KalPa on ollut Liigan sensaatio – Tommi Miettisen mukaan viime kaudesta on opittu
Tommi Miettisen mukaan KalPa tarvitsee pelissään useaa eri rytmiä. Joukkue haluaa pitää vastustajan varpaillaan.
@JuusoKokkonen
Toista kauttaan KalPan penkin takana oleva Tommi Miettinen on saanut joukkueensa liitoon alkukaudella. Kuopiolaiset ovat kaataneet esimerkiksi Kärpät ja JYPin ja kerännyt viidestä ottelusta 12 pistettä.
Toistaiseksi KalPan liito on tauolla. 13 KalPa-pelaajan katsottiin altistuneen koronavirukselle viime perjantain Kärpät-ottelussa, joten kyseiset pelaajat ovat karanteenissa ja joukkueen tämän viikon ottelut on siirretty.
Joka tapauksessa KalPan vire on ollut hyvä ensimmäisissä peleissä ja viisikkopeli on hyvissä uomissa. Mihin KalPan pelaaminen perustuu ja mikä on joukkueen pelillinen identiteetti?
Miettinen avaa KalPan saloja Elmo-lehden tentissä.
Viime kaudella KalPa jäi runkosarjassa kymmenenneksi ja joukkue päästi peräti kolmanneksi eniten maaleja koko sarjassa. KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen, minkälaisia analyysejä teit viime kaudesta ja miten pelaamista on kehitetty nyt, kun olet toista kautta päävalmentajana?
Viime kauteen pohjautuvaa analyysiä on käytetty luonnollisesti monella tavoin. Kokonaisuutena pelimme oli edellisellä kaudella epätasaista ja maalimäärä omiin liian suuri. Tuo asia on usean tekijän summa, johon pystymme vaikuttamaan monella tavalla. Parhaimmillamme pelimme oli kestävää ja riittävää kaikkia vastaan jo tuolloin.
On ollut selvä kuva, että tarvitsemme esimerkiksi puolustukseemme moderniin peliin pystyviä pelaajia lisää. Puolustajien luistelukyky ja pelaavuus korostuvat meidän tavassamme pelata niin hyökkäys- kuin puolustuspelissäkin. Se, miten hyökkää, määrittää hyvin vahvasti puolustusvalmiutta menetyksen hetkellä, ja haluamme olla noissa hetkissä lähellä vastustajaa.
Sekin on selvää, että tarvitsemme useaa rytmiä niin hyökkäys- kuin myös puolustuspelissä. Puolustusalueen puolustuspeliin on myös tehty tarkennuksia tällekin kaudelle. Kokonaisuutena valmennusprosessi kulkee eteenpäin koko ajan kauden sisällä ja tuomme uusia asioita peliin ajoittain myös suhteessa vastustajaan. Jos peilaamme edelliseen kauteen niin olimme nyt sarjan alkaessa huomattavasti edellä niin pelitavallisesti kuin myös rosterin suhteen.
KalPa on aloittanut kauden vahvasti, neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Laukaisuhallintaa kuvaava corsi-lukema on Liigan parhaimpia, mikä kertoo, että KalPa on myös kyennyt hallitsemaan pelejään. Miten arvioisit toistaiseksi joukkueen pelillisiä otteita alkaneella Liiga-kaudella?
Pelissämme on selvät vahvat osa-alueet ja identiteetti jotka ovat mahdollistaneet tuon tuloksen. Seuraamme peliämme myös tilastofaktaan perustuen ja tuolta on myös nähtävissä pelimme vahvuudet, rytmi kuin myös kehitettävät puolet vaikka otanta onkin vielä kovin lyhyt. Olen tyytyväinen sarjan alkuun mutta luonnollisesti haluamme kehittyä edelleen. Pelimme tarvitsee edelleen lisää tasapainoa koko 60 minuutille.
KalPa on ollut jopa poikkeuksellisen tehokas ensimmäisissä peleissään. HPK:ta ja Kärppiä vastaan joukkue iski kummassakin viisi osumaa. Joukkueen laukaisuprosentti, 14,8, on sarjan kärkilukema. Miten selität alkukauden poikkeuksellisen korkeaa maalinteon tehokkuutta?
Tehokkuuden perässä olimme jo hyvissä ajoin viime kaudella. Meillä on siihen selvät kriteeristöt, joihin panostamalla uskomme maalinteon todennäköisyyden kasvavan pitkässä juoksussa. Tarvitsemme siihen pelin rakennetta ja yksilön kehittymistä myös jatkossa. HPK-pelin tehokkuus oli aivan poikkeuksellinen, mikä vääristää laukaisuprosentteja.
KalPan hyökkäyspelaamisessa on alkukaudella näkynyt tietynlaista toisteisuutta rakentelussa muun muassa vauhtierojen luomisen muodossa. Hyökkäysalueen pelissä joukkue on ollut vahva ja pystynyt luomaan pitkiä hyökkäyksiä. Minkälaisten periaatteiden varaan olet KalPan hyökkäyspelaamista rakentanut?
Voittaessamme kiekon annamme aina mahdollisuuden nopeaan peliin mutta emme halua vain ”puskea” näissäkään tilanteissa. Organisoitua viisikkoa vastaan hyökätessä korostuu oman viisikon hyökkäysvauhti ja syöttösuunnat. Kolmioita pyrimme muodostamaan.
Rakenteen tarvitsemme molempiin peleihin. Pelaajan on tunnistettava tilanne, jotta saamme viisi pelaajaa samaan kuvaan.
Hyökkäysalueen hyökkäyspelin rakenteen täytyy antaa mahdollisuus niin maalipaineelle kuin myös pitkään hyökkäämiseen. Se, miten hyökkää, on erittäin tärkeä asia pelin rytmin ja puolustusvalmiuden kannalta.
KalPa pysähtyy melko harvoin kiekon kanssa omalla alueella. Myös vaihtotilanteissa puolustajat ovat pyrkineet pitämään kiekon liikkeessä kuljettamalla tai syöttämällä. Miksi olet päätynyt tällaiseen ratkaisuun ja miten perustelet sitä?
Haluamme pitää vastustajan ”varpaillaan” myös näissä hetkissä. Välillä pysähtyminen ja pelin hidastaminen on järkevää pelaamista.
Minkälainen on edeltäjiesi, Sami Kapasen ja Pekka Virran, vaikutus sinun pelifilosofiaasi ja miten heidän jälkensä näkyy nyky-KalPassa?
Valmentajan on tunnettava seuran historia. Minulla oli selvä käsitys, missä seuramme meni pelillisesti ja urheilun osalta kun aloitin työni. Uskoin tietäväni, mitä seura tarvitsi tuolloin ja miten oma filosofiani siihen sopii.
Pekka Virran joukkueessa olen pelannut ja hänen tiimissä valmentanut, joten luonnollisesti nuo ajat ovat jättäneet jälkensä minuun ja muokanneet käsitystäni pelistä ja valmentamisesta. Olin pelaajaurallani onnekas saadessani toimia niin monen loistavan valmentajan alaisuudessa.
Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – saat laadukasta luettavaa kotiin kannettuna joka kuukausi.