Arvi Savolainen näytti hurjaa luonnettaan ja sen, miksi hän on Tokiossa yksi voittajaehdokkaista

Muu urheiluTokio 2021

Arvi Savolainen näytti hurjaa luonnettaan ja sen, miksi hän on Tokiossa yksi voittajaehdokkaista

Arvi Savolainen lunasti Budapestin olympiakarsinnoissa Suomelle maapikan Tokioon 97-kiloissa. Nyt Savolaisen valinta kisoihin pitää sinetöidä saman tien.

Aarne Leppänen
TEKSTI Aarne Leppänen
JULKAISTU 20.3.2021 | KUVAT All Over Press

Arvi Savolainen nousi tukalasta 1-5-tappioasemasta 5-5-tasapisteisiin Italian Nikoloz Kakhelashvilia vastaan Budapestin olympiakarsintojen 97-kiloisten semifinaaliottelussa lauantaina. Samalla Savolainen varmisti Suomelle maapaikan Tokion olympialaisissa.

Savolainen näytti semifinaaliottelussa sen, miksi hän on yksi niistä painijoista, jotka ratkaisevat olympiakullan ja muiden mitalien kohtalon Tokiossa. Monet painijat – myös monet suomalaiset – taipuvat helposti, jos vastustaja karkaa selvään johtoon. Savolainen ei kuitenkaan taivu. Hänessä on juuri suurille voittajille tyypillistä oikeanlaista tappelijan asennetta.

Ottelun ratkaissut neljän pisteen takavyöheitto oli myös siinä mielessä kova suoritus, että ottelua oli vain reilu minuutti jäljellä ja molempien painijoiden paukkuja oli siihen mennessä jouduttu polttamaan kovalla liekillä. Savolainen laski myös oikein, ettei hänen kannattanut enää siinä vaiheessa lähteä rullaamaan, vaan hän yritti ja onnistui rajussa neljän pisteen heitossa. Siihen ei moni painija tässä sarjassa ja tässä vaiheessa ottelua olisi pystynyt.

Savolainen näytti jo päivän kahdessa ensimmäisessä ottelussa, että hän on ikealla kurssilla Tokiota ajatellen. Saksan  Ramsin Azizsir meni ensimmäisessä ottelussa helposti nurin pistein 8-0. Myös Ruotsin Pontus Lundin yli Savolainen käytännössä käveli ja otti 10-0-voiton.

Kakhelashvili oli eri sarjan vastustaja, sillä hän on sarjan hallitseva EM-hopeamies. Italialaiset olivat myös tehneet hyvin kotiläskynsä ja Kakhelashvili yritti estää passiivisella painilla Savolaisen pääsyn hänen kainaloidensa alle. Siinä Kakhelashvili myös onnistui – ja oli lähellä voittaa ottelun ilman yhtään suoritusta. Italialaistuneen georgialaisen kaikki pisteet tulivat varoitusten ja Savolaisen passiivisuuden kautta. Varsinkin toinen varoitus Savolaiselle oli kyseenalainen. Hidastuksista näki, että myös Kakhelashvili puski välillä varsin rajusti Savolaista, mutta se ei suomalaista horjuttanut.

Savolainen on tällä hetkellä erinomaisessa iskussa. Tokioon on vielä reilut neljä kuukautta, joten aikaa on myös hioa pienen pieniä asioita ja hankkia alle 1-2 kovaa kansainvälistä turnausta. Sen jälkeen hän on valmis taistelemaan olympiamitaleista eikä olympiavoittokaan olisi 23-vuotiaalta suomalaiselta mikään yllätys. Niin kovassa iskussa Savolainen nyt on.

Painiliitto ei ole kertonut, mitä se tekee olympiapaikan suhteen, sillä Elias Kuosmanen olisi myös potentiaalinen pistemies ja jopa mitalisti samassa sarjassa Tokiossa. Tässä kohtaa Painiliiton ja Olympiakomiten olisi tehtävä kuitenkin ratkaisu, joka palvelee parhaimmin suomalaisen painin etua – ja se ratkaisu olisi nimetä Savolainen olympialaisiin  jo nyt. Päätös ei varmasti ole helppo, mutta johtajien vastuuseen kuuluu myös kovien ratkaisujen tekeminen.

Kuosmasella on edelleen hyvä mahdollisuus saada Suomelle toinenkin maapaikka, sarjaa ylempänä. Siksi hänet kannattaisi lähettää Sofian olympiakarsintaan toukokuussa juuri 130-kiloisiin. 97-kiloisiin häntä ei tarvitse enää lähettää.

 

 

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan 

6 kk 49 e . Voit ostaa uusimman

Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteeltä kautta maan tai

digi-irtonumerona Lehtiluukusta