Abu Dhabi toi Tuukka Taposen F1-kurssiin kriittisen muutoksen – ”Voittajat muistetaan”

Tuukka Taponen voitti Abu Dhabissa Formula Regional -sarjan kolmesta startista kaksi.

Formula 1

Abu Dhabi toi Tuukka Taposen F1-kurssiin kriittisen muutoksen – ”Voittajat muistetaan”

Tuukka Taposen F1-unelma sai jälleen uutta tuulta taakseen, kun 17-vuotias suomalaislupaus ajoi Abu Dhabissa loistoviikonlopun.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.1.2024 | KUVAT Scuderia Ferrari

Formula Regional -sarjaa tällä kaudella ajava suomalaislahjakkuus Tuukka Taponen, 17, onnistui viikonloppuna Abu Dhabissa. Taponen otti kaksi voittoa ja oli kerran neljäs viikonlopun kolmessa kisassa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää voittoja hyvin tärkeinä askeleina matkalla kohti F1-uraa.

”Taponen hoiti homman Yas Marinalla ja tämän on kyllä iso juttu hänelle. Hän nousi voitoillaan myös FRMEC-sarjan kärkipaikalle, mikä on tietysti myös hyvä signaali osaamisesta. Näissä pikkuluokissa voittaminen on hyvin tärkeää tulevaisuuden kannalta. Vanha sanonta on, että voittajat muistetaan. Se pätee Taposenkin kohdalla”, Mustakari muistuttaa.

”Lähtökohtaisesti näillä kuskeilla on samanlaiset autot ja silloin ratkaisevaksi asiaksi nousee kuljettajan ajotaidot ja ymmärrys auton säädöistä, sekä tietysti kyky kommunikoida näistä asioista inssille. Selvästi Taposella on kaikkia näitä taitoja. On tärkeää osata pyytää oikeita asioita.”

Mika Häkkinen, Mika Salo, JJ, Heikki Kovalainen, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas ovat kaikki kahmineet mainetta junnuvuosinaan eri sarjoissa.

”Taposta on vielä vaikeaa verrata näihin herroihin. Hänellä ei ole kovin montaa Formula Regional -kisaa vielä plakkarissa. Hänen täytyy vielä näyttää kynsiään. Jos joku vertailee, niin painotan, että Häkkinen ja Räikkönen olivat erityisen hyviä jo nuoruusvuosinaan. Ehkä Taponen nousee vielä heidän joukkoonsa. Tietysti tänä vuonna se olisi hyvä ainakin iän puolesta tehdä.”

Taposen viikonlopun menestys on saanut Suomessa kivasti huomiota. Mustakarista se on hyvä asia.

”Suomalaiset kuskit ovat käymässä vähiin F1:ssä ja Taponen on vahva ehdokas Bottaksen jalanjäljille. Ferrari on ottanut nuoren miehen akatemiaansa ja se antaa hänelle mahdollisuuksia, mutta silti näillä nuorilla akatemiakuskeilla pitää olla paljon sinnikkyyttä ja erittäin paksua nahkaa. Tie ei ole helppo.”