Formula 1

Alfa Romeo teki kovan ratkaisun ensi kautta koskien – heijastuu suoraan Valtteri Bottakseen

Alfa Romeo on päättänyt rakentaa ensi kaudeksi kokonaan uuden auton. Erkki Mustakari pitää ratkaisua ymmärrettävänä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.11.2023 | KUVAT Alfa Romeo Media

Alfa Romeon nimen ensi kaudella kyydistä pudottava Sauber-talli on jo ilmoittanut, että se haluaa suunnitella ensi kaudelle täysin uuden auton, eikä käytä evoluutiomallia tämän kauden menopelistä.

Alfa Romeo on tällä kaudella ollut täysi floppi. Autolla ei ole pystytty kisaamaan kunnolla edes jämäpisteistä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei ole yllättänyt, että kehitteillä on jotain uutta, sillä Alfa ei ole lunastanut mitään odotuksia tällä kaudella.

”Tallin uusi tekninen johtaja James Key on arvostettu ja kokenut osaaja tehtävässään, ja hän on nyt tullut tutkimuksissaan siihen johtopäätökseen, ettei tämän kauden autoa kannata kehittää edelleen. Tallin johto on tehnyt Keyn kanssa todellisen syväanalyysin auton tilanteesta jo tässä syksyllä. Asia on ollut ykkösprioriteetti, sillä Key aloitti tehtävässään syyskuussa”, Mustakari selvittää.

”Autojen suunnittelu on hyvin kallista puuhaa ja nyt sitä tehdään nopealla aikataululla. Uskon, että autojätti Audi on jo mukana Sauberin ensi kauden kehityssuunnitelmissa, ja satsaa rahaa ja eforttia, jotta edistystä tapahtuu.”

”Saattaa silti olla, että Sauber ottaa rinnalle vielä jonkun muun nimisponsorin tuomaan ekstradollareita tulevalla kaudella. Ainakin neuvonpitoja sellaisesta käydään varmasti. Suunnittelu- ja kehitystyöhön palaa kovasti fyrkkaa.”

Mustakarin mukaan näin nopealla aikataululla rakennettavan uuden auton suorituskykyyn liittyy ymmärrettävästi kysymysmerkkejä. Ne heijastuvat myös Valtteri Bottaksen kauteen.

”Valtterilla on joka tapauksessa ensi kaudella edessä erittäin mielenkiintoinen kausi. Ei vain tallin menestyspaineiden, vaan yhä myös oman itsensä kannalta. Ensi kausi on suomalaisässälle hyvin tärkeä näyttöpaikka, koska hän näillä näkymin neuvottelee sen aikana uransa jatkosta formula ykkösissä. Tämä kausi on kaatanut hänelle vain jäitä niskaan sopimusneuvotteluja ajatellen.”

Audi on tulossa täydellä ryminällä F1-sarjaan kaudella 2026.

”Sillä on kaksi kautta aikaa testata ja miettiä Sauberin auton kehityskaarta. Jokainen kisa tulee Sauberilla olemaan ensi kaudella myös testaus tulevasta. Lisäksi moottorisäännöt muuttuvat 2026 ja Audi painaa töitä uuden F1-moottorinsa kimpussa resursseja säästämättä.”

Sauber-tallin pomo Alessandro Alunni Bravi ei ole syyttänyt kuljettajakaksikkoaan tämän kauden kurjista tuloksista.

”Alunni Bravi on toistanut useaan otteeseen, että hänen mielestään homma ei ole hitsannut tällä jättipettymyskaudella kuskeista, vaan autosta. Meille Suomessa Valtterin kausi on tietysti ollut megapettymys olivat syyt sitten mitkä hyvänsä.”

”Näkisin, että ensi kaudella häneltä vaaditaan paljon myös osaamista auton kehittäjänä. Hänestä halutaan varmasti puristaa ihan kaikki tietotaito Sauberin ja Audin käyttöön”, Mustakari sanoo.