Arsenal hankki loogisen riskin, mutta varsinainen ilotulitus on vasta kulman takana

Faábio Vieira siirtyy Arsenaliin 34 miljoonalla punnalla. Lisäksi summa voi nousta tulosperusteisesti.

JalkapalloValioliiga

Arsenal hankki loogisen riskin, mutta varsinainen ilotulitus on vasta kulman takana

Fábio Vieira on uusin lupaava nimi Arsenalissa. Jukka Rönkä pitää 22-vuotiaan portugalilaisen hankintaa loogisena riskinä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.6.2022 | KUVAT All Over Press

Arsenal on ollut siirto-otsikoissa useamman viikon ja tänään se kertoi hankkineensa Portugalin alle 21-vuotiaan maajoukkuepelaajan Fábio Vieiran 34 miljoonalla punnalla Portosta. Jukka, tuliko tämä siirto puskista?

Varmasti suurelle yleisölle ja medialle, mutta ne päivät jalkapallossa ovat historiaa, kun manageri katsoi ensimmäisen jakson maaottelua televisiosta, naukkaili calvadosia ja soitti puoliajalla seuran varapresidentille, että osta tuo Ruotsin numero seiska.

From Kuopio to Buenos Aires, from Vaasa to Montevideo! Best football odds at Expekt!

Myös Vieira on ollut Arsenalin scouting-järjestelmän kiikarissa jo pitkään. Se, mikä todennäköisesti muutti asetelmaa ja nopeutti siirtoa, oli, että Arsenal mahdollisesti tai jopa todennäköisesti eteni muita latuja pitkin ja kun joku toinen latu alkoi tökkiä tai Arsenal sai kuulla, että Porto onkin valmis myymään Vieiran jo nyt, oli toimittava nopeasti.

Millaisen pelaajan Arsenal saa?

En lähde tekemään pelkkien YouTube-klippien perusteella analyysia, mutta kyseessä on ainakin teoriassa Arsenalin pelityyliin sopiva äärimmäisen tekninen vasenjalkainen pelaaja, joka on erinomainen antamaan ratkaisevia syöttöjä viimeisellä kolmanneksella ja lisäksi hänellä on vahva maalintekopelote.  Vieira vakiinnutti paikkansa Porton avauksessa Luis Díazin siirryttyä tammikuussa Liverpooliin, minkä jälkeen hän teki tai syötti 12 ottelussa 11 maalia. Kaikkiaan Vieira teki päättyneen kauden aikana Portugalin liigassa kuusi maalia ja antoi 14 maalisyöttöä.

Ne ovat hyviä lukemia varsin kokemattomalle 22-vuotiaalle pelaajalle, mutta toisaalta hyppy Valioliigaan ei välttämättä ole helppo juuri tuon kokemattomuuden takia. Näkisinkin Vieiran hankinnan enemmänkin investointina tulevaisuuteen. Varmasti hän saa mahdollisuuden jo tällä kaudella, mutta vakioavauksen paikka on tiukassa riippuen toki siitä, mitä muuta kesän aikana Arsenalissa tapahtuu.

Vieira on joka tapauksessa Arsenalin uuden strategian mukainen hankinta siinä mielessä, että pelaajia pitää uskaltaa ostaa riskillä jo ennen kuin he tekevät suuren läpimurtonsa, sillä silloin pelaajia on mahdollisuus saada myös hieman halvemmalla. Tässä mielessä Vieira on looginen riskihankinta.

Arsenaliin on linkitetty vahvasti myös lukuisia muita pelaajia. Mikä on tilanne näissä paljon tapetilla olleissa kaupoissa?

Pisimmällä neuvottelut ovat todennäköisesti Manchester Cityn Gabriel Jesusin siirrosta. Siinä asiat voivat edetä jo muutamassa päivässä. En uskonut alkuun hetkeäkään, että Arsenalin raha riittäisi kaikkien muiden hankintojen lisäksi Raphinhan ostoon, mutta ilmeisesti Arsenal on tosissaan hänen perässään.

Ajaxin keskuspuolustaja Lizardo Martinez on myös ollut esillä, mutta katsotaan nyt mitä sillä rintamalla tapahtuu. Sama pätee myös Youri Tielemansiin. Arsenal on saanut käyttöönsä toki kohtalaisen sotakassan, mutta varmasti oven pitää käydä Emiratesille myös toiseen suuntaan. Jesus ja Rapinha voisivat mahtua pakettiin ilman myyntien varmistumista, mutta sen jälkeen alkaa olla ahtaampaa.

Vieira oli yllättävä veto, mutta varsinainen ilotulitus on Arsenalissa vasta kulman takana.

Mistä Arsenal on ykskaks saanut rahaa tällaisiin siirtoihin?

En sanoisi, että ykskaks, sillä Arsenal käytti viime kesänä Valioliiga-seuroista eniten rahaa siirtomarkkinoilla, 150 miljoonaa puntaa. Tämä kausi oli tässä Edun ja Mikel Artetan uudessa projektissa toinen kausi ja vaikka Mestarien liigan paikka jäi haaveeksi, Arsenalin omistava Kroenken perhe oli sitoutunut investoimaan joukkueeseen.

Ja pakkohan se oli myös olla. Valioliigassa jaetaan nyt isoja kortteja ja jos Arsenal haluaa mukaan isojen poikien vauhtiin ja pelaamaan kaudesta toiseen Mestarien liigassa ja taistelemaan 2-3 vuoden päästä mestaruudesta, nyt pitääkin myös investoida. Manchester City ja Liverpool ovat edelleen kukkulan kuninkaita ja Tottenham tulee kovaa vauhtia takaa. Chelsea on kysymysmerkki ja Manchester United vielä suurempi kysymysmerkki. Siksi nyt on paikka iskeä – ja kun Arsenalilla on poikkeuksellisen lahjakas nuori joukkue, siihen on järkevää myös investoida. Muussa tapauksessa tämä jopa ainutlaatuisen lupaava näkymä voisi murskautua.

Darwin Nunez