Turha tätä on kierrellä – Miro Heiskanen on paras MM-kisoissa pelaava pelaaja

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Turha tätä on kierrellä – Miro Heiskanen on paras MM-kisoissa pelaava pelaaja

Miro Heiskanen ei ole Samuel Savolaisen mukaan vain tämän hetken paras suomalaispuolustaja. Hän on myös paras MM-kisoissa pelaava pelaaja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.5.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat vahvisti Miro Heiskasen vahvistavan Suomen MM-joukkuetta. Samuel, aika kovan luokan uutinen Leijonien MM-unelman kannalta?

Kova on jopa mieto ilmaisu tässä kohtaa, sillä ei ole väärin sanoa, että Heiskanen on kaikki joukkueet mukaan lukien MM-kisojen paras pelaaja – ainakin niistä pelaajista, joiden nyt tiedetään kisoissa pelaavan.

Heiskanen on NHL:n TOP10-puolustaja ja hän on tämän hetken paras suomalainen puolustaja, joten siinä mielessä häntä parempaa vahvistusta Leijonien puolustukseen ei olisi ollut. Leijonille on jäänyt monesti lyhyt tikku käteen NHL-lotossa, mutta nyt sieltä tulee kermaista tavaraa, sillä Heiskasen lisäksi joukkueeseen jo tullut Mikael Granlund on myös maailmanluokan pelaaja.

LeoVegas offer: Finland & Canada – both team to win their matches 16/5/2022. Odds: 3,25!

Suomalaisessa jääkiekossa on puhuttu pitkään Reijo Ruotsalaisen luistelusta, mutta ammattipiireissä puhutan nyt Miro Heiskasen luistelusta. Siitä, miten hän käyttää terää, millainen hänen liukunsa on ja miten sulavaa, jouhevaa ja eleetöntä hänen luistelunsa ylipäätään on. Siinä on jokaiselle kiekkojuniorille opetusmateriaalia, miten jääkiekossa luistellaan.

Heiskanen on raskaimman mahdollisen sarjan vahvistus Leijonien puolustuspelin kannalta. Hän on absoluuttisesti hyvä puolustettaessa, mutta sen lisäksi hän on loistava pelaaja avauspelaamisessa ja erinomainen hakemaan päätykiekot. Hän on huippuluokan vahvistus ylivoimassa ja varmasti hän tulee pelaamaan otteluissa valtavia minuutteja. Oikeastaan ainoat avoimet kysymykset ovat, käyttääkö Jukka Jalonen häntä myös miten paljon alivoimassa ja kuka pelaa Heiskasen pakkiparina ykköskentässä. Itse ennakoisin, että Juuso Hietanen pelaa Heiskasen parina ja Mikko Lehtoselle etsitään paikka jostain muualta.

Ja vaikka Heiskanen tuokin ennen muuta huippulaatua puolustuspelaamiseen, on muistettava, että puolustus on myös hyökkäyspelin sydän. Ensimmäiset avaavat syötöt lähtevät yleensä pakin lavasta ja se, miten puolustuksesta lähdetään, on usein ratkaisevaa hyökkäyksen jouhevuuden kannalta.

Varmasti Heiskasen kannalta NHL-kauden päättyminen oli pettymys, mutta Leijonille tämä on suuri ilon päivä. Leijonien pörssikurssi maailmanmestaruuden suhteen nousi entisestääkin. Heiskanen tulee mukaan joukkueeseen myös sopivassa saumassa, sillä juna on saatu jo liikkeelle ja hänelle jää aikaa lämmittää kone täyteen iskuun ja karistella aikaeron ja matkustelun rasitukset pois ennen tosipelejä.

Nyt ilmoitettiin vain yhdestä NHL-vahvistuksesta. Mitä tästä voidaan pääteellä?

Tämä on hyvä kysymys. Jos Roope Hintz oli ilmoittanut, että hän on valmis pelaamaan MM-kisoissa, uskoisin, että Heiskanen ja Hintz olivat Floridan ja Carolinan mentyä jatkoon Suomen ykköskortit. Hintz vedettiin kuitenkin yöllä lämmittelyn aikana pois Dallasin pelaavasta kokoonpanosta ja se ei lupaa hyvää. Kyseessä oli kauden tärkein peli, joten ratkaistua ei tehty varmasti kuin pakon edessä ja sitä olivat tekemässä myös joukkueen lääkärit.

Olisin siksi todella yllättänyt, jos Hintz olisi Leijonien käytössä, sillä jos hänet vedettiin pois tuosta yön ottelusta, lähtötorniin tuskin annetaan sellaista lupaa, että hyppää sitten Tampereen lennolle. Mutta odotetaan nyt, mistä Hintzin vetämisessä pois ottelusta oli kysymys, mutta itse en usko, että hän tulee kisoihin.

Nyt se on varmaa – Roope Hintz ei tule MM-kisoihin

Ketä siis sieltä sitten voisi tulla?

Tämäkin menee spekulaation puolelle, mutta fakta on, että viime yönä hyökkääjistä vapautuivat Kasperi Kapanen, Erik Haula ja Joel Kiviranta ja puolustajista Esa Lindell ja Jani Hakanpää. Lisäksi Olli Määtän kausi päättyi päivää aiemmin.

Ehkä alkuperäinen ajatus oli, että nämä kaksi viimeistä passia menevät puolustajalle ja hyökkääjälle, mutta voisihan tässä olla sekin kuvio, että jos Hintziä ei saada, sieltä tuleekin toinen puolustaja.  Määttä pelasi vuoden 2019 MM-joukkueessa ja Jukka Jalonen kehui häntä varsin vuolaasti.

Tai sitten Heiskanen jää ainoaksi NHL-vahvistuksesta ja Leijonat leimaa Markus Nurmen passin. Jalonen on korostanut sitä, että NHL:stä otetaan mukaan vain sellaisia pelaajia, jotka ovat selvästi parempia kuin joukkueessa jo olevat pelaajat. Heiskanen ja Granlund ovat sitä ja varmasti myös nämä esillä olevat nimetkin mahtuisivat joukkueeseen, mutta ovatko he kuitenkaan Jalosen tarkoittamia vahvistuksia.

Mutta kävipä tuon viimeisen MM-paikan suhteen miten tahansa, Leijonat sai tässä kohtaa käteensä ylivoimaisen ykköskortin ja se vie Leijonat ison askeleen kohti maailmanmestaruutta.