Stadin derby nostaa esille kysymyksen vastuun ja vastuuttomuuden synkeästä erosta

JalkapalloVeikkausliiga

Stadin derby nostaa esille kysymyksen vastuun ja vastuuttomuuden synkeästä erosta

Stadin derby on torstai-illan puheenaihe suomalaisessa jalkapallossa. Toivottavasti puheenaihe jää otteluun, eikä jatku koronatilastoissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.6.2021 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigassa pelataan keskiviikkona yksi kauden suurimmista ja odotetuimmista otteluista, kesän ensimmäinen Stadin derby.

Koronan runtelemassa Suomessa on alkukausia kärvistelty erilaisten katsojarajoitusten kanssa, mutta keskiviikkona tilanne on toinen. Rajoituksia ei ole vieläkään kokonaan purettu, mutta Bolt Arenalla päästetään keskiviikkona jo 5300 katsojaa. Se on paljon enemmän kuin alkukauden kuusi katsojaa.

Vaikka HJK:n ja HIFK:n tasoero kentällä on mittava, Stadin derbyssä on aina oma kiihkeä logiikkansa, joka ei kumarra pelkästään sitä, miten vahvoja joukkueet ovat.  Esimerkiksi viime syyskuussa HIFK löi kauden ensimmäisessä Stadin derbyssä HJK:n ikimuistoisessa ottelussa 4–3. Jotain samaa HIFK:n kannattajat odottavat tänään, vaikka Veikkausliigaa ylivoimaisesti johtava HJK:n on menettänyt kauden kymmenessä ensimmäisessä ottelussa vasta kaksi pistettä KuPS-tasapelin myötä. Nyt Klubilla on allaan kahdeksan ottelun voittoputki.

***

Jalkapallo ei ole kuitenkaan keskiviikon ainoa puheenaihe.

Toinen suuri kysymys on jälleen kerran korona.

Huuhkajien otteluita Pietarissa seuraamassa olleet kannattajat ovat joutuneet Suomeen palattuaan myrskynsilmään. Heillä on todettu jo yli 300 koronatartuntaa, joista valtaosa Uudenmaan alueella. Kaiken lisäksi kyseessä uskotaan olevan herkästi leviävä deltamuunnos.

Nyt HUS:in alueella on kirjattu jo ensimmäiset jatkotartunnat, joten tilanteen pelätään pahenevan entisestään.

Stadin derbyn yhteydessä kysytään nyt, malttavatko Huuhkajia Pietarissa Belgia-ottelussa kannustamassa olleet ja matkan seurauksena koronaan sairastuneet tai sille altistuneet kannattajat ja heidän seurassaan kotimaassa mahdollisesti altistuneet kannattajat pysyvät poissa ottelusta?

Aiemmat kokemukset osoittavat, että eivät malta.

Suurin osa kannattajista ymmärtää toki tilanteen vakavuuden, mutta kuten Pietarin tapahtumat osoittavat, kaikki eivät ymmärrä. Siksi riskinä on, että Stadin derby jättää jälkeensä uusia koronatartuntoja.

Itse stadionilla on maskipakko, mikä on erinomainen ratkaisu, mutta stadionin ulkopuolella ennen ja jälkeen ottelun maskipakkoa ei ole, eikä kukaan pysty valvomaan, mitä kannattajien keskuudessa tapahtuu.

Stadin derby on mittakaavaltaan toki täysin eri kokoluokan tapahtuma kuin helmikuussa 2020 pelattu Mestarien liigan ottelu Atalantan ja Valencian välillä, mutta Italiassa tiedetään konkreettisella tavalla, mitä seurauksia sinällään hyvää tarkoittavalla ja hienoja tunteita herättävällä jalkapallo-ottelulla voi pahimmillaan olla. Korona ei tullut Italiaan tuossa ottelussa, mutta viranomaiset pitävät ottelua merkittävimpänä yksittäisenä koronakriisin räjäyttäjänä Italiassa. Jokainen tietää sen traagiset seuraukset.

***

Koronalla ei kannata pelotella, sillä pelottelu ei enää ihmisiin tehoa. Ei edes meidän kuuliaisten kansalaisten Suomessa, mutta mikä saisi ihmiset heräämään ja uskomaan siihen, että tilanne ei ole vielä ohi? Että se salakavala ja useissa tapauksissa näkymätön pirulainen elää edelleen keskuudessamme – ja voi edelleen aiheuttaa vakavia ja jopa fataaleita seurauksia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen nosti Hämeen Sanomien haastattelussa kuvaavan vertauksen – sen, miksi jalkapallomaailmaa kosketti Christian Eriksenin saama sydänkohtaus, mutta miksi meitä ei kosketa teho-osastolla makaavat koronapotilaat.

”Kaikkien henki ja terveys on tärkeää. Kaikki Tanska-ottelun nähneet näkivät Eriksenin tapauksessa pelikavereiden ja vaimon tuskan. Olisi hyvä muistaa, että myös heillä on kasvot, jotka makaavat teho-osastolla koronaviruksen vakavan tautimuodon myötä. Myös heillä on perheet, joilla on huoli läheisen terveydestä, vaikka kyse ei ole jalkapallotähdestä tai taustalla ei ole suurta stadionia”, Leskinen sanoi.

Sitä kannattaa pysähtyä miettimään.