Arki palaa Chelseaan, mutta menestyksen kanssa on niin ja näin

Romelu Lukakun riemunhetket Chelseassa olivat päättyneellä kaudella harvassa.

JalkapalloValioliiga

Arki palaa Chelseaan, mutta menestyksen kanssa on niin ja näin

Chelsea pääsee viimeinkin palaamaan takaisin arkeen, kun Chelsean omistajanvaihdos on saatu maaliin. Arki on kuitenkin eri asia kuin menestys.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.6.2022 | KUVAT All Over Press

Chelsea

Kausi 2021-2022

Chelsean kausi sai maaliskuun alussa historiallisen käänteen, kun Ison-Britannian hallituksen määräämät Ukraina-pakotteet pakottivat Roman Abramovitšin myymään Chelsean ja pysäyttivät Chelsean liiketoiminnan. Ei saatu myydä enää mitään, ei edes pääsylippuja kotiotteluihin. Myös pelaajaneuvottelut ja neuvottelut jatkosopimuksista jouduttiin laittamaan jäihin ja koko Chelsean tulevaisuus näytti synkeimmissä kuvissa epävarmalta.

Chelsean loppukausi oli selviytymistaistelua ja siksi selviytyminen FA Cupin finaaliin ja nousu ensimmäisen ottelun kanveesista hyytävään taisteluun vierasottelussa Real Madridia vastaan Mestarien liigan puolivälierissä olivat kovia saavutuksia.

A great night! Check the odds for World Cup qualifying match Scotland vs Ukraine at Expekt!

Mutta Chelsean liigakausi ei silti ollut sitä, mitä sen viime kevään ja kesän perusteella odotettiin olevan. Chelsea oli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pelannut 25 ottelua ja saanut niissä 50 pistettä eli 2,0 pistettä per ottelu. Jos tahti olisi jatkunut samanlaisena loppukauden, se olisi saanut 76 pistettä, kun se sai nyt 74 pistettä. ja ero Manchester Cityyn olisi ollut 19 pisteen sijasta 17.

Sitä, miten Chelsea olisi loppukevään pelannut ilman Ukrainan sotaa, jää ikuiseksi arvoitukseksi, mutta todelliset ongelmat Chelsean pelillisissä esityksissä olivat muualla kuin Ukraina-pakotteissa.

Chelsea kärsi kauden aikana loukkaantumista, mutta ongelmista suurin oli 97,5 miljoonalla punnalla kesällä hankittu Romelu Lukaku. Belgialaisen piti olla viimeinen pala Chelsean palapelissä, jotta se olisi voinut haastaa Manchester Cityn ja Liverpoolin, mutta Lukaku oi kauden suurin floppi Valioliigassa. Hän ei sopeutunut Chelsean pelityyliin ja lopputuloksena oli surkea kausi, jonka aikana Lukaku teki vain kahdeksan liigamaalia ja kamppaili pitkin kautta paikastaan avauksessa.

Mitä tapahtuu kesällä?

Chelsean kauppa meni alkuviikosta läpi ja Chelsean ostanutta sijoittajaryhmää vetävä Todd Boehly on luvannut arviolta jopa 200 miljoonaa puntaa joukkueen vahvistamiseen.

Chelsea

Ranskan maajoukkueen 23-vuotias toppari Jules Koundé on Chelsean kesän ostolistan ykkösnimi.

Chelseassa käy kesällä ovi molempiin suuntiin. Antonio Rüdiger siirtyy sopimuksensa loputtua ilmaisella siirrolla Real Madridiin ja myös César Azpilicuetan ja Andreas Christensin siirtoja Barcelonaan pidetään käytännössä varmoina. Varma lähtijä on myös Chelseassa täydellisesti sakannut toppari Danny Drinkwater.  Myös Marcos Alonson, Jorginhon, Ruben Loftus-Cheekin ja jopa N’Golo Kanten ja Hakim Ziyechin jatkaminenon epävarmaa. Sen sijaan puheet Mason Mountin mahdollisesta siirrosta Manchester Unitediin ovat utopiaa.

Suurin kohu keskittyy kuitenkin Lukakuun. Lukakun lakimiehet ovat mediatietojen mukaan aloittaneet neuvottelut Lukakun siirtymisestä takaisin Interiin, eikä mahdollinen vaihtokauppa Interin Lautaro Martineziin ole mikään mahdoton kuvio.

Uuden hyökkääjän lisäksi suurin tarve on puolustuksessa. Chelsea yritti ostaa jo viime kesänä Sevillan topparin Jules Koundén ja neuvottelut ovat käynnistyneet jo uudelleen. Muina topparivaihtoehtoina esillä ovat olleet AC Milanin Alessio Romagnoli, Villarrealin Pau Torres ja RB Leipzigin Josko Gvardiol. Myös Barcelonan laitapuolustaja Sergino Dest on yksi mahdollinen kesävahvistus.

Chelsealla on pakassaan myös kaksi mielenkiintoista omaa pelaajaa, jotka pelasivat lainalla loistokauden –Crystal Palacessa läpimurron tehnyt Conor Gallagher ja Southamptonissa lupaavasti väläytellyt Armando Broja. Manageri Thomas Tuchelin mukaan molemmat pelaajat saattavat pelata ensi kaudella Chelseassa. Varsinkin Englannin maajoukkueeseen nousseella voisi olla jopa roolia ensi kauden Chelseassa.

Kausi 2022-2023

Chelsea on pelaamassa takaisin arkeen ja jos Chelsean jalkapallopuolen organisaatio pysyy – kuten Todd Boehly on sanonut – pitkälti samana kuin tähänkin saakka, menon pitäisi vakiintua nopeasti tuttuun uomiinsa. Myös rahaa joukkueen vahvistamiseen tuntuu löytyvän riittävästi.

Chelsea

Todd Boehly on ehtinyt tekemään jo tuttavuutta César Azpilicuetan kanssa.

Chelsea on ensi kaudella kiistatta yksi Valioliigan kärkiseuroista, mutta kaudessa on omat haasteensa. Romelu Lukaku epäonnistui Chelseassa päättyneellä kaudella, mutta epäonnistuminen ei ollut pelkästään hänen syytään. Thomas Tuchel ei käyttänyt Lukakua sellaisessa roolissa, jossa hänen parhaat ominaisuutensa olisi mitattu maksimaalisesti ulos, kuten Antonio Conten ajan Interissä.

Jos Lukaku jatkaa Chelseassa, ongelma pitää ratkaista tai Chelsea ottaa ison riskin, että sama toistuu myös ensi kaudella. Jos taas Lukakun paikalle hankintaan Lautaro Martinezin kaltainen maailmanluokan hyökkääjä, myös hänet on saatava istutettua Tuchelin pelityyliin.

Tuchel on managerina vaativa, mutta myös kuluttava ja hänen johtamistyylinsä on johtanut turbulenssiin niin Dortmundissa kuin PSG:ssä. Ensi kaudella Tuchelin prosessi – tai projekti – joutuu todelliseen puntariin, sillä kilpailu Valioliigan kärkipaikoista kiristyy huomattavasti, jos ja kun varsinkin Tottenham ja Arsenal nostavat tasoaan tästä kaudesta.

Valioliigan mestaruus on Chelsealle kaukainen tavoite, mutta sillä on myös tekemistä jo selviytymisessä seuraavan kauden Mestarien liigaan. Tuchelin taika managerina näyttää muutenkin toimivan paremmin yksittäisten otteluiden taktisessa shakissa – mikä lupaa Chelsealle vahvaa kautta jälleen cup-kilpailuissa ja Mestarien liigassa.