Vaatimustaso palaa Jyväskylään – pelaajia on vielä kahdessa eri kerroksessa

Joakim Kemelliltä tullaan vaatimaan paljon Jukka Rautakorven johtamassa joukkueessa.

JääkiekkoLiiga

Vaatimustaso palaa Jyväskylään – pelaajia on vielä kahdessa eri kerroksessa

Kaksi edellistä kautta Liigan pohjamudissa riitti JYPille. Nyt joukkueeseen on satsattu ja valmennukseen hankittu uskottavuutta. Täysin ongelmaton ei tämäkään projekti kuitenkaan ole.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 4.9.2022 | KUVAT Vesa Pöppönen / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: JYP Jyväskylä

Joukkueen materiaali

JYPin maalivahtiosasto on kaksijakoinen. Seuran oma kasvatti Eetu Laurikainen palaa HPK:ssa vietettyjen laadukkaiden kausien jälkeen takaisin Jyväskylään. Hänen tasoonsa ykkösmaalivahtina voi luottaa. Kakkostorjujan paikka voi olla JYPissä vielä avoin, kun Niko Parkkisen tilastot KeuPasta eivät ole täyttä timanttia ja vasta 18-vuotias lahjakas Topias Leinonen on vielä täysi raakile.

Puolustuspäähän JYP saa yhden koko Liigan mielenkiintoisimmista paluumuuttajista. Sami Niku on 25-vuotiaana loistavassa pelimiehen iässä ja nyt uralle haetaan kasvattajaseurasta uutta nostetta, kun vastuuta NHL:ssä ei ole tullut vielä halutulla tavalla. Niku erottuu jäällä takatukkansa lisäksi kiekollisella osaamisellaan ja luistelullaan. Jukka Rautakorpi lienee oikea valmentaja hänelle, kun kokonaisvaltaista pelaamista lähdetään terävöittämään entisestään.

Josh Teves tuo kokemusta AHL:stä JYPin muuten todella nuoreen puolustuspäähän. Tshekin maajoukkuepuolustajan Jan Scotkan menetys kirpaisee joukkuetta pakkipäässä lähtijöistä eniten.

JYP on hankkinut hyökkäysosastolleen laatua. Keskikaistan kärkeen kaavaillaan kokenutta Suomeen asettunutta KHL-jyrää Geoff Plattia. Kyle Platzer tulee antamaan taustatukea Tapparasta.

Juuso Puustinen laituriosastolle on kovan profiilin hankinta, vaikka viime kausi SHL:ssä oli rikkonainen. Eikä lähtijöiden listallakaan ole nimiä, jotka merkittävästi olisivat JYPin iskukykyä heikentäneet. Ne pelaajat, jotka JYP tarvitsi, jäivät myös seuraan isolla prosentilla.

Joakim Kemell on ison suurennuslasin alla tulevalla kaudella. Ykköskierroksen NHL-varauksen viime kauden alku oli hurja, mutta syyskaudella tulleen loukkaantumisen jälkeen oli vaikeaa. Maalintekijän ruuti oli märkää ja pieni väsymyskin paistoi.

Rautakorven alaisuudessa saattaisi kuvitella, että Kemellin suoritus ei jäisi ainakaan fysiikasta kiinni.

Valmennus

Rautakorven ja apuvalmentaja Ville Niemisen valmennustiimistä ei vaatimustasoa puutu. Menestymään tottunut kokenut Rautakorpi on valintana JYPiltä osoitus siitä, että kyntämiseen on kyllästytty toden teolla.

Joukkueen kokoonpanossa näkyy myös Rautakorven kädenjälki. Kokenut valmentaja on tunnettu siitä, ettei hän pidä kynttilää vakan alla, jos hän kokee, että joukkue kaipaa vahvistusta. Euroja saattaa palaa vielä kauden aikanakin.

Nieminen saa uuden mahdollisuuden valmentajana Pelicansissa ja Malmössä tapahtuneiden pettymysten jälkeen. Rautakorpi on Tappara-taustaisena yksi hänen valmentajaesikuvistaan, joten nöyryys varmasti riittää apuvalmentajapestiin tässä vaiheessa uraa.

Uudessa komennossa JYP tuskin tinkii perusasioista. Puolustuspeli on ensimmäisenä tilkintälistalla. JYP palannee juurilleen joukkueena, jota vastaan on todella inhottava pelata.

Odotukset ja realismi

Moni asia on JYPissä paremmin kuin aiemmilla kausilla. Rautakorven ja Niemisen projekti on kuitenkin vasta alussa, eikä joukkue ole vielä sellainen, jolla voidaan tavoitella suurta menestystä.

JYP on seura, jonka liigajoukkueeseen on aiempina vuosina päässyt junioripelaajia liian ohuin perustein. Rautakorven joukkueessa on yhä pelaajia, jotka eivät välttämättä ole oikeita palasia, kun ottaa huomioon valmennuksen asettaman vaatimustason.

Tämän joukkueen pelit voivat hyvinkin jatkua runkosarjan jälkeen, mutta kovin pitää kevättä lienee vielä liian aikaista odottaa.

Arvio

JYP palauttaa Jyväskylään pudotuspelit. Kuusi parasta seuraa ovat kuitenkin selkeästi JYPin etupuolella. Sijoitus asettuu välille 7–10.

Juttua muokattu: Kyle Platzer siirtyy Tapparasta, eikä KooKoosta.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Seitsemäntenä vuorossa on JYP Jyväskylästä.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport