Kylian Mbappén ilmoituksesta puuttuu enää kiinnostavampi osa – minne hän siirtyy?

JalkapalloMestarien liiga

Kylian Mbappén ilmoituksesta puuttuu enää kiinnostavampi osa – minne hän siirtyy?

Kylian Mbappén on uutisoitu informoineen PSG:tä siitä, että hän siirtyy kesällä ilmaiseksi uuteen seuraan. Jukka Rönkä purkaa tilantee taustat.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.2.2024

Kylian Mbappé on ilmoittanut tänään PSG:lle, että se tulee jättämään pariisilaisseuran kesällä. Jukka, onko Mbappén seuraava osoite Real Madrid?

Puretaan asia osiin.

Ensimmäinen osa on se, kuinka varmasti Mbappé jättää PSG:n kesällä?

Mbappén aiempi historia tuntien, en pitäisi päätöstä vielä 110-prosenttisen varmana. Hän oli sopinut kolme vuotta sitten siirtyvänsä Real Madridiin, mutta muutti mielensä viime hetkellä ja jäi PSG:hen. Myös nyt kaikki on edelleen mahdollista, joskin toki äärimmäisen epätodennäköistä.

Toinen osa on sitten se, mihin hän siirtyy?

Real Madrid on ilman muuta todennäköisin vaihtoehto. Joidenkin siirtospesialistien mukaan siirto olisi jo sovittu.

Mbappén unelmana on ollut aina pelata Real Madridissa, mutta vielä tärkeämpää on se, että Real Madrid on – saudiseurojen lisäksi – ainoa seura, joka on valmis maksamaan Mbappélle sen, mitä hän pyytää tai edes lähelle sitä, mitä hän pyytää.

Jopa Real Madrid on indikoinut, että he eivät tarvitsisi Mbappéa kovinkaan kipeästi. Pidän tätä kuitenkin enemmän taktisena puheena, jolla halutaan rauhoittaa hullunmyllyä, joka Mbappén siirroista seuraisi. Lisäksi taustalla on myös viesti, että Mbappélle maksettavasta palkasta ja allekirjoituspalkkiosta pitää vielä neuvotella.

Tässä on turha tarttua sen enempää prosentteihin, mutta kyllähän maailmankirjat olisivat sekaisin, ellei Mbappén seuraava seura olisi Real Madrid.

Julkisuudessa on kuitenkin puhuttu Mbappén halusta siirtyä Valioliigaan. Et siis ilmeisesti perusta näistä puheista?

Jalkapallossa kaikki on mahdollista, joten koskaan ei pidä sanoa ”ei koskaan”.

Mbappélla olisi varmasti tiettyä mielenkiintoa pelata Valioliigassa ja seurata esikuvansa Thierry Henryn jalanjälkiä ja varmasti – kuten on uutisoitu – Mbappén esikunta on kartoittanut englantilaisseurojen kiinnostuksen häntä kohtaa. Näkyvimmin esillä ovat olleet toistaiseksi Liverpool ja Arsenal.

Ongelmana on kuitenkin se, mitkä seurat ovat valmiit rikkomaan oman palkkausrakenteensa maksamalla Mbappélle 3-4 kertaa enemmän kuin seuran suurimmille tähdille tällä hetkellä?

Jokainen pelaaja hyväksyy sen, että kaikki eivät saa samansuuruista palkkaa, mutta jos Mbappélle maksettaisiin tähtitieteellistä palkkaa muihin verrattuna, se johtaisi väistämättä siihen, että myös muiden seuran huippupelaajien palkkoja olisi nostettava tuntuvasti.

Mbappén palkka itsessään ei olisi ongelma, mutta sen seurausvaikutukset olisivat. Valioliigan seuroista vain Chelsea ja ehkä Manchester United voisivat olla sellaisia, että niiden nielua ei paljoa raapisi niellä Mbappén palkkavaatimukset sellaisenaan muista pelaajista välittämättä – mutta olen varma, että Arsenalissa ja Liverpoolissa se ei onnistuisi.

Kysymys olisi sen jälkeen siitä, miten paljon Mbappé olisi valmis tinkimään omasta palkkatoivomuksestaan ja hyväksyisivätkö muut pelaajat sen, että Mbappélle maksettaisiin erillinen korvaus siitä, ettei hänestä tarvitse maksaa PSG:lle lainkaan siirtosummaa.

Sol Cmapbell oli 2000-luvun alussa Valioliigan parhaimmin palkattu pelaaja, kun Arsenal maksoi Campbellin hänen siirtonsa yhteydessä ylimääräisen 7-8 miljoonan bonuksen siitä, että tuli Arsenaliin Tottenhamista ilmaisella siirrolla.

Jos Mbappé siirtyisi Real Madridiin, millainen liitto siitä tulisi?

Mbappé on lähtökohtaisesti niin loistava jalkapalloilija, että hänen taidoistaan homma ei hitsaisi pienimmässäkään määrin. Mbappé voisi Real Madridin tähtikaartin keskellä kehittyä entisestään ja nousta maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi, jollei hän ole sitä jo nyt.

Haaste on kuitenkin siinä, miten Mbappé mahtuu saman vuoren huipulle Real Madridin muiden tähtipelaajien kanssa. Hän tuskin vaatii itselleen samanlaista erityisasemaa, jollainen Lionel Messillä oli Barcelonassa, mutta Mbappé tietää arvonsa, eikä hän suostu myöskään muiden säestäjäksi.

Messin aikainen Barcelona on tästäkin hyvä esimerkki. Xavi ja Iniesta olivat La Masiassa kasvaneina barcalaisen dna:n lapsina valmiit siihen, että La Masiassa heidän kanssaan samaa ilmaa hengittänyt Messi oli joukkueen suurin tähti, jonka ehdoilla koko joukkue ja koko seura toimi. Zlatan Ibrahimovic ei sen sijaan siihen suostunut ja siksi Ibrahimovicin aika Barcelonassa jäi hänen uransa katkerimmaksi luvuksi.

Kysymys ei ole vain kentän ulkopuolisesta nokkimisjärjestyksestä, vaan hierarkia heijastuu myös pelillisiin asioihin. Millaisen roolin Mbappé saisi Real Madridissa ja miten hänen roolinsa suhteutuisi esimerkiksi Vinicius Juniorin ja Jude Bellinghamin rooleihin?

En sano, että edessä olisi väistämättömiä yhteentörmäyksiä, mutta nämä haasteet on osattava ratkaista eikä se ole helppoa.