Arsenal syöksyy kovaa vauhtia – syyt löytyvät syvältä ja penkin takaa

JalkapalloValioliiga

Arsenal syöksyy kovaa vauhtia – syyt löytyvät syvältä ja penkin takaa

Arsenal on tällä hetkellä uhkaavassa liusussa. Ongelmat ovat nostaneet manageri Mikel Artetan päälle isoja kysymysmerkkejä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 22.11.2020 | KUVAT All Over Press

Arsenal tasasi pisteet Leedsin kanssa Elland Roadilla sunnuntaina 0-0-lukemin. Ottelu oli hyvin tyypillinen tämän kauden Arsenal-esitys. Arsenal laukoi vain yhdeksän kertaa. Niistä vain kaksi osui maalia kohti.

4-3-2-1-muodossa pelannut Arsenal oli ensimmäisellä jaksolla heikko, Leedsin olisi maalipaikkojen valossa pitänyt johtaa. Toisella jaksolla punaisen kortin saanut Arsenal rimpuili alivoimalla tasatilanteessa, mutta sai yhden huippupaikan. Bukayo Saka oli vastaiskussa yksin läpi, mutta epäonnistui viimeistelyssään.

Arsenal on sarjassa keskikastissa. Sillä on 13 pistettä yhdeksästä ottelusta. Hyökkäyspelin tehottomuus on hämmentävää. Arsenal on tehnyt vain yhden maalin ottelua kohden – ja lontoolaiset ovat päässeet yrittämään maalintekoa vain yhdeksän kertaa ottelua kohden. Sarjan kärkijoukkueet, kuten Liverpool ovat yrittäneet maalintekoa kaksi kertaa enemmän.

Ongelmat syvällä

Arsenalin ongelmat ovat syvällä. Ne ovat pelillisiä ja henkisiä.

Willian kävi Dubaissa syömässä viikolla pihviä, mutta aloitti Leedsiä vastaan. Laiskasti esiintynyt brasilialainen otettiin vaihtoon puoliajalla. David Luiz ja Dani Ceballos tappelivat harjoituksissa. Välikohtaus ohitettiin nopeasti. Leedsiä vastaan Nicolas Pépé menetti hermonsa ja pukkasi itselleen punaisen kortin.

Arsenalin hyökkäyspelissä on paljon puutteita.

Pelaajat seisovat staattisina positioillaan. Marcelo Bielsan Leeds näytti mallia, miten pelaajat vaihtelevat paikkoja ja saavat vastustajan puolustamisen sekaisin liikkeellään. Arsenalilta puuttuu liikkumisen dynaamisuus, eli esimerkiksi rotaatiot.

Arsenalilta puuttuu myös pelattavaksi liikkumisen intensiteettiä. Kun esimerkiksi Willian tai Pierre-Emerick Aubameyang syöttävät pallonhallintaa jatkavan syötön sivuttain tai alaspäin, he saattavat kääntää pallolliselle pelaajalle selän ja hölkätä tilanteesta pois. Leedsin tapaista jatkuvasti paineistavaa joukkuetta vastaan tämä on katastrofimaista pelaamista. Arsenal sai Leedsiä vastaan syötöt omille 70 prosentin tarkkuudella. Punaisesta kortista huolimatta se kertoo heikosta tuesta pallollisille pelaajille.

Intensiteetin puute haittaa myös puolustuspelaamista.

Mikel Artetan piti olla Pep Guardiolan opetuslapsi, mutta Arsenal on Newcastlen jälkeen sarjan toiseksi passiivisin joukkue tekemään prässipelitekoja, eli taklaamaan tai paineistamaan palloa menetystensä jälkeen.

Kokeneiden valmentajien liiga

Valioliigassa on valttia, jos päävalmentaja on kokenut. Chelsea on nauttinut helpohkosta otteluohjelmasta ja todella kovasta pelaajamateriaalistaan, mutta muuten Valioliigan kärjessä on vain kokeneiden valmentajien joukkueita.

Artetan Arsenal on maaliodotteiden valossa heikompi kuin Unai Emeryn tai Arsène Wengerin Arsenal. Arsenalin pelin tehokkuudesta kertovat parametrit näyttävät tällä hetkellä hälyttäviltä. Vaikka Emery puhui hassusti englantia, oli Arsenalin pelaaminen hurjasti jämäkämpää hänen alaisuudessaan kuin Artetan alaisuudessa. Pitää muistaa, että Emery piti Arsenalin tuloksissakin kohtalaisesti kiinni. Emery on valmentajana kokenut kettu, kun Arteta on puolestaan vasta harjoittelemassa ja ottamassa ensiaskeleitaan penkin päässä.

Bielsan ja Artetan kokemusero näkyi Leedsin ja Arsenalin välisessä kohtaamisessa. Bielsan Leeds otti pelissä kuskin paikan, liikkui yhtenäisemmin ja pelasi tiiviimmin. Kaikki valmennettavat asiat menivät Bielsalle ylivoimaisesti.

Artetalla on varmasti hyvää ideaa, mutta hän on muutaman tuhannen vedetyn harjoituksen päässä siitä, että hyvät ajatukset muuntuvat valmentamisen metodiksi ja sitä kautta menestykseksi.

Tämä näkyy tällä hetkellä Arsenalin pelaamisessa.