Eurooppa-liigan finaalitappio olisi suurempi katastrofi Manchester Unitedille kuin Tottenhamille

Tätä ilmettä Manchester Unitedin kaudesta on vaikea pyyhkiä, vaikka se voittaisikin illalla Tottenhamin.

EurocupitValioliiga

Eurooppa-liigan finaalitappio olisi suurempi katastrofi Manchester Unitedille kuin Tottenhamille

Tottenham ja Manchester United eivät pelaa Eurooppa-liigan finaalissa rihkamapokaalista, vaan pääsystä ensi kauden Mestarien liigassa ja sen tuomista valtavista rahoista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.5.2025 | KUVAT All Over Press

Tottenham ja Manchester United kohtaavat keskiviikkona Eurooppa-liigan finaalissa Bilbaossa. Jukka, pelastaako Eurooppa-liigan voittopokaali illan voittajan kauden?

Eurooppa-liigan voittopokaali ei pelasta mitään, mutta paikka ensi kauden Mestarien liigassa olisi kummallekin joukkueen jättimäinen palkinto.

Arsenalin manageri Arsène Wenger aiheutti pienimuotoisen kohun sanomalla, ettei Eurooppa-liigan voittajan kuuluisi saada paikkaa seuraavan kauden Mestarien liigassa.

Wenger oli kuitenkin täysin oikeassa. Eurooppa-liiga on ollut syntymästään lähtien selkeästi b-luokan kilpailu ja tällä kaudella sen taso tippui entisestään Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan tehtyjen muutosten seurauksena.

Aiempina vuosina Mestarien liigan alkulohkojen parhaat kolmoset pääsivät jatkamaan kauttaan Eurooppa-liigassa, mutta tällä kaudella Mestarien liigasta ei tullut Eurooppa-liigan lohkopeleihin yhtään joukkuetta.

Parhaat eurooppalaiset joukkueet ovat toki aiempinakin vuosina pelanneet Mestarien liigassa, mutta nyt Eurooppa-liigaan on jäänyt entistä vähemmän hyviä joukkueita. UEFA:n pitäisi aidosti miettiä, kuuluuko Eurooppa-liigan voittajalle antaa niin suuri palkinto, mitä Mestarien liiga -paikka tarkoittaa niin taloudellisesti kuin laajemmassakin mielessä.

Eurooppa-liiga ja Konferenssiliiga merkitsevät edelleen pienemmille seuroille suuria asioita. Jos esimerkiksi Bodø/Glimt olisi voittanut tänä keväänä Eurooppa-liigan ja Djurgården Konferenssiliigan, kaduilla olisi tanssittu ja voitosta kertovat tarinat olisivat eläneet ikuisesti, mutta Tottenhamille ja Manchester Unitedille Eurooppa-liigan voitto tarkoittaisi vain sitä, mitä Mestarien liigaan selviytyminen toisi mukanaan.

Miten suuresta palkinnosta Tottenham ja Manchester United keskiviikkona pelaavat?

Mestarien liigaan selviytyminen tarkoittaa kahta asiaa.

Ensimmäinen on raha. Mestarien liiga -paikka tuo jo lohkopelivaiheen aikana palkintorahoina, lipputuloina ja kerrannaisvaikutuksineen helposti 60-80 miljoonaa euroa. Sen päälle tulevat mahdolliset jatkopelit.

Esimeriksi Arsenal, joka selviytyi tänä vuonna välieriin asti, tienasi pelkästään UEFA:n palkintorahoina reilut 100 miljoonaa euroa. Kun sen päälle lasketaan Mestarien liigan muut tuotot, Arsenal kuittasi tämän kauden Mestarien liigasta pitkälti yli 100 miljoonaa euroa.

Manchester United on tällä hetkellä erittäin syvässä taloudellisessa kurimuksessa. Se joutui sanomaan viime vuonna irti 250 työntekijää ja nyt puhutaan 200 uudesta irtisanomisesta, mikäli Manchester United ei selviydy ensi kaudeksi Mestarien liigaan.

Sen lisäksi Manchester Unitedin liikkumavara siirtomarkkinoilla on erittäin rajallinen. Kysymys ei ole vain Mestarien liigan tuloista, sillä jos se häviää keskiviikkona, Manchester United jää rannalle kaikista eurocupeista ensi kaudella.

Tässä kauhunäkymässä ainoa keino rahoittaa joukkueen remonttia on myydä pelaajia ja ennen kaikkea Kobbie Mainoon ja Alejandro Garnachon kaltaisia omia kasvatteja, joiden myyntitulot saadaan laskea täysimääräisinä ensi kauden tuloihin ja sitä kautta kulukiintiöihin.

Joshua Zirkzeen tai Matthijs de Ligtin kaltaisia viime kesänä hankittuja pelaajia voidaan toki myös myydä, mutta heidän siirtosummastaan saadaan laskea ensi kauden tuloihin vain 1/5-osa – ja vuotta aiemmin hankittujen Rasmus Højlundin, Andre Onanan ja Mason Mountin kaltaisten pelaajien siirtosummista vain 2/5-osaa.

Tottenham on tehnyt monena vuonna erinomaista taloudellista tulosta, mutta myös sen talouskäyrät ovat kääntyneet huolestuttavaan suuntaan. Ongelmana ei niinkään ole se, että viime ja sitä edellinen tilikausi olivat tappiollisia.

Tästä kaudesta on tulossa kolmas tappiollinen tilikausi peräkkäin ja jos Tottenham ei pelaa ensi kaudella lainkaan eurokentillä, ensi tilikaudesta uhkaa tulla ennätyksellisen ruma kausi taloudellisesti.

Myös Tottenham olisi ilman Mestarien liigan tuloja siinä tilanteessa, että sen pitäisi rahoittaa ainakin merkittävät pelaajaostot myymällä pelaajia.

Rahan lisäksi toinen musta joutsen Tottenhamin ja Manchester Unitedin kannalta on se, että Mestarien liigasta on tullut valtaosalle huippupelaajista sellainen tekijä, että heitä on vaikea houkutella siirtymään seuraan, jos pelaajille ei pystytä tarjoamaan Mestarien liigan jalkapalloa.

Kummalle tappio keskiviikkona olisi suurempi katastrofi?

Manchester Unitedille, sillä sen taloudellinen tilanne on paljon haastavampi kuin Tottenhamille. Lisäksi Manchester United haluaisi myös remontoida joukkuetta enemmän, jotta Rúben Amorim saisi joukkueeseen sellaisia pelaajia, joita hänen pelityylinsä vaatii ja joita hän itse haluaa.

Tottenhamille on sen sijaan joukkue, jota ei tarvitsisi remontoida yhtä voimakkaasti. Tarvittaisiin vain manageri, joka saa materiaalista enemmän irti. Varmasti Tottenhamissa nähtäisiin kesällä pelaajaliikennettä, vaikka se häviäisikin keskiviikkona. Tottenhamista on muutama pelaaja Cristian Romeron johdolla lähtökuopissa ja heidät rahastamalla Tottenham pystyisi ostamaan uuden managerin haluamia pelaajia.

Vaikuttaako illan ottelun lopputulos joukkueiden managereiden tulevaisuuteen?

Agne Postecoglou on oman tuomionsa allekirjoittanut Tottenhamin kauden surkeilla esityksillä, eikä häntä pelasta mikään – ei edes Eurooppa-liigan voitto. Kysymys on enää, kuka tilalle.

Manchester United jatkaa todennäköisesti Amorimin ohjissa, vaikka keskiviikkona tulisikin tappio. Jos Amorim lähtisi, se tapahtuisi ennemminkin hänen omasta halustaan. En sano, että niin tapahtuisi, mutta ei se myöskään mahdotonta ole.

Kumpi vie pokaalin illalla?

Molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä sellaisessa pelillisessä jamassa, että ottelun ratkaisee todennäköisesti enemmän yksittäiset onnistumiset ja epäonnistumiset kuin joukkueen kollektiivinen ja systemaattinen toiminta.

Manchester Unitedin ja Lyonin toinen osaottelu puolivälierissä oli malliesimerkki, mitä kaikkea tällaisessa bingojalkapallossa voi tapahtua. Siksi illan voittajaa on ennakolta mahdoton julistaa. Sanoisin, että punnukset ovat Manchester Unitedin eduksi Bruno Fernandesin johdolla 52-48.