Hjallis Harkimo yrittää pelastaa Jokerit ja entisen Hartwall Areenan

Silloin, kun kaikkia vielä nauratti. Hjallis Harkimo kukitti keväällä 2015 KHL:n maalipörssin kaudella 2014-2015 voittaneen Steve Mosesin.

JääkiekkoLiiga

Hjallis Harkimo yrittää pelastaa Jokerit ja entisen Hartwall Areenan

Hjallis Harkimo on kartoittanut mahdollisia tahoja, jotka voisivat rahoittaa Jokereita ja ostaa entisen Hartwall Areenan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.3.2022 | KUVAT All Over Press

Jokereiden entinen pääomistaja Hjallis Harkimo selvittää ElmoTV:n tietojen mukaan mahdollisuuksia pelastaa Jokerit ja löytää mahdollinen uusi omistajataho Hartwall Areenana aiemmin tunnetutulle monitoimihallille.

Harkimo ei ole lähdössä itse Jokereiden vetäjäksi tai Jokereiden tai hallin suuromistajaksi, vaan selvittää tässä vaiheessa pelkästään mahdollisuuksia löytää Jokereiden taakse tahoja, jotka olisivat valmiit rahoittamaan hanketta ja vetämään Jokereita ja monitoimihallin toimintaa. Yhtenä vaihtoehtona Jokereiden vetäjäspekulaatioissa on ollut esillä Harkimon poika, Joel Harkimo.

Suomalaistahojen lisäksi tunnusteluja on tehty myös ulkomailla ja ElmoTV:n tietojen mukaan jopa KHL-seurojen keskuudessa on ollut kiinnostusta hanketta ja ennen kaikkea hallia kohtaan.

Hankkeen lähtökohtana on siirtää Jokerit pelaamaan pysyvästi KHL:stä takaisin Liigaan. Teoriassa tämä voisi tapahtua nopeimmillaan jo ensi kaudella, vaikka aikataulu onkin äärimmäisen kireä.

Muut Liiga-seurat ottaisivat avosylin Jokerit takaisin Liigaan sen valtaisan markkinoinnillisen hyödyn vuoksi. Liigassa on edelleen vapaana myös Espoon Bluesin entinen liigaosake, joten teknisesti Jokereiden paluun Liigaan voisi toteuttaa sitä kautta.

Erään Liiga-seuran edustajan mukaan Harkimon oma persoona oli aiemmin niin punainen vaate tietyille seuroille, että Harkimon mukanaolo olisi aiemmin kaatanut kaikki suunnitelmat Jokereiden paluusta Liigaan. Nyt tilanteen uskotaan muuttuneen, varsinkin, jos Harkimo itse ei ole Jokereiden suurin omistaja.

Syynä tiettyjen seurojen kiukkuun oli tapa, jolla Jokerit siirtyi aikoinaan KHL:ään. Tilanteen tulehtuneisuutta kuvasi se, että Liiga-seurat tekivät Jokereiden KHL-siirron jälkeen herrasmiessopimuksen, etteivät ne hanki kesken kauden Jokereiden pelaajia. Tampereen Ilvekselle mätkäistiin jopa 100 000 euron sakko kaudella 2016-2017, kun se hankki kesken kauden riveihinsä kautensa Jokereissa aloittaneen Michael Keräsen.

90-luvun menestystarina

Harkimo osti Jokereiden osake-enemmistön 1991 ja nosti sen nopeassa tahdissa suomalaisen jääkiekon lippulaivaseuraksi. Jokereiden uuteen tulemiseen liittyi keskeisellä tavalla vuonna 1997 valmistunut Hartwall Areena.

Kesäkuussa 2013 Harkimo myi Hartwall Areenan suomalaisvenäläisille liikemiehille Gennadi Timtšenkolle, Arkadi Rotenbergille ja Boris Rotenbergille. Samalla Jokerit ilmoitti siirtyvänsä pelaamaan KHL:ään kaudesta 2014-2015 alkaen.

Harkimo omisti pitkään Jokereista 51-prosenttia ja venäläisliikemiehet 49 prosenttia, kunnes Harkimo osti ensin koko Jokereiden osakekannan itselleen ja myi osakkeensa sen jälkeen Jari Kurrille. Tämä tapahtui vuonna 2019.

Jokereiden tilanne mutkistui äkillisesti Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan. Jokerit ilmoitti muutamaa päivää myöhemmin lopettavansa KHL-kauden kesken ja osa sen pelaajista siirtyi loppukaudeksi Liiga-seuroihin.

Samalla myös Hartwall Areena joutui kurimukseen. Hartwall sanoi yhteistyösopimuksensa irti ja poistatti nimensä hallista. Myös kaikki areenalle suunnitellut konsertit ja muut tapahtumat on peruttu. Peruttujen tapahtumien joukossa on myös jääkiekon MM-kisojen Helsingin ottelut. Ne pelataan nyt Nordenskiöldinkadun jäähallissa.