Arsenalin jättikauppojen takana on paljon suurempi asia kuin ensi kauden mestaruustaistelu

Declan Rice päätti West Ham -uransa Konferenssiliigan voittoon.

JalkapalloValioliiga

Arsenalin jättikauppojen takana on paljon suurempi asia kuin ensi kauden mestaruustaistelu

Declan Rice on lähellä siirtoa Arsenaliin lontoolaisten tehtyä 105 miljoonan punnan tarjouksen Ricesta. Jukka Rönkä purkaa, missä siirrossa mennään ja mitä siitä seuraisi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.6.2023 | KUVAT All Over Press

Dramaattinen yö Valioliigassa. Arsenalin on väitetty tarjonneen West Hamin Declan Ricesta 105 miljoonaa puntaa. Jukka, miten varma tuo tieto on ja joko Ricen siirto alkaa viimeinkin olla paketissa?

Tieto on niin varma kuin se ilman seurojen virallista ilmoitusta voi olla. Uutisen kertoi ensimmäisen The Athleticin David Ornstein, joka on etenkin Arsenalia koskevissa siirtouutisista vähintään Fabrizio Romanon tasoinen tietäjä.

Tarjouksen suuruuden osalta ollaan yön tietojen mukaan ylitetty West Hamin asettama raja. Arsenalin tarjouksesta peräti 100 miljoonaa puntaa on varmaa rahaa ja vain viisi miljoonaa puntaa eri pykäliin sidottua bonusrahaa. Nyt keskustellaan enää siirtosumman maksuaikataulusta, mutta siinäkin puhutaan mitä ilmeisemmin kohtalaisen pienistä eroista, jopa vain vuoden erosta. Tässä mielessä ollaan lähellä maalia.

Ainoa isompi muuttuja on enää, tekeekö Manchester City vielä uuden tarjouksen ja muuttaisiko se mitään. En olisi yllättynyt, että West Ham olisi ilmoittanut Ricelle jonkun pohjasumman, jonka jälkeen hän voi itse päättää, mihin seuraan hän siirtyy. Jos tällainen summa on olemassa, Arsenalin uusin tarjous on varmasti lähellä sitä tai se on jopa jo saavutettu.

Ricen on väitetty luvanneen jo keväällä Arsenalille, että jos seurat pääsevät sopimukseen siirtosummasta, Rice siirtyy silloin Arsenaliin. Mikään ei viittaa siihen, että Ricen oma kanta olisi tässä suhteessa muuttunut.

Mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin Ornstein tai Romano ilmoittaa, että maalissa ollaan.

Miten kovan luokan vahvistus Rice on Arsenalille?

Tässä kohtaa kannattaa Ricen sijasta katsoa kokonaisuutta, sillä Arsenal on jo sopinut Kai Havertzin 65 miljoonan punnan suuruisen siirron Chelseasta ja myös Ajaxin puolustaja Jurrien Timber on lähellä 40-45 miljoonan punnan siirtoa Arsenaliin.

Näistä pelaajista Rice ja Havertz menevät suoraan avaukseen ja korvaavat keskikentällä Thomas Parteyn ja Granit Xhakan. Myös Timber saattaa syrjäyttää avauksesta Ben Whiten ja ottaa oikealla sivustalla samanlaisen roolin, jossa Oleksandr Zintšenko pelasi päättyneellä kaudella vasemmalla puolella eli laitapuolustajana, joka hyökkäysvaiheen aikana nousee keskikentän keskelle ylimääräiseksi keskikenttäpelaajaksi.

Vaikka Partey ja Xhaka pelasivat odotuksiin nähden loistavan kauden, Rice ja Havertz ovat vielä astetta laadukkaampia pelaajia – ja jos Timber pystyy pelaamaan zintšenkomaisessa roolissa oikeana laitapuolustajana, myös se on pelillinen plussa Arsenalille, vaikka myös White pelasi erinomaisen kauden.

Sen lisäksi Arsenal etsii vielä 1-2 muutakin vahvistusta. On vaikea uskoa, että rahat riittäisivät vielä Moises Caicedon hankintaan, mutta possakassa olisi varmasti rahaa vielä 35-40 miljoonaa puntaa esimerkiksi Southamptonin Romeo Lavian hankintaan, mistä myös on viime päivinä neuvoteltu.

Näiden hankintojen jälkeen Arsenal nousisi pelillisesti hyvin lähelle Manchester Citya ja myös sen materiaalin leveys alkaisi olla likimain citymainen. Päättyneellä kaudella Arsenalin piti heittää loukkaantumisten sattuessa kentälle vielä Rob Holdingin tasoisia pelaajia, mutta nyt käytännössä kaikille pelipaikoille on yksi tai jopa kaksi kovan luokan varakorttia penkillä.

Eli uskot ilmeisesti Arsenalin taistelevan ensi kaudella Valioliigan mestaruudesta entistäkin vakavammin?

Uskon, mutta jos nämä siirrot todellakin toteutuvan, näiden takana on paljon suurempi asia kuin ensi kauden liigamestaruustaistelu.

Jos nämä siirrot toteutuisivat Arsenalin vakioavauksen vanhin pelaaja olisi huhtikuussa 26 vuotta täyttänyt Gabriel Jesus. Kaikki muut pelaajat olisivat 21-25 vuoden ikähaarukassa.

Näin ollen kysymys ei ole Arsenalin ja Mikel Artetan silmissä yhdestä kaudesta, vaan tulevista kausista. Tässä on turha lähteä puhumaan vielä mistään uudesta dynastiasta, mutta sitä Arsenal on selkeästi rakentamassa. Systemaattisesti ja määrätietoisesti.

Puhutaan siis joukkueesta, jonka pitäisi kehittyä jatkossa vuosi vuodelta paremmaksi ja paremmaksi jo pelkästään oman tekemisen ja oman kehittymisen kautta. Sen lisäksi Arsenalilla olisi kasassa sellainen runko, johon ei tarvitsisi ostaa enää joka vuosi useita pelaajia, vaan 1-2 täsmäostoa per kausi – ja nämä ostot voisivat olla hinnaltaan huippukalliita pelaajia.

Tällaisen näkymän rakentaminen tarkoittaa todennäköisesti myös Artetan pysymistä Arsenalissa. Nythän PSG on jo ollut hänestä kiinnostunut ja varmasti jatkossa kiinnostus vain kasvaa.

Yleinen otaksuma tällä hetkellä on, että Pep Guardiola jättäisi Manchester Cityn kahden vuoden päästä ja Arteta olisi Guardiolan entisenä kakkosena ilman muuta vahva vaihtoehto hänen seuraajakseen, mutta haluaako hän rakentaa oman taideteoksensa Arsenalissa vai jatkaa Guardiolan menestysprojektia Cityssa?

Olisin yllättänyt, jos Guardiolan työn jatkaminen olisi Arsenalin nykyisessä näkymässä houkuttelevampi vaihtoehto.

Manchester Citya pidettiin päättyneellä kaudella kenties kaikkien aikojen seurajoukkueena englantilaisen jalkapallon historiassa. Kuinka lähellä Arsenal olisi näillä hankinnoilla Cityn tasoa?

Se on hyvä kysymys. Kaukana se ei enää missään tapauksessa olisi, mutta suoraa vertailua vaikeuttaa se, että joukkueet on rakennettu hieman eri tavalla.

Citylla on kokeneempi joukkue ja jokaisen kriittisen osan toimivuus on jo todistettu, kun Arsenalilla on vielä kysymysmerkkejä, joihin saamme vastauksen vasta tulevalla kaudella. Myös Cityn materiaali on edelleen naksun leveämpi kuin Arsenalilla.

Kolmas ero tulee siinä, että Citylla on Erling Braut Hålandin tasoinen maalintekijä, joka teki yksinään päättyneellä kaudella Valioliigassa 35 ottelussa 36 maalia. Arsenalilla vastuu on jakautunut useammalla pelaajilla. Päättyneellä kaudella yli 10 maalin rajapyykin rikkoi peräti neljä eri pelaajaa – Gabriel Martinelli, Bukayuo Saka, Martin Ødegaard ja pitkään sivussa loukkaantumisen vuoksi ollut Gabriel Jesus –, kun Cityla Hålandin lisäksi kymppikerhoon pääsi vain Kevin de Bruyne.

Arsenal teki päättyneellä kaudella vain kuusi maalia Citya vähemmän, joten tulivoimaa myös Arsenalilta löytyy ja Havertz lisää sitä entisestään.

Ensi kauden osalta kaikki tiivistyy siihen, miten hyvin Arteta ja Guardiola onnistuvat joukkueidensa pelin virittämisessä ja kehittämisessä kauden aikana. Toki mukana on myös satunnaismuuttujia, kuten loukkaantumiset. Molemmilla joukkueilla on 3-4 pelaajaa, joiden paikkaaminen olisi todella haastavaa, löytyipä penkiltä miten paljon määrällistä leveyttä tahansa.

Jos Arsenal saa nämä hankintansa pakettiin, silloin se on joka tapauksessa loistavassa tilanteessa – niin ensi kauden kuin varsinkin tulevien vuosien suhteen. Toki Declan Rice olisi myös Citylle vahvistus, minkä lisäksi se vahvistaisi Citya sitä kautta, ettei Arsenal saisi Ricea.

Eli katsotaan vielä päivä tai kaksi ja arvioidaan sitten, missä Arsenal ja City menevät.