Argentiina hoiteli Australian, mutta sen MM-unelman tiellä on seuraavaksi oranssia jäätä

Hollanti juhli Memphis Depayn johdolla lauantaina voittoa USA:sta.

Jalkapallon MM2022

Argentiina hoiteli Australian, mutta sen MM-unelman tiellä on seuraavaksi oranssia jäätä

Argentiina ja Hollanti ottivat lauantaina löysät pois. Seuraavaksi ne kohtaavat toisensa - ja voittaja sen jälkeen todennäköisesti Brasilian.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 3.12.2022 | KUVAT All Over Press

Argentiina ja Hollanti selvittivät odotetusti tiensä jalkapallon MM-kisojen puolivälieriin lauantaina. Argentiina kaatoi Australian 2-1 ja Hollanti voitti USA:n yli 3-1.

Näissä kisoissa on puhuttu paljon yllätyksistä – ja puhutaan varmasti jatkossa. Lauantaina ei kuitenkaan nähty yllätyksiä. Molemmat ennakkosuosikit hoitivat leiviskinsä hyvin ammattimaisesti ja väistivät potentiaaliset luodit tyylikkäästi. En syyllistäisi myöskään Australiaa ja USA:ta. Altavastaajien paukut eivät vain tällä kertaa riittäneet kahta vahvaa vastustajaa vastaan.

Australia sai toki sähköisen lopun otteluun onnekkaan kavennusmaalinsa ansiosta, mutta todellisuudessa joukkueiden ero oli selvä. Argentiina kontrolloi ottelua ja se hallitsi johtoasemassaankin palloa yli 60-prosenttisesti, mikä kertoo siitä, että kentällä oli kaksi eri tason joukkuetta.

Oli myös hienoa nähdä, että 100. kerran Argentiinan maajoukkuetta kipparoinut ja 1000. ottelunsa pelannut Lionel Messi jatkoi maalintekoaan. Messi nopeudesta on ymmärrettävästi kadonnut sadasosia, jopa kymmenyksiä, mutta hänen päänsä on edelleen silkkaa taidetta. Messin nerous on edelleen elintärkeä ase Argentiinalle.

***

Hollanti jyräsi USA:n yli myös vakuuttavasti. Ottelu osoitti, että Louis van Gaalin prosessi etenee juuri oikeaan suuntaan. Hollannin pelaamisessa näkyvät selvästi van Gaalin jalkapallon periaatteet, joiden varaan sen on hyvä rakentaa MM-unelmaansa.

Hollantia on kritisoitu siitä, ettei se pelaa hollantilaista jalkapalloa tai riittävän näyttävää jalkapalloa. Kritiikkiä on tullut varsinkin hollantilaisessa mediassa, mihin myös van Gaal puuttui perjantain pressissä.

Näissä jatkopeleissä kysymys ei kuitenkaan ole siitä, kenellä on kaunein vaimo kotona tai kuka pelaa näyttävintä jalkapalloa, vaan tuloksesta. Kaikki muu on tuloksen rinnalla toissijaista.

Tämän myös van Gaal tietää. Hän uskaltaa pelata kritiikistä huolimatta sellaista jalkapalloa, johon hän itse uskoo ja jolla hän uskoo Hollannin saavuttavan parhaan mahdollisen tuloksen.

***

Argentiinan ja Hollannin MM-urakka jatkuu seuraavaksi niiden keskinäisellä puolivälieräottelulla.

Nostin ennen kisoja Argentiinan yhdeksi kisojen suosikeista, mutta ottelusta Hollantia vastaan tulee äärimmäisen tasainen. Marginaalit ovat todella pienet ja ne voivat pomppia mihin suuntaan tahansa.

Panosten kasvaessa korostuvat henkisten asioiden merkitys ja painoarvo. Jos olen tähän asti puhunut siitä, että tasaisissa otteluissa se joukkue on vahvemmilla, kumpi on ottelussa parempi taktisessa ja henkisessä mielessä.

Käännän viimeistään nyt asian toisinpäin. Ottelussa on vahvemmilla se joukkue, joka henkisessä ja taktisessa mielessä vahvempi.

Siihen, kumpi näistä on vahvempi puolivälierissä, on ennakolta mahdoton vastata muuten kuin sanomalla, että kannattaa olla tv:n ääressä ensi perjantaina. Luvassa on jäätävää huippuviihdettä, eikä viihde siihen lopu: ottelun voittaja saa palkinnoksi paikan välierissä, jossa vastaan tulee todennäköisesti Brasilia.