Arsenal on viimeinkin saamassa jättikaupan maaliin, mutta samalla se ottaa tietoisen riskin

Mykhailo Mudryk on pelannut vasta 29 ottelua Shakhtar Donetskin liigamiehistössä.

JalkapalloValioliiga

Arsenal on viimeinkin saamassa jättikaupan maaliin, mutta samalla se ottaa tietoisen riskin

Arsenal ja Shakhtar Donetsk ovat viimeinkin pääsemässä sopimukseen Mykhailo Mudrykin jättikaupasta. Jukka Röngän mukaan Mudrykiin liittyy hurjasta potentiaalista huolimatta omat riskinsä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.1.2023 | KUVAT All Over Press

Arsenal on viimeinkin saamassa pakettiin Shakhtar Donetskin 22-vuotiaan Mykhailo Mudrykin kaupan. Kannattaako hänestä maksaa arviolta jopa 70 miljoonaa euroa ja sen päälle vielä optiopaketti?

Se on hyvä kysymys. Mudrykin entinen valmentaja, Brightonin nykyinen manageri Roberto De Zerbi pitää Mudrykia jopa potentiaalisena tulevaisuuden Ballon d’orin voittajana.

On kuitenkin muistettava, että Mudryk on pelannut Shakhtar Donetskissa vasta 29 ottelua Ukrainan pääsarjassa, joten kyllähän tässä on kysymys laskelmoidusta riskistä.

Kannattaako Arsenalin ottaa tuo riski vai ei, sen näyttää meille vasta aika. Nicolas Pepen kohdalla Arsenal otti kesällä 2019 samanlaisen riskin, mutta 79 miljoonan euro kauppa osoittautui tyhjäksi arvaksi. Nyt tilanne on toki erilainen, sillä Mikel Artetan ja Edun onnistumisprosentti siirtomarkkinoilla on ollut kahden viimeisen vuoden aikana erinomainen.

Pepen kaupasta päätti Raul Sanllehin johtama vanha regiimi ja esimerkiksi silloinen manageri Unai Emery olisi halunnut hankkia Pepen sijasta mieluummin Wilfried Zahan. Nyt sellainen tilanne, että Arsenal tekisi ilman Artetan hyväksyntää näin suuren mittaluokan hankinnan, on poissuljettu vaihtoehto.

Mitä Arsenal saisi Mudrykin kaupassa?

Arsenal saisi itsensä näköisen pelaajan. Mudrykille mitattiin syksyn Mestarien liigan otteluissa alkulohkojen nopein sprintti ja kieltämättä Mudryk on liikkeissään kuin rasvattu salama. Sen lisäksi hän on äärimmäisen tekninen pelaaja, joka on erittäin vahva 1 vastaan 1 -tilanteissa. Lisäksi Mudrykilla on hyvä laukaus, mistä kertoo se, että hän on tehnyt tällä kaudella Mestarien liigassa kuudessa ottelussa kolme maalia ja Ukrainan sarjassa 12 ottelussa seitsemän maalia.

Mudryk on  samankaltainen pelaaja Gabriel Martinellin kanssa. Martinelli on aavistuksen suoraviivaisempi, kun taas Mudryk luottaa aavistuksen Martinellia enemmän harhautuksiinsa ja suunnanmuutoksiinsa.

Tässä mielessä on mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin Mudryk saisi tällä kaudella ja millaisen tulevaisuudessa. Olisin yllättynyt, jos Mudryk pudottaisi Arsenalin avauksesta Martinellin Bukayo Sakasta puhumattakaan.

Mudryk olisi ainakin aluksi enemmän vaihtoehto Martinellille ja Sakalle. Martinelli ja Saka ovat pelanneet lähes täydet minuutit tällä kaudella ja heitä olisi hyvä päästä kierrättämään ja lepuuttamaan, sillä kovan kauden rasitukset alkavat jossain vaiheessa näkyä. Myös jommankumman loukkaantuminen olisi tällä hetkellä kova takaisku, sillä Arsenalilla ei ole kummallekaan mitat täyttävää varmistusta.

Se, mitä tapahtuisi tämän kauden jälkeen, on mielenkiintoinen kysymys. En usko, että Arsenal maksaa 70 miljoonaa euroa pelaajasta, jonka ensisijainen status olisi olla erinomainen squad player.

Tässä tulee pakostakin mieleen William Saliban kutsuminen takaisin lainalta viime kesänä. Oli selvää, että Salibaa ei kutsuttu istumaan penkille, vaan Arteta oli päättänyt – kuten hän on itse myöntänyt –, että jos Saliba kutsutaan takaisin, hän tulee avauksen mieheksi. Sen seurauksena loistokauden topparina pelannut Ben White siirtyi oikeaksi laitapuolustajaksi ja hän on pelannut vieläkin paremman kauden kuin vuosi sitten.

Uskon, että joku saman tyyppinen suunnitelma Artetalla on nytkin mielessään. Ymmärrän toki, että ensi kaudella tarvitaan entistäkin leveämpi ja entistäkin laajempi squad, varsinkin, kun nyt näyttää siltä, että Arsenal pelaa ensi kaudella kuuden vuoden jälkeen myös Mestarien liigaa.

Mutta silti: Mudrykia varten on suunniteltu suurempi rooli kuin vain materiaalin leventäjän rooli.

Miten tärkeä Mudrykin hankinta olisi Arsenalin mestaruushaaveiden kannalta?

Merkittävä, sillä Martinelli ja Saka eivät millään jaksa painaa fyysisesti koko kautta tällaisilla kierroksilla. MM-kisojen jälkeen on nähty esimerkiksi Granit Xhakasta, että bensa alkaa loppua hänen jaloistaan ja virheiden määrä on alkanut kasvaa.

Martinellia, Sakaa ja muita kovan kuorman pelaajia uhkaa samanlainen fyysisen väsymisen tuoma hyytyminen jossain vaiheessa kautta. Sen lisäksi myös riski loukkaantua nousee väsymyksen ja kovan kuormituksen seurauksena.

Mudryk helpottaisi näitä paineita ja hän olisi – kuten jo sanoin – myös hyvä vaihtoehto varsinkin Sakan ja Martinellin mahdollisten loukkaantumisten ja pelikieltojen varalle.

Vaikka Mudryk ei nousisikaan vielä tällä kaudella vakioavauksen pelaajaksi, hän tulisi saamaan jo tänä keväänä paljon peliaikaa – niin avauksessa kuin myös vaihdosta kentälle tulevana pelaajana. Hän olisi myös hyvä taktinen ase pelin sisällä, sillä hän on kuitenkin hieman erilainen pelaaja kuin Saka ja Martinelle ja sen lisäksi edelleen varsin tuntematon pelaaja.

Jotkut ovat spekuloineet myös sillä, voisiko Martinelli siirtyä piikkiin Mudrykin tulon jälkeen. Ajatus on toki mielenkiintoinen, mutta Artetan lausunnoista voisi päätellä, ettei se ole hänen ajatuksissaan ensimmäinen vaihtoehto. Artetalla on kova luotto Eddie Nketiahiin ja jos ja kun Gabriel Jesus palaa helmi-maaliskuussa takaisin kehiin entisessä iskussa, silloin sellaisesta vaihtoehdosta ei kannata edes puhua.