Alajärven pesäpallon sielu oli arvaamaton niin kentällä kuin pelinjohtajanakin
Pekka Peltomäen hulppealle uralle ei mahdu Suomen mestaruutta, mutta hänen työnsä alajärveläisen pesäpallon eteen on ollut poikkeuksellista.
ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan tästä eteenpäin seuraavan kymmenen päivän ajan. Listan jatkuu sijalta yhdeksän.
9. Pekka Peltomäki – Alajärven pesäpalloilun sielu ja menestyksentekijä niin pelaajana, pelinjohtajana kuin seura-aktiivina
Pekka Peltomäki on Alajärven pesäpallon suuri legenda, jonka pesisura pääsarjatasolla kesti hulppeat 24 kautta. Ensin pelaajana vuodesta 1973 vuoteen 1986, josta hän hyppäsi suoraan viuhkaan. Lopulta pelinjohtajan ura päättyi 1997. Peltomäki ei saavuttanut pelaajana mestaruutta, mutta luotsasi pelinjohtajana Alajärven huippumenestykseen. Vuosina 1987–89 tuli kaksi kultaa ja yksi hopea. Pelaajana hän esiintyi Itä-Lännessä 13 kertaa. Hän oli Vuoden Pesäpalloilija 1978 ja voitti tehotilaston 1976–77. Hän oli pelinjohtajana kolmessa Itä-Lännessä ja hänet valittiin kolmesti Vuoden pelinjohtajaksi 1988–90.
Pelaajana Peltomäki oli Alajärven ulkokentän kuningas ja johtaja kakkospolttajan tontilla, jossa hän liikkui liberon tapaan. Hänellä oli liikkuvuuden ja pelinluvun lisäksi nopeanterävä heitto.
Sisäpelissä hän oli röyhkeä kärkimies, jonka mailatyöskentely oli arvaamatonta.
Erikoista, mutta Alajärven pelitaktiikalle kuvaavaa oli, että Peltomäen sisäpelirooli oli erittäin monipuolinen. Peltomäki löi lähes jokaisena pelaajakautenaan yli 25 juoksua, joka on hurja lukema numero ykköselle. Tämän päivän kärkimiehet lyövät yhdestä neljään juoksua.
Pelinjohtajana Peltomäki oli täydellinen vastakohta tämän päivän tarkoille roolittajille ja prosenttipelin toteuttajille. Lyöntijärjestyksessä roolit saattoivat nimittäin muuttua ottelutauolla totaalisesti, jos Ankkureiden sisäpeli ei luistanut. Matti Iivarinen pysyi aina kärkipelaajana, mutta muuten lyöntijärjestys muokattiin täysin uuteen järjestykseen. Eikä kakkosena ja kolmosena olleet kaikista nopsajalkaisimmat pelaajat. Pelaajien luottamus ja kunnioitus Peltomäkeen oli järkähtämätön.
Peltomäki oli 1970 ja 80-luvulla personallinen oman tiensä kulkija pelaajana. Samaten pelinjohtajana hän poikkesi silloisista pelitaktisista virtauksista ja näytti, että kaikkien ei tarvitse kopioida yhtä ainoaa ”oikeaa tapaa” pelatakseen voittavaa pesäpalloa. Peltomäen radikaalisuus pelinjohtajana olisi tervetullut myös tämän päivän yksitotiseen ja ennalta-arvattavaan pelikirjaan.
Peltomäki sai vuonna 2009 johtokunnan pytyn. Se tuli pitkästä ja ansiokkaasta työstä pesäpallon ja erityisesti Alajärven Ankkureiden puolesta.
***
ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.