Antony on lahjakas pelaaja, mutta 100 miljoonaa euroa hänestä on raskas ylihinta

Antonyn siirrosta Manchester Unitediin puuttuu enää viralliset leimat.

JalkapalloValioliiga

Antony on lahjakas pelaaja, mutta 100 miljoonaa euroa hänestä on raskas ylihinta

Manchester United ja Ajax ovat päässeet sopimukseen Antonyn 100 miljoonan euron siirrosta. Jukka Röngän mukaan United maksaa raskaan ylihinnan brassista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.8.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän suuri siirtouutinen Englannissa on Ajaxin laitahyökkääjän Antonyn 100 miljoonan euron suuruisen siirron ”epävirallinen” varmistuminen Manchester Unitediin. Jukka, kova summa – onko ylihintaa?

On ja raskaasti tämän kesän hinnoilla, mutta Manchester United oli jälleen tutussa tilanteessa, jossa joko oli jätettävä tai otettava – ja Manchester United päätti ottaa.

Unitedin kannalta kysymys ei ollut vain hyvän pelaajan ostamisesta, vaan uskottavuudesta niin muiden maailmanluokan pelaajien silmissä kuin Unitedin kannattajien silmissä. Huippujalkapallosta on tullut eräänlaista hollywoodimaista viihdettä, jossa oleellista ei ole aina se, miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät.

Kannattajat huutavat suuria nimiä ja yksi mittari määritellä suuri nimi on pelaajan siirtosumma. Ja nyt Unitedin kannattajat saavat sitä, mitä he ovat rukoilleen. Huippukalliin hankinnan. Kaikki siis hyvin ja aurinko paistaa.

Millaisen pelaajan United saa?

Potentiaaliltaan ilman muuta erittäin lahjakkaan pelaajan. Antony on 22-vuotias, 174-senttinen huippunopea ja umpivasenjalkainen laituri, joka pelaa oikealla laidalla ja leikkaa sieltä sisälle ja hakee vasemmalleen vetopaikkaa tai vastaavasti syöttöpaikkaa. Etenkin hänen lähtönopeutensa on räjähtävä ja hänelle on kehittymässä myös hyvä silmä puolustuksia avaaville syötöille.

Toki Ajaxissa pelaaminen on meriitti, mutta nostaisin vielä kovemmaksi meriitiksi sen, että hän on pelannut kahden viimeisen vuoden aikana myös yhdeksän kertaa Brasilian maajoukkueessa ja vahva ehdokas Brasilian MM-miehistöön.

Antonyn tilastot eivät sinällään ole mitään mieltä murskaavia, kun ajatellaan, että hän on pelannut Hollannin Eredivisienissä. Esimerkiksi viime kaudella, jolloin Ajax voitti mestaruuden, Antony teki vain kahdeksan maalia ja antoi vain neljä maalisyöttöä. Hän laukoi keskimäärin reilut neljä kertaa ottelussa, mutta vain kerran maalia kohti.

Toissa kaudella, joka oli hänen avauskautensa São Paulosta Ajaxiin tulon jälkeen, tilastot olivat aavistuksen parempia, sillä Antony teki yhdeksän maalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä.

6.75 for Nottingham to beat Tottenham – and boosted odds for Barcelona and Real Madrid at LeoVegas!

Toki Manchester Unitedissa hänen pääsee pelaamaan parempien pelaajien ympäröimänä, mutta vastaavasti Valioliigan vaatimustaso verrattuna Eredivisieniin on täysin eri luokkaa.

Olen ollut alusta pitäen skeptinen sen suhteen, kannattaako Manchester Unitedista alkaa rakentaa uutta Ajaxia. 90-luvulla siinä olisi ollut logiikkaa, mutta Ajaxin suuruuden vuosista on jo neljännes vuosisata. Donny van de Beek on hyvä esimerkki, että hyppäys nykypäivän Ajaxista nykypäivän Valioliigaan ei ole helppo.

Sanoit, että Antonyn siirto lisää Manchester Unitedin uskottavuutta myös muiden maailmanluokan pelaajien silmissä. Vieläkö se ehtii vaikuttaa tämän siirtoikkunan aikana?

Ehtii, sillä ikkunahan sulkeutuu vasta syyskuun 1. päivänä kello 23 paikallista aikaa. Aikaa on siis riittävästi.

Itse seuraisin Unitedin kannattajana erityisen suurella mielenkiinnolla Frenkie De Jongin siirtosaagaa. Barcelona on edelleen halukas myymään De Jongin ja vaikka myös Liverpool on viime päivinä linkattu hollantilaiseen, en sulkisi vielä ovea siltäkään vaihtoehdolta, että De Jong siirtyisi kaiken sirkustelun jälkeen sittenkin Old Traffordille. Manchester Unitedilla on rahaa maksaa Barcelonan vaatima 70-80 miljoonan punnalla siirtosumma ja De Jongille heittämällä 300 000 – 350 000 punnan viikkopalkkaa.

Mestarien liigaa United ei voi tarjota De Jongille, mutta unelman, rahaa ja joukkueen avainpelaajan roolin se voi tarjota entisen valmentajansa Darwin Nunezalaisuudessa.