Ferrarien ongelmissa on selvä logiikka, joka on sen kimpussa myös Montrealissa

Charles Leclerc ei voi muuta kuin toivoa, että Ferrarin mylly kestäisi Montrealissa maaliin saakka.

Formula 1

Ferrarien ongelmissa on selvä logiikka, joka on sen kimpussa myös Montrealissa

Ferrari on kriittisen paikan edessä Montrealissa, jos se ei pysty ratkomaan moottoreidensa kestävyyteen liittyviä ongelmia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.6.2022 | KUVAT All Over Press

Montrealin GP-viikonlopun mielenkiintoisin kysymys liittyy ennakolta Ferrareihin. Bakussa viikko sitten molemmat Ferrarit jäivät radan varteen teknisten ongelmien vuoksi. Carlos Sainzin autosta petti hydrauliikka ja paalupaikalta lähteneen Charles Leclercin autosta pamahti moottori.

Siksi Montrealissa seurataan Ferrareiden tilannetta suurennuslasilla, koska jos ongelmia ei ole selätetty, maailmanmestaruustaistelu alkaa F1-toimittaja Erkki Mustakarin mukaan kallistua peruuttamattomasti Red Bullin ja Max Verstappenin suuntaan.

It’s a Montreal GP-weekend! Check the best odds for Formula One at Expekt and play!

”Kanada on aikamoinen testi Ferrarille. Edellisessä kisassa kuudesta moottorista kolme jäi matkan varrelle. Bakun radalla vedettiin pitkällä suoralla ja isoilla kierroksilla tosi pitkään, mutta samaa tulee olemaan Kanadassakin. Jos moottorit eivät kestäneet Bakussa, on Kanadakin suuri kysymysmerkki”, Mustakari sanoo.

Ferrarilla tehdään varmasti työtä yötä päivää moottorivian löytämiseksi. Tallipäällikkö Mattia Binotto on medioissa tunnustanut, ettei tallilla ollut alkuviikolla mitään ratkaisuja moottoriongelmaan.

”Ennen olisi ollut helppo huutaa, että pudotetaan moottorista kierroksia, eikä ulvoteta konetta niin paljon kuin mieli tekisi. Nykyteknologia on kuitenkin hyvin erilaista kuin silloin, kun ajettiin vapaasti hengittävillä koneilla, joten vanhoja neuvoja ei kannata ladella. Ferrarin moottoriosasto on tutkinut tilannetta suurennuslasilla ja mikroskoopilla ja uskon, että kyllä ne jotain toimivaa tuovat Montrealiin. Onko se sitten pois vauhdista, jää nähtäväksi.”

Ferrarin moottoria kehuttiin vuolaasti alkukauden kisoissa. Leclerc onkin istunut paalupaikalla tiuhaan. Hän on lähtenyt paalulta kuuteen kisaan kauden kahdeksasta ajetusta kisasta.

”Ferrarin moottori on hyvä, mutta radat ovat erilaisia. Syheröllä radalla, jolla pisin matka kaasu pohjassa on kuusi sekuntia, on moottoriin kohdistuva rasitus aivan erilainen kuin sellaisella radalla, jolla pisin matka kaasu pohjassa on 22 sekuntia. Lisäksi yhden nopean kierroksen ajaminen on aina eri tarina kuin 51 kierroksen tykittäminen.”

Leclerc ottaa näillä näkymillä käyttöön kauden kolmannen moottorinsa Kanadassa. Neljännen käyttöön otosta tulee rangaistus.

”Nyt tallit joutuvat kohtaamaan moottorirajoitukset ja sen seuraukset. Yleisö ei tykkää, jos rangaistuksia tulee, varsinkaan jos niitä tulee kuskien kotiradoilla. Tämä ei palvele lajin imagoa. Saa nähdä mitä tähän vielä keksitään”, Mustakari miettii.