Alexandre Lacazette on ollut jopa Cristiano Ronaldoa suurempi maalipaikkojen tuhlaaja

Alexandre Lacazette on jäänyt tällä kaudella Bukayko Sakan ja kumppaneiden jalkoihin jopa maalintekijänä.

JalkapalloValioliiga

Alexandre Lacazette on ollut jopa Cristiano Ronaldoa suurempi maalipaikkojen tuhlaaja

Alexandre Lacazette on Valioliigan tehottomin pelaaja xG-tilastoissa. Se on Jukka Röngän mukaan fakta, ei mielipide.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.3.2022 | KUVAT All Over Press

Jukka, puntaroit viikonloppuna Valioliigan ensi kauden Mestarien liigan -paikkojen jakoa ja sait hieman rapaa kahdesta asiasta – siitä, että Tottenham olisi todennäköisemmin sarjanelonen kuin Arsenal ja kritiikistä Arsenalin Alexandre Lacazettea kohtaan? Avaatko vielä näitä kiistanalaisia näkemyksiäsi?

Nämä asiat liittyvät tosiinsa sillä tavalla, että Lacazzette on suurin syy siihen, miksi pidän edelleenkin Tottenhamia hiuksenhienosti suurempana suosikkina menemään ensi kauden Mestarien liigaan kuin Arsenalia.

Vaikka tilastoissa onkin omat sudenkuoppansa, nostan esille silti yhden tilaston kysymyksen kautta: Kuka pelaaja on Valioliigassa eniten miinuksella tehtyjen maalien ja hänen maaliodotteensa vertailussa?

Kukapa muu kuin paljon kehuttu Arsenalin ranskalainen työhevonen Alexandre Lacazette, joka on tehnyt 7,0:n xG:llä vain kolme maalia eli miinusta on 4,0 maalia. Se on fakta, ei mielipide.

Ymmärrän toki, että tilastosta puuttuu Lacazetten kriittinen rooli 2-1-voittomaalissa Wolverhamptonia vastaan, mutta sitä maalia ei tuomittu aiheetta José San omaksi maaliksi. Ymmärrän myös sen, että Lacazette on antanut tällä kaudella seitsemän maalisyöttöä, mitä ei voi väheksyä.

Mutta Lacazetten tärkein tehtävä on silti maalien tekeminen. Pallon pistäminen sisään, kun paikka tulee tai vaikkei tulisikaan. Myönnän, että Lacazetten vertaamien Harry Kaneen on kaikessa mielessä kohtuutonta, mutta jokainen voi katsoa Kanen kaksi maalia maanantaina Evertonin verkkoon ja kaksi maalia plus sen paitsiomaalin Manchester Cityn verkkoon pari viikkoa sitten, ja pohtia, kuinka monesta niistä paikoista Lacazette olisi pannut pallon sisälle. Todennäköisesti ei yhdestäkään. Se on se tekijä, mikä Tottenhamilla on, mutta Arsenalilla ei.

Tietenkään ei ole Lacazetten vika, että hän pelaa Arsenalin avauksessa, mutta nyt puhutaan silti muuttujasta, joka voi ratkaista Arsenalin Mestarien liiga-paikan.

Arsenal on maalintekomielessä elänyt tähän saakka pitkälti sillä, että sen muut avainpelaajat, Emile Smith Rowe, Bukayo Saka ja Martin Ødegaard, ovat pystyneet viimeistelemään tehokkaammin kuin heidän xG:nsä edellyttäisi. Smith Rowe on FotMobin tilastojen perusteella peräti 5,3 maalia plussalla, Ødegaard 2,7 maalia ja Saka 2,4 maalia. Menemättä edes näiden veljesten muuhun pelilliseen panokseen, niin jokainen ymmärtää, että heidän onnistumisensa maalipaikoista on ollut kriittistä Arsenalin kannalta.

Tietenkin xG on teoreettista laskentaa, mutta he ovat silti tehneet yhteensä 10-11 maalia maaliodottamaa enemmän.

On myös hyvä muistaa, että tämä kausi on Lacazettella ensimmäinen Arsenalissa, jolloin hän on xG-tilastossa miinuksella.

Miten nämä Arsenalin pelaajien xG-tilastot vertautuvat Valioliigan muihin pelaajiin?

Kuten jo sanoin, Lacazzette on tässä miinustilastossa ykkönen. Kakkosena on Cristiano Ronaldo, joka on 3,6 maalia miinuksella, ja kolmantena Brentfordin Bryan Mbeumo, joka on 3,5 maalia miinuksella. Nämä ovat siis FotMobin tilastoja.

Plussatilaston ykkösenä on Manchester Cityn Kevin De Bruyne, joka on tehnyt 5,9 maalia odottamaansa enemmän. Smith Rowe on kakkonen 5,3 plusmaalillaan ennen Leicesterin Jamie Vardya, joka on plussalla 3,9 maalia. Myös Ødegaard ja Saka ovat kymmenen parhaan joukossa plussatilastossa. Tässäkin mielessä Smith Rowen, Ødegaardin ja Sakan panos Arsenalin maalintekijöinä on ollut jäätävän kova suoritus.

Mikä sitten Lacazetten kohtalo on?

Se on selvää, että Lacazetten ura Arsenalissa päättyy tähän kauteen. Hän täyttää toukokuussa 31-vuotta ja hänen sopimuksensa loppuu  kesäkuun lopussa. Pidän selvänä, että myös Lacazette itse haluaa lähteä peliajan perässä muualle. Hän ei ollut edes tämän kauden alkaessa avauksen pelaaja, mutta Pierre Emerick Aubameyangin myrskyt heittivät Lacazetten avaukseen.

Helmikuussa Arsenalin yhteydessä spekuloitiin paljon, voisiko joku korvata Lacazetten jo tällä kaudella. Valitettavasti Eddie Nketiah ei ole ratkaisu ongelmaan, eikä Mikel Arteta ilmeisesti pidä piikkipaikkaa myöskään Gabriel Martinellin optimaalisena pelipaikkana, vaikka mediatietojen mukaan hän pelasikin joissakin harjoituksissa piikissä.

Toinen esillä ollut vaihtoehto on ollut Smith Rowen majoittaminen valeysin rooliin. Arteta totesi helmikuussa itsekin, että Smith Rowe pystyisi siinä roolissa pelaamaan. Smith Rowe on kuitenkin ollut loukkaantuneena, eikä asiaa ole siksi päästy testaamaan.

Viimeinen mahdollinen vaihtoehto on Nicolas Pépé, jonka peliaika on ollut tähän asti kortilla. Hän pelasi kuitenkin erinomaisesti AFCON:issa ja oli isossa roolissa tultuaan vaihdosta tuossa aiemmin mainitsemassani Wolves-voitossa. En niinkään usko, että Pépéstä kaavailtaisiin valeysiä, mutta hänellä on kiistatta maalintekovoimaa ja 5-6 maalia loppukaudella Pépéltä voisi iso tekijä taistelussa Mestarien liiga -paikoista.