Olli Jokisen rekrytointi kertoo Mikkelin Jukurien urheilullisesta tuhosta

JääkiekkoLiiga

Olli Jokisen rekrytointi kertoo Mikkelin Jukurien urheilullisesta tuhosta

Mikkeliläinen jääkiekkoprojekti on menossa kovaa ojasta allikkoon. Jukurit palkkasi nimen ja heittää kolikkoa

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 15.2.2021 | KUVAT All Over Press

Keskustelu suomalaisen jääkiekkoilun lippulaivan Liigan ympärillä sai aivan uudenlaista kuhinaa, kun Mikkelin Jukurit rekrytoi ensi kaudeksi valmentajakseen entisen NHL-pelaajan Olli Jokisen.

Ehkä tämä keskustelukin on osaltaan alleviivannut Liigan tämän hetken urheilullista kiinnostavuutta, kun ensi kauden valmentajarekrytointi on puheenaihe numero yksi.

Joka tapauksessa Jokisen pestaaminen on hyvin mielenkiintoinen veto Jukureilta. Ja kieltämättä erilainen. Jokinen on pelaajauransa päätyttyä valmentanut Floridassa junioriakatemiassa.

Peliuransa aikana hän keräsi oppia NHL-pelistä ja NHL-valmentajilta. Tällaisen taustan ja pelikulttuurin omaavaa valmentajaa ei ole Liigassa viime vuosina ollut.

Kestävää kehitystä

Jukurit operoi Liigassa hyvin pienillä resursseilla, ja näin myös jatkunee ellei omistajien taholta projektiin ahdeta lisää rahaa. Jukureilla on pieni halli, pieni yleisökeskiarvo ja hyvin rajallinen markkina-alue.

Marko Kauppinen, nykyinen päävalmentaja, on pitänyt Jukurit kiinni urheilullisessa uskottavuudessa organisoimalla pelin. Ja tekemällä sen hyvin.

Kauppinen jättää tämän kauden jälkeen Jukurit ja siirtyy alle 16-vuotiaiden maajoukkueen valmentajaksi.

Tuore valmentajarekrytointi sen sijaan kertoo valitettavaa kuvaa siitä, että Jukurit on ajatutumassa urheilulliseen allikkoon. Nimi painoi enemmän kuin varsinainen jääkiekko-osaaminen.

Jukurien kehityspäällikkö Mikko Hakkarainen kehui vuolaasti MTV:lle, että Jokinen sopii Jukurien arvoihin ja strategiaan. Niitä hän ei kuitenkaan avannut sen enempää.

Eli keksitäänkö ne tässä nyt lennossa niin, että ne vastaavat sitä, mitä Jokinen tuo? Vai haudataan koko idea?

Samassa haastattelussa Hakkarainen puhuu kestävästä kehityksestä. Miten se liittyy tähän?

Viestinnällinen ulosanti rekrytoinnin yhteydessä on ollut amatöörimäistä, koska Jokisen palkkaaminen on vain Jokisen palkkaaminen. Jukureilla ei ole strategiaa, ei ole arvoja, ei ole urheilun visiota. Jokinen on brändirekrytointi, jolla saadaan huomiota. Ehkä jokunen katsoja lisää ensi syksynä.

Termejä ja fraaseja

Keltanokka Jokinen heitetään alasti avantoon. Jokisella on toiminut akatemiavalmentajana toisella puolella maapalloa, mutta on aivan eri toimia Suomessa ammattilaissarjassa, jossa joukkueesta pitäisi repiä maksimi irti joka ilta.

 Jukurit ja Jokinen aloittivat saman tien pelitapabrändäyksen. Jukurit tulisi pelaamaan ”modernia” ja ”aktiivista” jääkiekkoa. Onpa omaperäistä!

Iltalehden haastattelussa Jokinen kuvaa pelifilosofiaansa, että peliin ”pitää tulla rytmityksiä ja viivelähtöjä.”

”Se on reagointipeliä, tilanteet pitää kyetä tunnistamaan, siten se näyttää organisoidulta,” hän jatkaa.

Eli Jokinen on opetellut liudan termejä ja fraaseja, joita hän laittaa peräkkäin epämääräisessä järjestyksessä ja yrittää kuulostaa hyvältä. Haastattelu sisältää muutenkin lähinnä ulkoaopeteltuja latteuksia valmentamisesta. Jukurien toimiston suuntaan tuo näemmä kuulostaa hyvältä.

Onko pohdittu, mitkä ovat Jokisen ansiot Floridassa? Onko Jukurien toimistolta käyty paikan päällä katsomassa hänen toimintaansa? Onko Jokinen esitellyt pelimallinsa ja strategian siihen, miten Jukurit kuroo materiaalieroaan umpeen Liigassa?

Päävalmentaja on jääkiekkoseuran tärkein kulmakivi urheilullisesta näkökulmasta. Päävalmentajan rekrytointia ei voi tehdä mielikuvien, toiveiden ja uskomusten varassa, ellei halua heittää kolikkoa. Jokisen kohdalla heitetään kolikkoa.