Leijonat näytti julmat kasvonsa – ”Se oli taidetta, josta täytyy mennä hattu päästä!”

Leijonat hyydytti Tshekin jäisellä esityksellä MM-puolivälierässä. Timo Lehkonen piti taide-esityksensä ja otti hatun päästään.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 3.6.2021

Leijonat eteni MM-välieriin kaatamalla Tshekin 1–0 melko häikäisevällä ja sitoutuneella puolustuspelaamisen suorittamisella? Miten The Lehkonen näki ottelun kulun?

Jos maalipaikat lasketaan tasakentin, Tshekki sai viisi maalipaikkaa. Kolme maalipaikkaa tuli ilman veskaria. Mutta tasakentin viisi paikkaa, josta ensimmäisessä erässä kolme, toisessa erässä kaksi ja viimeisessä ei ainuttakaan! Se kertoo aika hurjaa kieltä siitä, miten joukkue sitoutui puolustamaan ykkösaluetta. Se oli taidetta, josta täytyy mennä hattu päästä. Ottelusuunnitelma meni aivan nappiin.

Vain kaksi maalipaikkaa kahdessa viimeisessä erässä tasakentin MM-puolivälierässä? Mistä se kertoo?

Tshekin piti olla kova joukkue, yksi ennakkosuosikeista tässä turnauksessa. Mutta huumorihan siinä menee, kun ei tule paikkoja ja pusketaan ja pusketaan. Suomella oli tasakentin vain neljä paikkaa, mutta olihan tuo aivan täydellistä puolustuspelaamista. Suomea vastaan on aivan käsittämättömän vaikeaa tehdä maalin. Jussi Olkinuora ei päästänyt maaliakaan ja antoi mahdollisuuden voittaa. Mutta nyt täytyy sanoa, että myös pelisysteemi antoi mahdollisuuden onnistua. Sitoutumisen puolesta ei joukkueessa ollut yhtään heikkoa lenkkiä – ei yhden yhtä. Kenestäkään ei saa lammasta, ei millään.

Tuomarilinja jatkui edelleen sallivana. Jäähyjä tuli yksi kummallekin. Olisihan niitä voinut tulla enemmänkin…?

Linja on ainakin johdonmukainen, vaikkakin outo. No, nyt pelit ratkaistaan 5-5 -pelaamisella, eikä se Suomelle ole ihan huono juttu. Selkeät jäähyt pitäisi ehdottomasti ottaa pois, mutta näemmä ”poikien annetaan pelata”.

Jere Innala iski Suomen voittomaalin. Hän on sinulle erityisen tuttu pelaaja?

Hän tuli HPK:hon Kooveesta 98-syntyneistä, kun olin HPK:ssa valmennuspäällikkönä. Kooveen valmentaja halusi, että hän pääsee pelaamaan kovempia pelejä ja hän on ollut sen jälkeen HPK:n pelaaja. Hän ei vielä silloin ollut mikään urheilija, mutta hänestä on tullut huippu-urheilija. Kevytrakenteinenhan hän on, mutta myös monipuolinen luistelija ja hänellä on erinomaoinen raakaluistelu.

Suomi kohtaa välierissä Saksan. Millaista ottelua odotat?

Leijonat menee finaaliin. Aina pelit pitää pelata, mutta jos Suomi pelaa normipelin, niin finaaliin mennään. Tshekki on kovempi kuin Saksa. Onkohan tässä taas kannu tulossa Suomeen kohta?

Katso MM-tulokset ja kisojen loppuohjelma IIHF:n sivuilta!