Artturi Lehkonen tekee Coloradosta entistäkin suuremman Stanley Cupin voittajasuosikin

Artturi Lehkonen ehti pelata Montrealissa kuusi kautta ennen siirtoaan Coloradoon.

JääkiekkoNHL

Artturi Lehkonen tekee Coloradosta entistäkin suuremman Stanley Cupin voittajasuosikin

Artturi Lehkonen siirtyy Colorado Avalancheen. Samuel Savolaisen mukaan siirto vahvistaa entisestään Coloradon asemaa Stanleyn Cupin suurimpana voittajasuosikkina.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.3.2022 | KUVAT All Over Press

Artturi Lehkonen siirtyy Montrealista Coloradoon. Samuel, miten kommentoit Lehkosen siirtoa?

Siirto on ilman muuta Lehkosen ja Coloradon kannalta erinomainen ratkaisu. Montreal pelaa loppukaudella vain kunniasta, kun taas Colorado on Stanley Cupin suurin voittajasuosikki. Näin Lehkonen pääsee jo toisena keväänä peräkkäin pelaamaan Stanley Cup -kannusta.

Lehkonen tekee Coloradosta entistä laadukkaamman joukkueen ja entistä suuremman Stanley Cupin voittajasuosikin. Hän on erinomainen molemman suunnan hyökkääjä ja pelaajana monikäyttöinen. Hän voi pelata puolustavamman roolin ketjussa, mutta hän tuo myös Avalanchen ykkösarsenaalin taakse lisää tulivoimaa. Muutenkin Lehkonen on valmentajan luottopelaaja, joka sopeutuu rooliin kuin rooliin. Kova saa se jengi olla, joka haluaa Coloradon tänä keväänä estää voittamasta Stanley Cupia.

Ymmärrän myös Montrealia. Kun joukkue on menettänyt on mahdollisuutensa, se käänsi katseensa jo tulevaisuuteen.  Montreal sai kaupassa 21-vuotiaan puolustajan Justin Barronin, joka oli aikoinaan ykköskierroksen varaus, sekä kakkoskierroksen varausvuoron. Tämä on juuri sitä palapelin uudelleen rakennustyötä, jota NHL-seurat tällaisessa tilanteessa tekevät.

Päivän aikana nähtiin myös erikoinen siirto, kun Toronton kanssa sunnuntaina sopimuksen tehnyt Harri Säteri meneekin Arizonaan. Ei taida Säteri ihan innoissaan hyppiä?

Ei varmasti, mutta tällainen riski hänen siirtoonsa liittyi ja se tiedettiin etukäteen. Koska Säteri oli pelannut kauden Pohjois-Amerikan ulkopuolella, hän joutui olemaan vuorokauden niin sanotulla waiver -listalla, josta mikä tahansa seura voi poimia pelaajan itselleen. Ja nyt Arizona käytti tuon sääntöpykälän hyväksi.

Jokainen voi kuvitella, miltä Säteristä tuntuu siirtyä huippujoukkueen sijasta pohjalla kyntävään Arizonaan, joka pelaa kotiottelunsa tällä hetkellä 5000 katsojan hallissa. Tuskin Säteri kuitenkaan täysin alamaissa on. Paluuta NHL:ään ei voi pitää koskaan huonona kohtalona, varsinkaan sen kaiken sotkun jälkeen, mikä KHL:ään liittyi.

Kaapo Kähkönen siirtyy Minnesota Wildista San Jose Sharksiin. Mistä tässä kaupassa on kyse?

Wildin valmennusjohto ei selkeästi luottanut nykyiseen maalivahtikaksikkoonsa eli Cam Talbotiin ja Kähköseen ja seurajohto palkkasi siksi NHL:n viime kauden parhaan maalivahdin, 37-vuotiaan Marc-André Fleuryn. Sen jälkeen kysymys oli, kumpi kaupataan Fleuryn alta pois, ja koska Kähkönen oli kakkosmaalivahti, hän sai mennä.

Kähkösen kannalta tilanne San Josessa on pikkuisen helpompi, sillä Wildissa hänellä ei olisi ollut juurikaan näkymää ykkösmaalivahdiksi. Toki James Reimer on Sharksin ykkösveskari, mutta Kähkösellä on onnistuessaan parempi sauma haastaa Reimer taistelussa ykkösmaalivahdin paikasta kuin mikä hänen tilanteensa olisi ollut Minnesotassa.

Jesperi Kotkaniemi teki kahdeksan vuoden jatkosopimuksen Carolinan kanssa. Mikä tämä sopimuksen logiikka on?

Tässä sopimuksessa on paljon logiikkaa molempien kannalta. Kotkaniemi varmistaa itselleen nyt vahvan aseman, sillä hänelle on taattu kahdeksaksi vuodeksi eteenpäin vähintään viiden miljoonan dollarin sopimus. Ja se on kova palkinto Kotkaniemelle.

Carolinan kannalta pitkän sopimuksen järki on siinä, että se turvaa tänä palkkakattoaikana omaa asemaansa tulevaisuuttaan ajatelleen.  Jokainen tietää Kotkaniemen potentiaalin ja sen, että hän voi ottaa tästä vielä loikan tai kaksi ylöspäin. Jos Kotkaniemi kehittyy toivotulla tavalla, hän nousee helposti 2-3 vuodessa pelaajaksi, jolle pitäisi maksaa selvästi enemmän kuin nyt, ehkä noin 8 miljoonaa kaudessa. Mutta kaikki riippuu nyt Kotkaniemestä itsestään.