Tappio Walesille kertoi Huuhkajista monta mielenkiintoista, mutta myös haavoittavaa asiaa
Huuhkajat aloitti Kansojen liigan 0-1-tappiolla Walesille. Tappio paljasti Huuhkajista monta mielenkiintoista asiaa.
Huuhkajat kohtasi uusitulla Olympiastadionilla valioliigatähtiä vilisseen Walesin.
Ensimmäinen jakso oli molemmilta joukkueilta nihkeää pelaamista, mikä muistutti kansainvälisen maaotteluiden haasteesta. Joukkueet tulevat peleihin vain puolittain valmistautuneina, kun valmistautumisaika on lyhyt. Silloin myös pelaamisen kokonaislaatu on vajaa verrattuna siihen, mihin pelaajat seurajoukkueissaan pystyvät.
Taktisesti ottelu sisälsi kuitenkin paljon mielenkiintoisia ja paljon kertovia asioita.
Suomen ajatus oli pelata muodolla 5-3-2. Pallonhallinnassa se tarkoitti sitä, että Suomen keskikenttäkolmikosta yksi pelaaja nosti vastustajan puolustus-, ja keskikenttälinjan väliin, kun Suomi rakenteli peliä. Kärkipari Teemu Pukki–Joel Pohjanpalo etsi jatkuvia vastaliikkeitä lähellä toisiaan – Pukki saapui monta kertaa ensimmäisellä jaksolla targetiksi ja Pohjanpalo liikkui toppareiden sokeisiin kulmiin.
Huuhkajat ei pystynyt kuitenkaan luomaan ensimmäisellä jaksolla hyviä maalipaikkoja. Walesin 4-5-1-pohjainen blokkipuolustus pysäytti Huuhkajien rakentelun puoleen kenttään. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jonathan Williams merkkasi Tim Sparvin Suomen pelintekoalueella tiukasti vartiointiinsa.
Ei ollut toisaalta vierailijakaan parhaimmillaan.
Gareth Bale pelasi monia tilanteita löysällä mentaliteetilla. Wales yritti muovata 4-4-1-1-muotoaan pallonhallinnan aikana 3-5-2-muotoon, kun vasen puolustaja Ben Davies tuli sisäkaistalle vasemman laiturin, Daniel Jamesin liikkuessa leveyteen. Toisella puolella oikea laitapuolustaja Connor Roberts nousi ylös ja oikea laituri Bale liikkui laajalla säteellä hyökkäysalueella.
Huuhkajat tyrehdytti Walesin rakentelun omalla 5-3-2-muotoisella blokillaan. Suomen monia täsmätason nyansseja sisältänyt blokki toimi alkua lukuun ottamatta mainiosti, mistä Markku Kanerva saa sulan hattuunsa.
Suomen kärkipari puolusti tunnollisesti toppareita ja vastustajan pelintekoaluetta, kun Glen Kamara kuittasi jatkuvasti vasemman puolustajan, Daviesin, syöttösuunnat eteenpäin. Ilmari Niskanen kävi naputtelemassa tunnollisesti leveydessä pelanneet Jamesin kantapäitä.
Näin ensimmäisen jakson jälkeen oltiin tilanteessa 0-0.
Wales googletti heikoimman lenkin
Toisella jaksolla nähtiin kaksi uutta asiaa.
Suomi kykeni ensimmäisen 15 minuutin aikana haavoittamaan Walesia. Joel Pohjanpalon ja Pukin toisiaan täydentävä liikkuminen jalostui ja keskikenttäpelaajien paikanvaihdot sekoittivat hieman Walesin toisella jaksolla viljelemää 4-2-3-1-muotoista blokkia.
Merkittävin asia oli kuitenkin se, että Walesin valmennustiimi ”googletti” Suomen heikoimman lenkin – Ilmari Niskasen. Niskanen pelasi itselleen oudolla wing-backin paikalla, joten oli luonnollista, että puolustustehtävissä hän oli epämukavuusalueellaan. Wales paukutti toisella jaksolla lähes jokaisen hyökkäyksensä vasemmalta puoleltaan, eli Niskasta vastaan.
Walesin paukutus nosti esille myös Suomen puolustuslinjan pienoiset ongelmat. Kenties poissaolojenkin takia Suomen puolustuslinjan luonnollinen synkronointi ei ollut tänään parhaimmillaan.
Sieltä tuli ottelun ratkaisumaali sekä muutama muukin potentiaalinen boksieteneminen, joiden edessä Suomi putosi polvilleen.
Kova lohko
Ottelu kertoi monta asiaa. Yksi asia on se, että Suomen lohko on kova. Wales pelasi omalla identiteetillään tiivistä joukkuepeliä, eikä päästänyt Suomea kovin montaa kertaa omaan boksiinsa. Wales on tasapainoinen nippu, jolla on kohtalaisen selvä ajatus ja hyvä kyky reagoida otteluiden aikana.
Toinen asia on se, että vastustajat etsivät lohduttomasti Suomen nipusta heikot lenkit. Tänään se oli Ilmari Niskasen puolustuspelitaidot. Tähän asiaan Kanervan on valmistauduttava jatkossa. Joukkueen heikkoudet on yksinkertaisesti pystyttävä peittämään kollektiivisilla rakenteilla, mikäli Suomi haluaa tehdä jatkossakin ihmeitä.
Kolmas asia oli se, että Kanerva osaa puolustuspelin organisoinnin. Tällä kertaa kova vastustaja pysäytettiin kohtalaisen hyvin perustellusti 5-3-2-muodolla ja sen mekanismeilla.
Mutta, hyökkäyspelissä on Kanervalla vielä paljon tehtävää, minkä hän varmasti tiedostaa valmennustiimeineen. Kuten ennen ottelua oli helppo nähdä, tämän lohkon vastustajat ovat Suomelle viheliäisiä. Walesin tiivis blokkipuolustus oli siitä hyvä esimerkki.
Suomelta puuttuu edelleen ajatus siitä, miten kentältä löydettäisiin jonkinlainen etutilanne pallonhallinnan aikana. Teemu Pukin negatiivinen peliasento ja siihen pystysuuntainen pommisyöttö ei ole kovin edullinen tilanne Suomelle jatkaa peliä.
Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat jo syyskuun Elmon postilaatikkoosi.
Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.
Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!
Uusimmassa Elmossa mm.:
+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka
+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin
+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?
+ Urheilukaupunki Kuopio
+ Jesperi Kotkaniemen ihme
+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?
+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta
Ja paljon, paljon muuta!