Areenan kytkeminen Jokereiden pelastamiseen on kunnianhimoinen, mutta kallis ajatus

JääkiekkoLiiga

Areenan kytkeminen Jokereiden pelastamiseen on kunnianhimoinen, mutta kallis ajatus

Hjallis Harkimo selvittää kulisseissa, löytyykö Jokereille ja samalla myös entiselle Hartwall Areenalle pelastajaa. Haaste on kova.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.3.2022 | KUVAT All Over Press

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on suistanut Jokereiden tulevaisuuden arvaamattomille urille. Synkeimmissä arvioissa on pelätty koko Jokereiden tarun päättymistä ja jopa positiivisissakin ennusteissa on ollut tummanpuhuva sävy.

Viimeisten viikkojen aikana on käynyt selväksi, että harva haluaa Jokereiden tarun päättyvän. Jopa Jokereiden lähdöstä KHL:ään sydänjuuriaan myöten suuttuneet liigaseurat haluaisivat nähdä Jokereiden tuttujen värien palaavan Liiga-jäille.

Asiassa on kuitenkin yksi iso mutta: Halu ja tahto eivät tässä kohtaa riitä.

Tarvitaan myös tekoja ja rahaa.

***

Jokereiden pelastamiseksi on viritelty erilaisia skenaarioita. Asiasta on puhuttu useammassa kahvipöydässä ja kabinetissa.

Yksi mielenkiintoisimmista ja samalla vakavimmin otettavista hankkeista tulee tutusta osoitteesta: Hjallis Harkimo on jo jonkin aikaa selvittänyt ja tunnustellut maaperää sille, voisiko Jokereiden taakse löytyä sellaisia tahoja, jotka voisivat ottaa Jokereiden edustusjoukkueen pyörittämisen vastuulleen ja hankkia jopa entisen Hartwall Areenan omistukseensa.

Jokereiden omistuksen ja Areenan omistuksen ei tarvitse olla samassa salkussa, mutta ajatus siitä, että Jokerit palaisi 26 vuoden jälkeen takaisin Nordenskiöldinkadulle ei houkuta – ainakaan ensimmäisenä ajatuksena.

Hartwall Areenan kytkeminen hankkeeseen on siksi ymmärrettävä, mutta se tuo valtavan ja vaarallisen kalliin lisähaasteen: Miten paljon Areenan ostaminen maksaisi, mistä rahat sen ostamiseen löytyisivät ja onko halli ylipäätään myytävänä?

Kun Hjallis Harkimo myi vuonna 2013 Hartwall Areenan Gennadi Timtšenkolle, Arkadi Rotenbergille ja Boris Rotenbergille, kauppahinnaksi arvioitiin 35 miljoonaa euroa. Jos halli myytäisiin normaalioloissa, suuruusluokka olisi tuossa. Puhuttaisiin kymmenistä miljoonista euroista.

Kukaan ei tiedä kuitenkaan varmuudella, millä hinnalla halli voisi nyt vaihtaa omistajaa ja miten kauppa teknisesti voitaisiin edes toteuttaa. Ison-Britannian hallitus antoi poikkeusluvan Chelsean – ja sen mukana myös sen stadionin – myymiselle, vaikka Chelsean omistaja Roman Abramovitš onkin lännen pakotelistalla. Kaupan ehtoina on, että myynnistä saadut rahat annetaan joko Britannian hallituksen hyväksymille hyväntekeväisyysjärjestöille tai ne jäädytetään odottamaan toisenlaista tulevaisuutta pankkitilille.

Sama malli voisi ainakin teoriassa toimia myös Areenan tapauksessa, jos venäläisomistajat ovat siihen valmiit.

***

Toinen kysymys on urheilullinen puoli. Sekin vaatisi taakseen tekijöitä ja rahaa.

Liiga-seurojen budjetit liikkuvat edelleen omassa luokassaan suomalaisessa urheilussa. Ennen kautta ilmoitettujen lukujen mukaan suurin budjetti kauteen lähdettäessä oli Tapparalla, 9,6 miljoonaa euroa. HIFK:n budjetti oli 8,7 miljoonaa euroa ja Rauman Lukon 8,0 miljoonaa euroa.

Jos ja kun Jokerit haluaisi pelata Liigassa ja taistella sen kärkisijoista, puhuttaisiin saman suuruusluokan summista. Summa olisi toki merkittävästi pienempi kuin Jokereiden budjetti KHL:ssä, sillä Jokereiden tämän kauden pelaajabudjetti oli pelkästään reilut 8 miljoonaa euroa.

Harkimon hankkeen toteutumisen kannalta avainkysymys ovat juuri kustannukset. Paljonko rahaa tarvittaisiin Jokereiden nostamiseksi jaloilleen ja saamiseksi kannattavaksi – ja kuinka suuri kokonaisrahantarve olisi, jos Areena haluttaisiin paketoida hankkeeseen?

***

Se, että Hjallis Harkimo on yksi Jokereiden pelastamista pohtiva taho, on ymmärrettävää. Sekin on ymmärrettävää, ettei Harkimo itse ole lähdössä vetämään Jokereita ja halliyhtiötä tai olemaan merkittävässä roolissa omistajana. Hän sanoi Jokerit myydessään, että 28 vuotta riittää hänelle. Lisäksi Harkimon nimessä on edelleen KHL-lähdöstä johtuva hajuhaitta. Siksi eräänlainen selvitysmiehen rooli on Harkimolta järkevä veto. Hän voi pelastaa edelleen Jokerit ja samalla sellaisen narratiivin jäämisen historiaan, että hän oli mies, joka tuhosi Jokerit.

Mistä siis Jokereiden uudet omistajat, rahoittajat ja vetäjät löytyvät?

Jokereiden dilemma on sama kuin kaikilla seuroille, joiden omistus on ollut yksissä käsissä. Jokereille ne kädet olivat aluksi Aimo Mäkisen kädet, sen jälkeen Harkimon kädet. Jari Kurrin käsistä on tässä kohtaa turha puhua.

Yhdet kädet tarkoittivat, että jos ne laskevat soihdun maahan, mistä löytyvät uudet kädet, jotka nostavat sen maasta ylös? Ilveksen, Tapparan ja muiden sellaisten seurojen, joiden omistus on perinteisesti ollut laajalla pohjalla, jatkuvuus kestää ja kantaa yli omistajanvaihdosten ja yli vaikeiden aikojen.

On selvää, että Harkimo katsoo ensimmäiseksi Jokerit-perheeseen ja omiin mittaviin verkostoihinsa. Sieltähän se Kurrikin löytyi. Mutta mistä löytyvät ne muut soihtujen kantajat? Löytyykö jostain sellainen taho, joka lyö yksin lompakkonsa pöytään vai rakentuuko Jokereiden omistus jatkossa laajemmalle pohjalle? Sellaiselle pohjalle, jossa on mukana entisiä Jokereiden pelaajia sekä liikemiehiä, jotka haistavat Jokereissa ja jopa Areenassa mahdollisuuden, tai tahoja, jotka voisivat yhdistää Jokerit omaan bisnekseensä?

Chelsean ostajaehdokkaissa on mukana paljon myös pääomasijoittajia, jotka näkevät Chelsean sijoituksena. Jokereiden näkeminen sijoituksensa vaatii sen sijaan erikoista näkökykyä. Areenassa tuota potentiaalia voisi olla, mutta vain siinä tapauksessa, että hallin saisi hävyttömän edullisesti.

***

Eli vieläkö Jokerit nähdään Liigassa?

Tulevaisuuden ennustaminen ei tunnetusti ole helppoa, mutta sisäpiirilähteet pitävät varmana, että Jokerit palaa Liigaan. Kysymys on vain siitä, milloin ja millainen Jokerit?

Hurjimmissa puheissa puhutaan jopa ensi kaudesta. Jos niin tapahtuisi, se olisi kova temppu, tekipä tuon tempun kuka tahansa.

Jokereiden ympärillä tapahtuvia käänteitä seurataan monessa paikassa äärimmäisellä mielenkiinnolla. Jokaiselle selvää, että Helsingin kokoiseen kaupunkiin mahtuu heittämällä kaksi menestyvää Liiga-seuraa ja sekin on selvää, että kaikki muut Liiga-seurat hyötyisivät Jokereiden paluusta Liigaan. Kaikista eniten rakas paikalliskilpailija HIFK.

Parhaan kuvan Jokereiden merkitystä saa vertaamalla, millainen Liiga oli ennen Jokereiden lähtöä KHL:ään ja millainen se on tänä päivänä? Vaikka Liigan rusinoitumista ei voikaan selittää yksin Jokereilla, Jokereiden KHL-vuodet ovat olleet Liigalle turmiollisin asia, mitä sille on historiansa aikana tapahtunut.

Lue myös: Hjallis Harkimo yrittää pelastaa Jokerit ja entisen Hartwall Areenan