Antonio Conte ei tee Tottenhamista liigamestaria – ja siihen on yksi syy ylitse muiden

Antonio Conte on Tottenhamin uusi manageri.

JalkapalloValioliiga

Antonio Conte ei tee Tottenhamista liigamestaria – ja siihen on yksi syy ylitse muiden

Antonio Conte on kovan paikan edessä, jos hän aikoo tehdä Tottenhamista liigamestarin. Jukka Röngän mukaan aika ei siihen riitä.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 2.11.2021

Tottenham nimitti tiistaina Antonio Conten uudeksi managerikseen kesään 2023 ulottuvulla sopimuksella. Jukka, kovan luokan kaappaus Spursilta?

Aivan äärimmäisen kovan. Conte on yksi jalkapallomaailman kovimmista tuloksentekijöistä, mistä päällimmäisenä kertovat kolme Serie A:n mestaruutta Juventuksessa, Valioliigan mestaruus Chelseassa ja Interin luotsaaminen viime kaudella Serie A:n mestariksi yhdentoista vuoden tauon jälkeen.

Conte on Tottenhamin historian kovin valmentajarekrytointi. Toki José Mourinho oli nimenä samaa kaliiperia, mutta Mourinhon parasta ennen päivämäärä oli jo mennyt. Conte on sen sijaan täysissä voimissaan, mitä kuvaa hyvin juuri tuo viime kauden Interin scudetto.

Nappaa tästä LeoVegasin korotettu erikoiskerroin ja uusille pelaajille jopa 100 euron ilmaisveto! 

Millaisen managerin Tottenham saa?

Erittäin vaativan, mutta samalla myös erittäin raskaan managerin, jolle kompromissien tekeminen on tuntematon käsite. Conte vaatii pelaajilta 100-prosenttista asennetta ja sitoutumista kaikessa tekemisessä niin harjoituskentällä kuin otteluissa, ja jos se ei jollekin sovi, Conte on silloin ratkaisuissaan armoton.

Conte on peluuttanut joukkueitaan valtaosin 3-5-2-muodossa, joka esimerkiksi Interissä oli lähempänä 3-1-4-2-muotoa. Puolustusvaiheen aikana muoto muuttuu 5-3-2:ksi.

Jos Conten jalkapallon laittaa isompaan raamiin, se perustuu vastaiskuvoittoisuuteen – siihen, että joukkue puolustaa kurinalaisesti ja karttaa riskejä, ja sitten kun mennään, sitten mennään. Inter prässäsi Conten aikana tosi korkealta, maalipotkuja ja silloin, kun pallo oli vastustajan puolustuskolmanneksella.

Vastaiskuihin perustuvaa jalkapalloa pidetään usein jotenkin negatiivisena tai vanhanaikaisena, mutta Conten jalkapallo on parhaimmillaan myös viihdyttävää – ja totta kai äärimmäisen tehokasta, mikä näkyi viime kaudella Interin numeroissa. Inter teki Serie A:ssa toiseksi eniten maaleja – 2,33 maalia per ottelu – ja päästi vähiten maaleja – 0,92 maalia per ottelu.

Tärkein arvo Conten jalkapallossa on kuitenkin voittaminen. Se tulee olemaan myös Tottenhamissa tärkein arvo. Puheenjohtaja Daniel Levy toitotti viime kesänä, että Tottenham palkkaisi managerin, joka peluuttaa Spursin dna:n mukaista vapaasti soljuvaa hyökkäävää jalkapalloa. Sitä Conten jalkapallo ei ole, mutta se on tällä hetkellä Tottenhamille ja sen kannattajille toissijainen asia.

Conte on tottunut voittamaan liigamestaruuksia. Tekeekö hän myös Tottenhamista liigamestarin?

Jos Conte tekee Tottenhamista liigamestarin, se on hänen ylivoimaisesti kovin saavutuksensa urallaan.

Kilpailu Valioliigan kärjessä on tällä hetkellä kovempaa kuin missään muussa sarjassa maailmassa ja Tottenhamin lähtötilanne on täysin erilainen kuin Juventuksella, Chelsealla ja Interillä. Tottenham on tällä hetkellä kaukana Liverpoolin, Manchester Cityn ja Chelsean tasolta ja yksistään jo sen tason saavuttaminen on kovan työn takana. Tietenkään kukaan ei osaa varmuudella sanoa, mikä tilanne on ensi kaudella tai kahden-kolmen kauden päästä, mutta on paljon mahdollista, että samaan aikaan, kun Tottenham yrittää kuroa kärkiseurojen etumatkaa kiinni, maali juoksee kovalla vauhdilla itsekin koko ajan eteenpäin.

Conten kannalta avainkysymys Tottenhamissa on, miten paljon hän saa rahaa käyttöönsä vahvistaa ja muokata joukkuetta. Sotakassan pitäisi olla pelaajamyynnit mukaan lukien luokkaa 250-300 miljoonaa puntaa, jotta tästä nykyisestä ryhmästä saataisiin joukkue, joka voisi taistella liigamestaruudesta.

Kolmas iso ja itse asiassa ratkaisevin kysymys on se, miten pitkä Conten ajasta Tottenhamissa tulee. Nyt siellä on vastakkain jalkapallomaailman kenties ehdottomin jäärä ja Valioliigan uppiniskaisin puheenjohtaja. Conte ei vaadi äärimmäisiä asioita vain pelaajilta. Hän vaatii äärimmäisiä asioita myös seuralta – ja jos seura ei toimi siten, kuten hän haluaa, hän kävelee ovesta ulos saman tien.

Siksi olen täysin vakuuttunut, että Conte ei ehdi voittaa Tottenhamissa mitään suurta ennen kuin tämä avioliitto päättyy siihen, että Conte paiskaa oven takanaan kiinni ja palaa Italiaan. Eikä me puhuta mistään pitkästä ajasta. Korkeinta puolestatoista tai kahdesta ja puolesta vuodesta, ehkä jopa lyhyemmästäkin ajasta. Mitään ikuista liittoa tästä ei tule, se on satavarmaa.

Millaisia muutoksia Tottenhamin joukkueeseen tulee?

Jos kysymystä lähestyy Conten jalkapallon kautta, niin kenties tärkein pelaaja hänen palapelissään on keskikentän keskimmäinen pelaaja. Tämä pelaaja pelaa lähtökohtaisesti alimpana pelaajana puolustavassa roolissa, mutta hyökkäysvaiheen aikana hänestä tulee pääpelintekijä. Interissä tällä paikalla pelasi Marcelo Brozović, joka oli Conten ehdoton luottosoturi. Siksi on ymmärrettävää, että Brozovićin nimi on nostettu saman tien esille yhtenä Conten mahdollisista ensimmäisistä hankinnoista Tottenhamissa.

Muut avainpaikat Conten palapelissä ovat toppariosasto ja kärkipari. Conten 3-5-2:ssa wing-backien on pystyttävä pelaamaan molempiin suuntiin, jolloin perinteisillä laitureilla ei ole juurikaan roolia, ellei Conte pidä heitä riittävän hyvinä puolustusvaiheen aikana tai näe heille muuta roolia. Toppariosastolle Conte varmasti pyrkii hankkimaan lisää rautaa ja kokemusta, mutta uskoisin, että Sergio Reguilón ja Emerson Royal saavat pitää paikkansa wing-backeina.

Ja sitten on tietenkin se kysymyksistä suurin – mitä Conte tekee Harry Kanelle?

Ensimmäinen iso kysymys on, näkeekö Conte Kanen oman imperiuminsa yhtenä kulmakivenä vai pelaajana, jonka myynnillä voidaan rakentaa uutta imperiumia. Mediassa on väitetty, että Fiorentina olisi jo neuvotellut Tottenhamin kanssa Dušan Vlahovićin siirrosta Lontooseen. Jos Vlahović tulisi Spursiin, silloin Conte myisi hänen altaan joko Kanen tai Son Heung-min ja käyttäisi heistä saatavat rahat joukkueen joukkueen muokkaamiseen.

Myisikö Conte Kanen vai Sonin, riippuu sotakassasta.  Vlahović-Kane olisi järkyttävä ja hieman samankaltainen kärkipari kuin Romelu Lukaku ja Lautaro Martínez viime kaudella Interissä, mutta Kanen ja Sonin myyntihinnassa on helposti 40-50 miljoonan punnan ero, joten katsotaan nyt. Varmasti Conte käy saman tien keskustelun Kanen kanssa ja ratkaisee sen jälkeen, mitä hän Kanelle tekee. Ainoa, mikä sen neuvottelun lopputuloksen suhteen on varmaa, on, että se on joko tai.

Joka tapauksessa hyvä nyrkkisääntö on, että kahden vuoden päästä uuden managerin joukkueessa pelaa enää kaksi tai kolme pelaajaa vanhasta avauksesta. Siksi Tottenhamissa alkaa ovi vuorenvarmasti käydä molempiin suuntiin.

Ja lopulta myös se ovi, josta Conte tulee ja lähtee stadionilta.