Aku Kettunen on mittari sille, miten hyvin Itä-Länsi-valitsijat ovat kartalla tästä kaudesta

Aku Kettunen on yksi kesän suurista onnistujista pesäpallokentillä.

Lintu vai kalaPesäpallo

Aku Kettunen on mittari sille, miten hyvin Itä-Länsi-valitsijat ovat kartalla tästä kaudesta

Aku Kettunen on noussut tällä kaudella komeetan lailla yhdeksä pesäpallokesän suurista onnistujista ja hyvässä lennossa olevan Koskenkorvan kantavista voimista.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.7.2021 | KUVAT Osku Pienimäki

Aku Kettunen

Kuka?

Aku Kettunen on yksi pesäpallokesän suurista onnistujista ja samalla mielenkiintoinen mittari. Itä-Länsi-valitsijoiden Tommi Murron ja Toni Kohosen on ilmoitettava maanantaina valitsemansa joukkueet, ja on mielenkiintoista nähdä, onko Murto valinnut Kettusen Lännen miehistöön. Siitä ei ole sanan puolikasta, etteikö Kettusen pitäisi olla valittujen joukossa.

Kettunen on Jyväskylän Kirin kasvatti. Kun Kiri menetti syksyllä 2016 Superin lisenssin, Kettunen siirtyi Hyvinkään Tahkoon. Siirto vaikutti 19-vuotiaalle nuorukaiselle suurelta mahdollisuudelta, mutta suurta läpimurtoa Kettunen ei kuitenkaan pystynyt Hyvinkäällä tekemään. Parhaaksi muistoksi jäi lopulta A-poikien Suomen mestaruus kaudelta 2018.

Kettunen katseli Hyvinkään menoa kolme kautta, kunnes Hyvinkää uudisti joukkuettaan ja Kettunen lähti hakemaan uutta mahdollisuutta Koskenkorvalta. Se oli viisas ja toimiva ratkaisu – ja hyvä muistutus monille nuorille pelaajille, että vastuun ja vauhdin hakeminen hieman heikommasta seurasta voi olla juuri sitä, mitä pelaaja kehittyäkseen tarvitsee.

Kettusen rooli kasvoi Koskenkorvalla ja tällä kaudella hän on lopullisesti lyönyt itsensä läpi. Kettunen on kärkilyöntitilastossa jo viidentenä 66 kärkilyönnillä – ja mikä vielä kriittisempää, hän on purkanut ykkösvaihdon erinomaisilla 68,4 prosentin tehoilla.

Koskenkorvaa pidettiin vielä talvella jopa putoajaehdokkaana, mutta Jere Dahlströmin hankinnan myötä sen osakekurssi pomppasi kerralla ylöspäin. Kun kautta on pelattu nyt reilu kolmannes, kukaan ei pidä enää Kossua putoajaehdokkaana. Nyt pohditaan jo sitä, voisiko Kossu mennä jopa pudotuspeleihin.

Dahlström on ollut 28 lyödyllään toki kriittinen pala Kossun tarinassa, mutta on hyvä muistaa, että toinen lyöjäjokeri, Petteri Kortelainen, on lyönyt juoksun Dahlströmiä enemmän. Kossulla on ollut kolmaskin varteenotettava lyöjäjokeria, tärkeitä juoksuja paukutellut Ville-Veikko Olli.

Koskenkorvan kotiutusosaston kannalta on ollut kuitenkin välttämätöntä se, että kärki on pystynyt tekemään tilanteita – ja sen se on pystynyt tekemään. Otto Kauppinen on pelannut erinomaisen kauden kärkenä, mutta Kettusen rooli kakkosena on ollut vähintään yhtä oleellinen osa Kossun tämän kesän tarinaa.

Vahvuudet

Kettusta on pidetty aina vahvempana ulkopelaajana kuin sisäpelaajana. Niin hän on ajatellut itsekin. Kettunen on erinomainen polttolinjanpelaaja ja pelannut urallaan useassa eri roolissa linjassa. Nyt hän on yhdessä lukkari Juho Hakomäen ja toisen elintärkeän linjanpelaajan, Anttoni Jakobssonin, kanssa Kossun tärkein ulkopelaaja.

Kettunen on pelannut vaihtotilanteissa etulukijaa ja takatilanteissa joko kolmospolttajaa tai kakkospolttajaa, jos Jakobsson on ottanut vastustajasta ja kentästä riippuen vastuulleen kakkospesän.

Tämä kausi on kuitenkin viimeistään osoittanut Kettusen potentiaalin sisäpelaajana vaativassa roolissa kakkosena. Kettusella on hyvät lyhyet ja hän saa Mikko Vainionpään lyöntimyllyssä lyödä myös kovia vaihtolyöntejä, mutta varsinainen bravuuri Kettusella on pitkä matala pomppu kolmoskulmaan.

Etenijänä Kettunen on nopea ja mikä lisää hänen painoarvoaan, on, että hän on mennyt nollassa kentällä – toki vähemmillä yrityksillä – jopa paremmilla prosenteilla kuin Otto Kauppinen.

Heikkoudet

Kettusella ei ole sanottavia heikkouksia. Kysymys on pikemminkin siitä, miten hän pystyy vastaamaan siihen haasteen, kun vastustajat alkavat pelata häntä vastaan tarkemmin ja luomaan enemmän painetta myös hänen sisäpelinsä ykkösaseille vaihtotilanteissa.

Sama haaste on kuitenkin kaikilla nuorilla pelaajilla. He pääsevät aluksi helpommalla, mutta vastus kovenee sitä mukaan, kun pelaajan maine kasvaa ja nimeen tulee enemmän painoarvoa. Kettunen on juuri nyt siinä vaiheessa uraansa.

Tulevaisuus

Kettunen on syntynyt 1997 ja täyttää elokuussa vasta 24 vuotta. Parhaat pelivuodet ovat siis edessäpäin. Kettunen on tänä kesänä otettu useissa seuroissa jopa tiettyjä kärkiseuroja myöten tarkemman tutkan alle ja vaikka kaikista Itä-Länteen valituista pelaajista ei ole koskaan tullut suuria pelaajia, Itä-Länsi-valinta nostaa aina pelaajan statusta.

Kun Jyväskylässä legendaarinen Kiri pantiin uudestaan tulille, monet laskivat, että Kettusesta tulisi Kirin kasvattina ilman muuta yksi joukkueen tulevaisuuden kulmakivipelaajista. Puheita kiihdytti se, että Kettusen isä, Sami Kettunen, on yksi Jyväskylän Kiri 2020 -hankkeen alullepanijoista.

Tilanne on kuitenkin kahdessa vuodessa muuttunut – ainakin Aku Kettusen osalta. Hänen tasoisen pesäpalloilijan pelipaikka on Superissa – ja tulevaisuudessa todennäköisesti vielä jopa yhdessä Superin kärkijoukkueista. Kirillä sinne on matkaa, Kettusella ei.

Lintu vai kala?

Kuhankeittäjä. Luonnossa elävä kuhankeittäjä syö hyönteisiä, selkärangattomia, marjoja ja siemeniä, mutta Kuhankeittäjä-Kettunen pystyy paloittelemaan paljon suurempaakin riistaa. Sen tämä kesä on viimeistään todistanut.