”Amerikan Ferrari” tavoittelee paikkaa kuninkuusluokassa – taustalla todellinen autojätti

Michael Andretti viihtyi F1-varikolla lokakuussa Austinissa.

Formula 1

”Amerikan Ferrari” tavoittelee paikkaa kuninkuusluokassa – taustalla todellinen autojätti

Erkki Mustakari toivottaisi Michael Andrettin ja Cadillacin tervetulleeksi MM-sarjaan, mutta neuvoteltavaa riittää vielä pitkäksi aikaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.1.2023 | KUVAT All Over Press

F1-piireihin tuli sähinää, kun Michael Andretti ilmoitti viime viikolla aloittavansa yhteistyön autojätti General Motorsin ja sen arvoautomerkki Cadillacin kanssa. Tavoitteena on F1-tallin perustaminen.

IndyCarissa ja Formula E:ssä menestyksekkäästi toimiva Andretti, on jo useasti yrittänyt eri tavoin liittyä mukaan F1-sarjaan, mutta on aina joutunut kovaan vastatuuleen.

Äärimmäisen sinnikkäällä jenkillä on ollut monia taktiikoita. Hän yritti esimerkiksi ostaa Sauber-tallin. Ei onnistunut. Hän ajatteli myös perustaa oman yksityistallin. Ei auttanut. Sitten hän seurasi saamaansa F1-sisäpiirin neuvoa ja hankki ison automerkin kylkeensä. Ja vielä nytkin muissa talleissa nuristaan. ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari tietää hyvin mistä on kyse.

”F1:ssä kaikki liittyy aina ja ikuisesti rahaan. F1-oikeudet omistava organisaatio jakaa määrärahaa talleille jokaisen kauden valmistajien sarjan tulosten mukaan. Jos mukaan tulee uusi talli, jaetut määrärahat tietysti pienenevät per talli”, Mustakari avaa.

”Erityisesti keskikastin tallit ja pienet tallit ovat allergisia uusille tulokkaille.”

Autosarjassa on kuitenkin määritelty uusille tulokkaille 200 miljoonan dollarin pääsymaksu.

”Sen ei nähdä välttämättä kattavan menetettävää osuutta. Viime aikoina onkin väläytelty, että käyttöön voitaisiin ottaa jääkiekon NHL:n käytännön kaltainen sarjan laajennusmaksu. Seattle Kraken maksoi liittymisestään sarjaan suolaiset 650 miljoonaa dollaria.”

Andrettia arvostetaan kovasti Amerikassa. Kaikki amerikkalaiset moottoriniilot tuntevat Andrettin nimen. Mario ja poikansa Michael ovat molemmat myös ajaneet urallaan F1-sarjaa.

”Voisi melkein sanoa, että Andretti on Amerikassa sama kuin Ferrari on Euroopassa. Kaikki tuntevat nimen ja se liitetään vahvasti autourheiluun. Ei siis ihme, että arvokas Cadillac-brändi innostui yhteistyöstä.”

”F1:ssä on jo yksi amerikkalaistalli Haas, mutta kyllä Andrettin talli yhdessä GM:n kanssa olisi katsojien arvoasteikolla jotain ihan muuta.”

Andrettin F1-tallin suunnitelmissa on moottorisopimus Renaultin kanssa Cadillacista huolimatta.

”Se moottori saisi nopeasti uuden nimen. Monet muutkin tallit ovat antaneet asiakasmoottoreilleen muita nimiä. Mieleen tulevat ensimmäisenä Alfa Romeo ja Tag Heuer.”

”Itse toivottaisin Andrettin ja Cadillacin tervetulleiksi sarjaan, mutta rahaan tämä voi kaatua. Liittymisestä päättävillä tahoilla riittää paljon neuvoteltavaa. Eikä uuden tallin pystyttäminen onnistu yön yli sekään. Andrettin talli ei virittele autojaan F1-lähtövarikolla vielä alkavalla kaudella, eikä todennäköisesti vielä sitä seuraavallakaan.”