Ruotsi on Tokion sensaatio jalkapallossa – Marianne Miettinen kertoo miksi

Ruotsilla on riittänyt tuuletettavaa Tokion olympia-areenalla.

JalkapalloTokio 2021

Ruotsi on Tokion sensaatio jalkapallossa – Marianne Miettinen kertoo miksi

Ruotsi taistelee olympiakullasta jalkapallossa. Päivän tarjottimella myös kesäkisat, joista Suomen 40-henkinen joukkue toi 25 mitalia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.7.2021

Perjantai 30.7.2017.

Ruotsi lähtee yhtenä suosikkina perjantaina alkaviin jalkapallon olympiaturnauksen pudotuspeleihin. Ruotsi voitti kaikki kolme alkulohkonsa ottelua ja kaatoi avausottelussaan maailmanrankingin ykkösenä olevan Yhdysvallat peräti 3–0.

Suomen Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen ei ole Ruotsin menestyksestä yllättynyt.

”Ruotsi on erittäin hyvin valmennettu kollektiivi. Toki joukkueesta löytyy myös maailmanluokan yksilöitä, kuten Real Madridin Kosovare Aslani, Bayern Münchenin Sofia Jakobsson, Chelsean Magdalena Eriksson ja PSG:n Amanda Ilested, mutta avainasia on ollut noiden pelaajien roolitus kollektiivin hyväksi”, Miettinen sanoo.

”Toinen avainasia on ollut laadukas ja hyvin organisoitu puolustuspeli, jolla Ruotsi onnistui pakottamaan muun muassa USA:n haluamille alueillaan ja sulkemaan USA:n vahvan keskikentän sekä iskemään riistoista pääosin nopeilla tai puolinopeilla tilanteenvaihdoilla selustaan hyödyntäen Stina Blacksteniuksen nopeutta.”

”Eli summa summarum: hyvin organisoitu puolustuspeli, pelaajien roolitukset ja tv+-mallit sekä niistä päästyille maalipaikoilla laadukas viimeistely esimerkiksi keskityksistä.”

Miettinen pitää Ruotsia jatkossakin vaikeasti voitettavana joukkueena.

”Ruotsihan on hallitseva MM-kolmonen, joka luottaa vahvasti omaan pelitapaansa. Se on jatkossakin todella vaikea voitettava. Se on ollut jopa yllättävää, miten paljon maaleja Ruotsi on tehnyt He ovat aina olleet hyviä puolustamaan kollektiivina, mutta avainasia jatkopeleissäkin tulee olemaan laadukkaiden maalipaikkojen määrän vähentyessä kyky viimeistellä niistä.”

Ruotsi kohtaa perjantaina pudotuspelivaiheen ensimmäisessä ottelussa Japanin. Miettisen mukaan ottelu on Ruotsille erilainen haaste.

”Japani rakentaa peliä linja kerrallaan pallonhallinnan kautta. Vikkelät ja taitavat japanilaiset, jotka osaavat liikkua puolustusblokin linjojen väleissä oikea-aikaisesti, tulevat olemaan Ruotsille todella erilainen haaste.”

Ruotsi–Japani-ottelun voittaja kohtaa välierissä Iso-Britannia–Australia-ottelun voittajan.

”Sanoisin, että Ruotsilla on saumat mitaleille, varsinkin jos he pitävät jatkossakin oman maalinsa puhtaana, koska pilkkukisoissa maalivahti Hedvig Lindalh on maailman huippuja”, Miettinen arvioi.

USA:ta ei voi sivuuttaa

Yhdysvallat hävisi avausottelussa Ruotsille ja joutui tyytymään 0–0-tasapeliin alkulohkossa Australiaa vastaan.

”USA:ssa on menossa uuden rakentaminen. Uusi valmentaja Vlatko Andovski astui tehtäväänsä vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen ja tämä on hänen ensimmäinen arvoturnauksensa. Joukkue on täynnä voittamiseen tottuneita pelaajia ja Ruotsi-tappio oli varmasti shokki 44 ottelun tappiottoman putken katkettua. Muutama kriisipalaveri on joukkueen sisällä varmasti käyty ensimmäisten pelien jälkeen”, Miettinen sanoo.

Ruotsi-tappion voi vielä jotenkin ymmärtää, mutta tasapeli Australiaa oli jättiyllätys.

”Pitää kuitenkin muistaa, että Australiaa valmentaa Tony Gustafsson, joka oli USA:n valmentaja MM-kisoissa 2019. Hän tuntee USA:n joukkueen kuin omat taskunsa ja kykeni iskemään sen heikkouksiin ja ottamaan vahvuudet pois”, Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan USA:n joukkueessa on kysymysmerkkejä, mutta joukkuetta ei kannata kuitenkaan laskea ulos edes kultamitalikamppailusta.

”USA:n joukkueen tähtipelaajakaarti on pysynyt pitkään kasassa, mutta he eivät ole enää nuoria. Rapinoe, Morgan, Press, Lloyd, Heath – riittävätkö vauhti ja taso enää”, Miettinen pohtii

”USA:n vahvuus MM-kisoissa oli mahtava keskikenttä. Jos he saavat sen toimimaan, he ovat edelleen kultamitaliainesta. Seuraavassa matsissa  Hollantia vastaan se tulee olemaan avainasia – siinä peli ratkaistaan. Ottelu on samalla vuoden 2019 MM-kisojen finaalin uusinta ja todella kova testi USA:lle. Jos USA hoitaa sen, kulta siintää silmissä.”

Myös Iso-Britannia on Miettisen mukaan varteenotettava mitaliehdokas.

”Englannin huippupelaajat muutamalla skottivahvistuksella höystettynä on laadukas ryhmä. Skotlantilainen keskikenttäpelaaja Kim Little, huippuhyökkääjä Ellen White ja maailman paras voimakkaasti hyökkäävä laitapuolustaja Luzy Bronze ovat kaikki sen luokan pelaajia, että he pystyvät ratkomaan otteluita. Myös Englannin Superliigan pelaajista koostuva puolustuslinja on betonia, joten uskon heidän taistelevan mitaleista.

Olympiakullan kohtalo on Miettisen mukaan edelleen auki.

”Toivotaan naapurimaata Ruotsia. Saumat heillä on, mutta kyllä USA pitää edelleen nostaa olympiakultataisteluun mukaan.”

”Pelaajista kannattaa seurata etenkin Manchester Cityn ja Ison-Britannian hyökkääjää Ellen Whitea ja Arsenalin ja Hollannin hyökkääjää Vivianne Miedemaa. Molemmat ovat fantastisia liikkumaan maalintekotilanteisiin oikea-aikaisesti ja viimeistelemään monipuolisesti. Samaan kategoriaan kuuluu myös Australian ja Chelsean hyökkääjä Sam Kerr, joka on erityisesti pääpelissä maailman parhaita. Lisäksi hän on erinomainen luomaan maalintekopaikkoja myös muille”, Miettinen sanoo.

Suomalaiset: Tenkanen mitalitaistelussa

Suomalaiset yleisurheilijat aloittavat perjantaina oman kisaurakkansa. Jari Kupila tekee selkoa kisojen suomalaisnäkymästä. Avauspäivänä ovat tulessa hurjassa vireessä olevat 3-loikkaajat Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä sekä Topi Raitanen 3000 metrin esteissä ja Sara Kuivisto 800 metrin alkuerissä.

Tuula Tenkanen taistelee mitalista laser radialissa. Hän on noussut kokonaiskisassa jo upeasti toiseksi. Perjantaina on edessä vielä kaksi lähtöä. Kaarle Tapper putosi laser-luokassa torstaina sijalle 13. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat Nacra 17 -luokassa torstain jälkeen sijalla 13.

Sami Välimäki ja Kalle Samooja jatkavat golfkisaansa. Välimäki on ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla 31. sijalla ja Samooja toiseksi viimeinen, 59:s.

Ja perjantaina kehään nousee myös Mira Potkonen, joka kohtaa toisen kierroksen ottelussa olympiaturnauksessa kakkoseksi sijoitetun Etelä-Korean Oh Yeon-jin. ElmoTV:n nyrkkeilyasiantuntija Amin Asikainen pitää korealaista ottelussa suosikkina, mutta Potkosella on hänen mukaansa silti mahdollisuudet voittoon saakka.

Katso alla olevalta videolta Amin Asikaisen analyysi Mira Potkosesta.

 

Historiapala: Maailman nopein nainen

Suomen Urheilulehti kertoi lokakuussa 1898 lukijoilleen hätkähdyttävän uutisen. Sen mukaan Lola-niminen intiaaninainen oli hiljakkoin juoksut 100 metriä 9 sekunnissa.

100 metriä 9 sekunnissa!

Miten ihmeessä Ivar Wilskmanin kaltainen urheilumies oli moista päästänyt läpi.

Kun Urheilulehti esitti reilut sata vuotta myöhemmin saman kysymyksen viime syksynä kuolleelle legendaariselle yleisurheiluvalmentajalle Seppo Nuuttilalle, Nitin kasvoille levisi leveä hymy. Jutussa oli kyllä virhe, mutta vain yksi virhe: kyse ei ollut 100 metristä, vaan 100 jaardista.

Mutta eihän sekään voinut pitkää paikkaansa, sillä Asafa Powellin 100 jaardin miesten maailmanennätys on 9.07 sekuntia ja Veronica Campbell-Brownin naisten ME 9,91.

Mutta Nitin mukaan kaikelle oli selityksensä.

Tässä tapauksessa niitä oli kaksi:

Nitin mukaan 1800-luvun lopulla pikamatkat juostiin yleensä lentävillä lähdöillä, mikä paransi aikoja ratkaisevasti. Toinen yhtä merkityksellinen asia oli se, että kisoja ei juostu radoilla, vaan nurmella, joka vietti alaspäin. Kisat juostiin siis alamäkeen.

”Lentävällä lähdöllä ja alamäkeen. On se mahdollista!”, oli Nitin lopullinen päätelmä.

Tilastopala: 40 urheilijaa, 25 mitalia

Suomi otti Los Anglesin kisoissa Matti Järvisen johdolla kolmoisvoiton keihäänhetiossa.

Suomella on ollut suurin kesäkisojen olympiajoukkue ymmärrettävästi vuoden 1952 kotikisoissa, jossa mukana oli 258 suomalaisurheilijaa. Toiseksi suurin joukkue oli Tukholman kisoissa 1912 – 164 urheilijaa. Kolmanneksi suurin joukkue oli Lontoossa 1948, jossa siniristilippu rinnassaan kamppaili 129 suomalaisurheilijaa.

Pienin kisajoukkue Suomella oli vuoden 1932 kisoissa Los Angelesissa. Pitkän laivamatkan teki vain 40 urheilijaa. Hyötysuhde oli kuitenkin hurja, sillä Suomi voitti Losin kisoissa peräti 25 mitalia.

Tokiossa on 45 urheilijaa, mikä on kaikkien aikojen toiseksi pienin olympiajoukkue.