F1-kuljettajien kiroilulle lätkäistiin hurja hintalappu, vaikka asiaan olisi ollut helppo ratkaisu
ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ihmettelee Fian asettamaa hurjaa hintalappua kuljettajien kiroilun kitkemiseksi, kun asiaan olisi ollut yksinkertainen ja helppo ratkaisu.
Kansainvälinen autoliitto Fia julkaisi tällä viikolla uuden säännöstön, jonka mukaan F1-kuskeja rangaistaan jatkossa huonosta käytöksestä. Fia haluaa saada erityisesti kisojen aikaisen kiroilun tiimiradioissa.
ElmoTV:n F1 asiantuntija Erkki Mustakari pitää uutta rangaistuskäytäntöä outona.
”Fia antoi ymmärtää haluavansa kuskien kiroilusta eroon jo viime kauden lopulla, kun kovemman luokan sanat pujahtivat muutamia kertoja mukaan tv-lähetykseen tiimiradioista. Itse en ole mikään kiroilun kannattaja – en otsikoissa tai tiimiradiossakaan – mutta muistutan silti, että kun ajetaan kovaa, kilpaa ja henkiparkakin asetetaan varsin alttiiksi, niin välillä ne ärräpäät sieltä vain lentelevät”, Mustakari murahtaa.
Uudet säännöt määrittävät, että ensimmäisestä rikekerrasta saa 40 000 euroa sakkoa ja toisesta tulee tuplat eli 80 000 euroa korvattavaa, sekä päälle kuukauden koeaika. Seuraavaksi sakko nousee jo 120 000 euroon, lisäksi kuski menettäisi MM-sarjan pisteitä ja saisi päälle vielä kuukauden kilpailukiellon.
”On selvää, että jos kuskeja halutaan lajin parissa jostain suitsia, silloin pisteiden vähentäminen olisi tehokkain keino. En kuitenkaan itse näe, että kiroilu olisi mikään massiivinen ongelma lajissa. Muutamia ylilyöntejä on ollut, mutta sellaista se elämä on.”
”Kuskien räväkkyys, värikkyys ja luonteenlaatu ovat lajin mahtava lisämauste, mutta nyt heistä halutaan tehdään sisäsiistejä. Kiroilun lisäksi Fia haluaa, etteivät kuskit kommentoisi mitään päivän polttavia asioita lajin ulkopuolelta, politiikasta, uskonnosta tai mistään muustakaan.”
”Se on kova kielto. Tässä alkaa tuntua siltä, että jos olet töissä formula ykkösissä, et saa olla enää mitään mieltä mistään.”
MM-sarjaan on nostettu tukku nuoria kuskeja tälle kaudelle. Heillä tulot ovat pieniä ja jos sääntörikkomus tulee, voi seuraus olla jopa kohtuuton taakka.
”Tässä lajissa noin kymmenen parasta kuskia tienaa jotain, muut lähes tulkoon maksavat ajamisestaan. Itse olisin ehkä kuitenkin pysynyt sillä linjalla, että talleihin olisi tilanteen sattuessa lähetetty Fia:sta vaikka kirje, jossa pyydetään puuttumaan asiaan.”
”On myös hyvä muistaa, että tiimiradion on kuskien ja tallin välistä keskustelua, joka muuttuu julkiseksi vasta, kun keskustelusta ajetaan jotain ulos tv-lähetyksissä. Siksi koko ongelma olisi ollut helppo ratkaista siten, ettei kansainväliseen tv-feediin päästettäisi läpi yhtään sellaista kommenttia, joka on terästetty kirosanoilla”, Mustakari sanoo.