Argentiina pidättelee henkeään, jääkö MM-kruunu Lionel Messillä ikuiseksi haaveeksi

Argentiinan ilonaiheet näissä kisoissa ovat olleet vähissä. Meksiko-ottelun jälkeen jopa mestaria itseään nauratti.

Jalkapallon MM2022

Argentiina pidättelee henkeään, jääkö MM-kruunu Lionel Messillä ikuiseksi haaveeksi

Argentiinan MM-kisat ovat katkolle illan huippuottelussa Puolaa vastaan. Samalla on katkolla se, voiko Lionel Messi voittaa koskaan maailmanmestaruutta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Keskiviikko 30.11.

Tunisia–Ranska

Klo 17.00 (TV2)

Ranska on ollut tähän mennessä yksi kisojen vakuuttamista joukkueista ja vaikka se kierrättäisi pelaajia, ottelun suosikista ei ole epäselvyyttä. Myös panokset ovat teoreettiset, sillä Ranskan lohkovoitto on jo nyt käytännössä paketissa. Tunisialla on teoreettinen sauma jatkoon – mikäli se voittaisi Ranskan ja Australia ja Tanska pelaisivat samaan aikaan tasapelin. Jos Tunisia ja Tanska voittaisivat keskiviikkona, silloin laskettaisiin maalieroja ja tehtyjä maaleja.

Lucas Hernandez on matkustanut jo kotiin loukkaantumisen vuoksi. Tunisialla ei ole loukkaantumishuolia

Australia–Tanska

Klo 17.00 (Yle Areena)

Tanskalla on jatkopaikan suhteen kaikki edelleen sen omissa käsissä, vaikka sillä on koossa vasta yksi piste. Voitto Australiasta ja Tanska nähtäisiin jatkopeleissä C-lohkon ykköstä vastaan. Ja mikä ironisinta, C-lohkon ykkönen ei välttämättä ole lohkoon ennakkosuosikkina lähtenyt Argentiina. Australialle riittäisi jatkopaikkaan tasapelikin, ellei Tunisia yllätä ja voita Ranskaa.

Australian Nathaniel Atkinsonin pelaaminen on epävarmaa. Thomas Delaney joutui vetäytymään Tanskan MM-ryhmästä polvivamman vuoksi, mutta Simon Kjær on sen sijaan valmis palaamaan pelikentille.

Puola–Argentiina

Klo 21.00 (TV2)

Pelin henki on selvä. Puolan ja Argentiinan ottelun voittaja on varma lohkovoittaja ja välttää Ranskan kohtaamisen seuraavalla kierroksella. Puolalle riittäisi Argentiinan taakseen jättämiseksi tasapelikin. Lohkovoitto ei ole kuitenkaan tasapelillä varma, sillä Saudi-Arabia voi nousta lohkoykköseksi voittamalla Meksikon.

Puolalla on täysi miehistö ottelussa. Argentiina on saamassa Leandro Paredesin pelikuntoon illan otteluun, mutta muuten kokoonpanoa saattaa elää Lionel Scalonia etsiessä miettiessä, millä miehistöllä Puolaa vastaan olisi järkevintä lähteä.

Saudi-Arabia–Meksiko

Klo 21.00 (Yle Areena)

Saudi-Arabialla on mahdollisuus tehdä yksi kisojen paukuista, sillä voitolla se olisi varma jatkoon menijä ja jos Puola ja Argentiina pelaisivat tasapelin, se olisi myös lohkovoittaja. Meksikokin voi vielä mennä jatkoon, jos se voittaa Saudi-Arabian ja Argentiina häviää Puolalle – tai jos Argentiina ja Puola pelaavat tasan ja Meksiko peittoaa Saudi-Arabian neljällä maalia. Kolmen maalikin voitto riittäisi tässä tapauksessa, jos Meksikon tehtyjen maalien määrä on suurempi kuin Argentiinalla.

Yasir Al Shahrani ja Salman Al Faraj  ovat molemmat sivussa ottelusta. Meksikon suurin kysymysmerkki on Andres Guardado.

Arviot

  • Ranskan ja Tunisian ottelun voittajasta ei ole epäselvyyttä, sillä Ranska kone toimii ainakin tässä vaiheessa kisoja voideltuna molempiin suuntiin. Kysymys on vain siitä, millä marginaalilla Ranska pommittaa Tunisian kumoon. 2-3 maalin voitto on korteissa ainakin.
  • Tanska lähtee otteluun kiistattomana suosikkina. Sillä on laadukkaampi materiaali ja organisoidumpi ja paremmin toimiva pelitapa. Ottelun paineet ovat kuitenkin kovat ja tekevät Tanskan tiestä haastavamman, mikäli se ei saa aikaista johtomaalia. Australialle riittäisi jatkopaikkaan tasapelikin, mutta sen puolustuspelaaminen ei ole niin vahvaa, että se kestäisi 90 minuuttia pelkkää kyyristelyä. Voitto ja jatkolippu Tanskalle. 2-0.
  • Päivän todellinen herkkupala on Argentiinan ja Puolan kohtaaminen, sillä molemmat joukkueet ovat edelleen vaarassa pudota. Puolalla on askeleen verran parempi tilanne, sillä sille riittäisi varmaan jatkopaikkaan tasapelikin. Siksi on mielenkiintoista nähdä, miten Puola lähestyy illan trilleriä taktisessa mielessä. Lähteekö se varmistelemaan vai painaako se kaasua. Ottelun loppuhetkien käsikirjoitukseen voi vaikuttaa myös Saudi-Arabian ja Meksikon välisen ottelun tilanteen kehittyminen. Argentiinan potentiaali riittää voittoon, mutta onko Argentiina pelannut vielä näissä kisoissa potentiaalinsa mukaan kertaakaan? Ei ole. Kaikkien mahdollisuuksien ottelu – myös sen, että kisat päättyvät Argentiinan osalta kyyneliin.
  • Meksiko on selvä suosikki Saudi-Arabiaa vastaan ja vaikka saudit yllättivät Argentiinan, on vaikea nähdä, että he voisivat pysäyttää pakkovoittoa tarvitsevan Meksikon. Toki Meksiko ei ole vakuuttanut, mutta sillä on Raul Jimenezin ja Hirving Lozanon johdolla eri tason joukkue kuin Saudi-Arabialla.  2-3 maalin voitto Meksikolle, jopa suurempikin.