapalloVeikkausliiga

Ilveksen päätös erottaa Toni Kallio oli oikea, mutta se olisi pitänyt tehdä jo aiemmin

Ilves teki Joel Perovuon mukaan oikean ratkaisun erottaessaan Toni Kallion, mutta Joni Lehtosen ja Pasi Tuutin nimittämiseen Kallion seuraajaksi liittyy omat riskinsä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.8.2023 | KUVAT All Over Press

FC Ilves erotti päävalmentaja Toni Kallion. Joel, oliko ratkaisu odotettu?

Oli. Itse asiassa odotin, että ”Keppi” olisi laitettu lauluun jo aiemmin, mutta ratkaisu oli korkea aika tehdä.

Ilveksen pelaaminen ja tekeminen kentällä on mennyt koko ajan kauden aikana huonompaan ja huonompaan suuntaan. Jokainen ymmärtää, ettei sellaisessa kierteessä ei voi olla muuta lopputulosta kuin valmentajan erottaminen. Toki Ilveksen materiaalikin on varsin rajallinen, mutta jotain Ilveksen oli pakko tehdä ja tässä mielessä Kallion erottaminen oli ymmärrettävä päätös.

Päävalmentajaksi nimitettiin Joni Lehtonen ja valmentajavastuun jakaa KuPS:in päävalmentajana kauden alettua potkut saanut Pasi Tuutti. Pelastaako Ilves tällä liikkeellä nahkansa?

Kuten sanoin, Kallion erottaminen oli järkevä ratkaisu, mutta valmentajan vaihtaminen on aina kaksiosainen yhtälö. Kysymys ei ole vain siitä, onko erottaminen järkevää, vaan yhtä lailla myös siitä, onko uusi päävalmentaja tai tässä tapauksessa kaksikko Lehtonen-Tuutti oikea valinta Kallion paikalle.

En ala dumata tai kehua ratkaisua, koska tässä kohtaa voi vain odottaa ja antaa pelin kertoa, mitä Ilveksessä tapahtuu Lehtosen ja Tuutin alaisuudessa.

Avainkysymys on se, mikä rooli Lehtosella ja kesken kauden Ilvekseen tulleella Tuutilla oli Kallion valmennustiimissä. Muodostivatko he Kallion kanssa yhtenäisen ja samalla tavalla asioista ajatelleen valmennustiimin vai oliko Lehtosen ja Tuutin kädet sidotut sen suhteen, että he olisivat päässeet ajamaan sisälle omia ajatuksiaan, miten Ilveksen pelaamista pitäisi ja voitaisiin parantaa.

Jos he olivat ajatuksellisesti samaa puuta Kallion kanssa, silloin riskinä on, ettei mikään oikeasti muutu. Jos taas Lehtosen ja Tuutin kädet olivat sidotut ja he pääsevät vasta nyt toteuttamaan omia ajatuksiaan, silloin Ilveksessä voi ja itse asiassa pitääkin muuttua moni asia.

Toinen iso kysymys on se, onko Lehtosen ja Tuutin visioiden ja näkemysten ja niiden peliin siirtämisen välissä kuinka suuri kuilu. KuPSin päävalmentajana Tuutin näkemys pelistä oli oikeaoppinen, mutta hän ei saanut siirrettyä ajatuksiaan KuPSin pelaamiseen ja lopputuloksensa olivat pikapotkut.

Siksi tässä tilanteessa on vain maltettava odottaa ja katsoa 2-3 pelin jälkeen, saavatko Lehtonen ja Tuutti muutoksen aikaan vai eivät.

Tilannetta hankaloittaa se, että Ilves on vain kolme pistettä sarjajumbo IFK Mariehamnia edellä ja siten aidosti putoamisvaarassa. Tällaisessa henkisesti ahdistavassa paikassa uudistusten ajaminen sisälle on entistäkin vaikeampaa. Ehkä paras skenaario Ilvekselle olisi, että se saisi tavalla tai toisella puristettua pari voittoa, jolloin putoamisvaaran aiheuttama henkinen tuska ja mahdollisten pelillisten uudistusten sisään ajaminen helpottuisivat samassa suhteessa.