Alfa Romeo painaa jarrua, mutta Valtteri Bottaksella on uran kannalta valttikortti taskussaan

Tämä on Alfa Romeon tätä päivää.

Formula 1

Alfa Romeo painaa jarrua, mutta Valtteri Bottaksella on uran kannalta valttikortti taskussaan

Alfa Romeo on painamassa jarrua auton kehitystyön osalta. Vaikuttaako se myös Valtteri Bottaksen uran jatkumiseen formula ykkösissä?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.7.2023 | KUVAT All Over Press

Alfa Romeon synkeä tilanne tuskin parantuu enää loppukauden aikana, arvioi ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari.

Alfa Romeo toi Itävallan ja Britannian kisoihin uusia päivitysosia, mutta Mustakari epäilee, että nyt kehitystyölle pannaan loppukauden ajaksi stoppi. Se, mitä on tehty, on nyt tehty, ja siihen tyydytään.

” Alfa Romeon vetäytyminen tallin takaa tämän kauden jälkeen tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että juuri nyt resursseja auton kehitykseen ei enää ole. Budjetit muuttuvat sponsoreiden mukana ja nyt Sauberilla odotetaan Audin tuloa”, Mustakari sanoo.

”Alfa Romeo ei selvästi ole pystynyt hyödyntämään tuulitunnelikokeitaan tai muita teknisiä tietojaan resurssien puutteen vuoksi. Prosessipalikat eivät loksahtele paikoilleen, kun ruutia työhön ei ole. Paketti on huono ja sillä jäädään nyt muista jälkeen.”

”Alfa Romeo taistelee nyt valmistajien sarjassa lähinnä toiseksi viimeisestä sijasta AlphaTauria vastaan. Ja vaikka piste-eroa on nyt seitsemän pinnaa, voi AlphaTauri vielä loppukaudella yllättää talliin siirtyneen Daniel Ricciardon iskukyvyllä.”

Muutenkin tunnelma Alfa Romeon leirissä synkkenee kovaa vauhtia. Valtteri Bottas myönsi viime viikolla, että talli jää asetetuista tavoitteista tällä kaudella.

Myös Bottaksen oma tulevaisuus on hämärän peitossa. Hänellä on yksi kausi sopimusta jäljellä, eikä Bottas ole vielä neuvotellut uudesta sopimuksesta.

”Valtterilla  ei ole mikään kiire neuvotella, vaikka niin mielellämme kuulisimme jo jatkouutisia. Hän neuvottelee sopimuksensa itse, joten kun tallin sisältä tulee merkkejä, että on aika neuvotella, Valtteri varmasti tekee niin. Jos merkkejä ei ala tulla toivotussa ajassa, kertoo se, että on aika katsella ympärillekin, jos mielii jatkaa F1-uraansa. Bottaksen tulevaisuus on aika pitkälti siis omissa käsissä.”

2026 on suuri muutosvuosi F1-sarjassa, kun urheilulliset, tekniset ja taloudelliset säädökset muuttuvat. Mustakarin mukaan tämä saattaa olla Bottakselle myös mahdollisuus.

”Aina kun formula ykkösissä on koettu suuria mullistuksia, kokeneet kuskit ovat olleet valttia. Kun autoihin on tehty isoja muutoksia, kokemuksesta on hyötyä. Kokemattomat kuskit voivat olla epävarmoja ja tuottaa lisätuskaa.”

”Näen, että tässä on Valtterin valttikortti uran jatkon kannalta. Hän on näyttänyt kyntensä aiemmin Mercedeksellä ja osaamista on. Toki tällä kaudella olisi silti hyvä saada edes joitain kohtuullisia tuloksia tilastoihin, jotta mainetta ei tarvitse vain menneiden vuosien tuloksilla hehkuttaa.”

”Vaikka Valtteri saattaa vaikuttaa tällä hetkellä hieman ukkoutuneelta, on hän vakuuttanut jo useasti viime aikoina, että ajohaluja piisaa vielä pitkään. Olisihan se hienoa, että F1-sarjassa olisi edes yksi suomalaiskuljettaja jatkossakin.”

Mustakarin mukaan Unkarissa yksi asia on varmaa Bottaksen kannalta.

”Huonommin Valtterilla ei voi Unkarissa mennä kuin viime vuonna, sillä hän keskeytti ja jäi viimeiseksi. Valtteri parantaa ja jopa tuntuvasti, sillä Hungaroringin rata on hidas eikä aerodynamiikalla ole niin suurta roolia. Se parantaa Valtterin mahdollisuuksia ja hän voi taistella jopa MM-pisteistä”, Mustakari ennakoi.