Kesällä hankittu Gabriel Jesus on siivittänyt Arsenalin säkenöivään alkukauteen

Gabriel Jesus on viimeistellyt Arsenalissa viidessä ottelussa kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä.

Il PinturicchioJalkapalloValioliiga

Kesällä hankittu Gabriel Jesus on siivittänyt Arsenalin säkenöivään alkukauteen

Arsenal on aloittanut Valioliiga-kauden voittamalla viisi ensimmäistä otteluaan. Yksi keskeinen syy säkenöivään alkukauteen on ollut Gabriel Jesus.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.9.2022 | KUVAT All Over Press

Arsenal on aloittanut kautensa viidellä peräkkäisellä voitolla ja johtaa Valioliigaa, vaikka se on pelannut muita kärkijoukkueita yhden ottelun vähemmän. Näin Arsenal ei menetä kärkipaikkaansa, vaikkei se saisi pisteen pistettä sunnuntai-illan vierasottelusta Manchester Unitedia vastaan.

Yksi Arsenalin säkenöivän alkukauden avainpelaajista on 25-vuotias brasilialaistähti Gabriel Jesus, joka siirtyi kesällä Arsenaliin 45 miljoonalla punnalla Manchester Citysta.

Jesus pelasi Cityssä 236 ottelua, joissa hän iski 95 maalia ja antoi 46 maalisyöttöä. Maaleja syntyi siis 0,4 ottelua kohden. Maalisyötöt mukaan lukien Jesus kirjautti Cityssa 0,6 tehopistettä ottelua kohden.

Kelpo lukuja.

Monet kokivat kuitenkin Jesusin epäonnistuneen ainakin osittain Cityn paidassa.

***

Asia on monipiippuinen. Jesus ei pelannut Cityssa huonosti, mutta kova kilpailu pelipaikoista, Cityn pelifilosofia ja pelitapa sekä ennen kaikkea henkiset tekijät olivat yhteenlaskettuna sellainen summa, ettei Jesus saanut itsestään kaikkea irti kuin ajoittain.

Aluksi hän kilpaili samasta pelipaikasta loistavan Sergio Agüeron kanssa ja hävisi tämän kilpailun. Kun Aguero oli pidempään sivussa ja alkoi hyytyä ennen Barcelonaan siirtymistään, Jesusilla olisi ollut aito mahdollisuus nousta joukkueen ykköshyökkääjäksi. Homma sakkasi kuitenkin nähdäkseni koviin odotuksiin ja henkiseen puoleen.

Jesusilta nähtiin Agueron pitkän poissaolon aikana ysipaikalla ja monesti muutenkin epäröivää pelaamista, eivätkä ratkaisut tulleet selkärangasta. Myös viimeistely oli pelokasta.

2.70 for Arsenal to beat Manchester United at Old Trafford. Play now at LeoVegas!

Jesus joutuikin usein soittamaan kakkos- tai kolmosviulua ja pelaamaan jopa laidoilla. Pep Guardiola pyrki toki löytämään Jesusille häntä parhaimmin palvelevan roolin, mutta Guardiolalle kollektiivi on kaikki kaikessa eikä Jesusille alettu räätälöidä roolia muun joukkueen kustannuksella. City pelasikin Agüeron ollessa poissa ilman varsinaista keskushyökkääjää ja kun Agüero tähti alkoi sammua, City siirtyi pelaamaan valeysillä.

Jesusin takomat tehot ja ajoittaiset loistavat jaksot Cityssa kertoivat kuitenkin siitä potentiaalista, joka Jesusilta löytyy. Guardiola saikin lopulta hyödynnettyä Jesusia monipuolisesti eri rooleissa. Jesus sopeutui kohtaloonsa ja antoi joukkueelle, mitä pystyi.

Jesusin City-vuodet voisi tiivistää siten, ettei hän aivan pystynyt kaikkien odotusten keskellä pelaamaan sillä tasolla, mitä vaadittiin. Tästä huolimatta Jesus hoiti roolinsa pääsääntöisesti hyvin.

Kun City päätti hankkia Erling Braut Hålandin, se teki samalla päätöksen, että Jesus saa mennä.

Ja Jesus meni. Siirrossa Arsenaliin oli kaksi ratkaisevaa tekijää: hän tunsi Cityn kakkosvalmentajana ennen Arsenal-pestiään toimineen manageri Mikel Artetan ja se, että hän tiesi saavansa Arsenalissa joukkueen ykköshyökkääjän aseman.

***

Jesusin siirtoon suhtauduttiin Arsenalin kannattajien keskuudessa aluksi kaksijakoisesti. Kaikki eivät olleet vakuuttuneita siitä, että Jesus olisi sellainen maailmanluokan maalintekijä, jollaista Arsenal Pierre-Emerick Aubameyangin jälkeen huusi.

Jesusin pre-season ja alkukausi ovat kuitenkin hiljentäneet jokaisen kriitikon. Jesus on iskenyt Arsenalin viidessä Valioliigan ottelussa kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä, ja hän on ollut muutenkin avainroolissa Tykkimiesten loistavassa alkukaudessa. Vaikuttaakin siltä, että uusi ympäristö, hiukan kevyempi henkinen painolasti ja vahva asema joukkueen hierarkiassa ovat vapauttaneet Jesusin pelaamaan lähellä hänen huipputasoaan.

Jesus on väläytellyt monipuolista tekniikkaansa alkukauden aikana lukuisia kertoja ja on muistuttanut palloa kuljettaessaan ajoittain Ronaldinhoa.

***

Jesus pelaa tällä hetkellä vapautuneesti ja hakee jatkuvasti luovia ratkaisuja. Hän pelaa liikkuvan ysin roolissa ja onnistunut roolissaan loistavasti.

Jesus on maalilla, kun palloa ollaan sinne pelaamassa ja hän osaa pelata itsensä hyvin vapaaksi taskuissa ja liikkuu tarvittaessa laitoihinkin luomaan ylivoimia.

Jesus näyttää liikkuvan myös hyvin kevyellä jalalla ja hän onkin onnistunut hyvin ohituksissaan. Bournemouthia vastaan hylätty niukka paitsiomaali oli loistava esimerkki Jesusin oikeaoppisesta liikkumisesta pysähtyneen topparin selustaan.

Jesusin pelaamisessa näkyy, että hän on ollut Guardiolan laadukkaassa jalkapalloyliopistossa useamman vuoden. Arteta on samanhenkinen valmentaja ja puhuu samaa jalkapallokieltä Guardiolan kanssa, mikä on helpottanut Jesusin nopeaa sopeutumista Arsenaliin.

Näyttääkin siltä, että Arsenal on saanut ratkaistua maalinteko-ongelmansa Aubameyangin saagan jälkeen ja tehottoman Alexandre Lacazetten lähdettyä Lyoniin. Vielä isompi asia Arsenalille on se, että se on saanut monipuolisen ysin, joka pystyy auttamaan joukkuetta useammassa pelin vaiheessa.

Vaikka Arsenal sai hankittua kesällä leveyttä useille pelipaikoille, ysipaikka on haasteellinen, jos Jesus loukkaantuisi. Eddie Nketiah on toki väläyttänyt potentiaaliaan, mutta onko hän kuitenkaan valmis nousemaan Jesusin korvaajaksi, jos brasilialainen olisi pidempään sivussa?

Siksi Arsenalissa varmasti odotetaan talven siirtoikkunaa ja sitä, että Jesusin selän taakse ja Nketiahin rinnalle saataisiin uusi huippuluokan hyökkääjä. Silta kohtaa jää on Arsenalissa ohuinta.

Darwin Nunez